Poštovali su ga svi građani Srbije, bez obzira na veroispovest. Sa Mehmedom Jusufspahićem i Stanislavom Hočevarom
![]()
Raspravljate o temi Preminuo patrijarh Pavle u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Patrijarh srpski Pavle preminuo je u nedelju ujutro u 10.45 na VMA. Crkvena zvona širom Srbije oglasila se u podne ...
nisam ja odavde
Poštovali su ga svi građani Srbije, bez obzira na veroispovest. Sa Mehmedom Jusufspahićem i Stanislavom Hočevarom
![]()
nisam ja odavde
veliki čovek
ako ima raja i ako će neko tamo otići, to je on
O patrijahu Pavlu bi se moglo mnogo toga napisati. Teško je bilo šta izdvojiti ali evo izabrao sam par detalja.
Patrijah Pavle je svoju dužnost poslednjih 19 g. koliko je na čelu SPC obavljao volonterski. Svoju malu monašku penziju je delio siromašnim.
Patrijahovi dugogodišnji saradnici sećaju se
i skromno odevene žene, koja je insistirala da vidi PATRIJARHA u četiri oka, a onda mu ispričala da joj se u snu ukazala Sveta Petka savetujući je da mu
nabavi nove cipele:
- Evo, ja donela novac, pa Vi sami kupite - reče gošća.
- Kad si sinoć legla? - upita je PATRIJARH.
- Oko 11 sati uveče.
- E, vidiš ja sam legao iza ponoći i meni se javila da kaže da se predomislila - reče PATRIJARH i vrati koverat.
Još se pamti skandiranje beogradske mladeži: "Pajo, majstore", kada je januara1997. u velikim narodnim demonstracijama PATRIJARH Pavle stao na čelo
protestne kolone i probio policijski kordon na putu od beogradske Patrijaršije do Hrama Svetog Save. Čuvši kako prisutni sveštenici opominju mladež da im skandiranje nije umesno, on će dobrodušno: "Pustite decu. Znaju oni da ja znam da napravim cipele, okrpim mantiju i svašta da popravim."
Neka mu je večna slava.
Zadnji Uredio Savana : 16-11-09 u 09:12 Razlog: ispravka
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
A nitko ne spominje njegovu podršku ratnim zločincima, Arkanu, Miloševiću, Karadžiću...
Svaka medalja ima dvije strane.
Sirotinji i pas kurac pokazuje.
Ovaj topić nije mesto za politiziranje. Pogotovo ne kad se iznose potpune nebuloze.![]()
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
Moja isprika, onda sam krivo čuo.
R.I.P.
Sirotinji i pas kurac pokazuje.
simpa covo. steta.
nevezano za tuzni dogadjaj ako smijem primjetiti cini mi se da pravoslavni popovi imaju fakat najbolje kape od svih u bransi.
tko ga nasljedjuje ?
peace+reason
simpa komentar za kape
ne zna se ko ga nasleđuje
nadam se ne amfilohije
mada, da ima podršku u sinodu, davno bi on zakazao izborni sabor
postojala je i ta opcija da se izabere novi, bez obzira što je patrijarh bio živ, jer je bio u bolnici i sprečen da vrši dužnosti
amfilohije je bio zamenik, kao najstariji mitropolit, ali je odbijao izborni sabor, verovatno svestan da nema većinu
u roku od tri meseca će se izabrati novi, nadam se makar sa delom kvaliteta koje je imao pokojni pavle
Zadnji Uredio vesna75 : 16-11-09 u 15:27