Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Sebičnost u današnjem društvu u Znanost forumu; Sebičnost, baš kao i altruizam, je evolucijski korak. Sebičnošću preživljava individua, jer sljiedi jedino instinkt vlasrirog preživljavanja, ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 12-12-07, 11:57   #11 (permalink)
Starter

Datum registracije: 03-12-07
Poruka: 9
Akasha se izdvaja iz mase
Re: Sebičnost u današnjem društvu

Sebičnost, baš kao i altruizam, je evolucijski korak.
Sebičnošću preživljava individua, jer sljiedi jedino instinkt vlasrirog preživljavanja, dok altruizam ide, mogli bi reći, stepenicu više, jer individua shvaća potrebu za pozitivnim djelovanjem kako bi cijela zajednica preživjela i napredovala.
Akasha je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-12-07, 12:23   #12 (permalink)
eva
Pure Intuition

Datum registracije: 12-12-06
Godina: 23
Poruka: 3,227
eva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjeti

Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
Nije problem u sebičnim ljudima nego u onima koji ne cijene velikodušnost iako su to često isti ljudi. Da je društvo takvo da se uistinu "dobro dobrim vraća" mnogi bi bili manje sebični... Kad primjetiš da tvoja velikodušnost pomaže samo drugima, a tebe konstantno oštećuje, jedina je alternativa sebičnost.
najveći je problem dobro odabrati prema kome biti velikodušan.
Pa bit nesebicnosti je da ne biras nego da pomognes kome treba i da ne ocekujes da ti ta osoba kojoj si pomogao to i vrati. Mozda je vise sebicnosti u danasnjem drustvu bas zbog toga sto svi paze prema kome ce bit velikodusni da bi im "usluga" bila vracena bas od te osobe. Ali to je onda isto sebicnost. Ili sam ja nesto krivo skontala?

Kad smo sretni uvjek smo dobri, ali kada smo dobri, nismo uvjek sretni.
eva je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-12-07, 14:34   #13 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 20
Poruka: 1,285
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Najbolje misljenje o pohlepi (a i sebicnosti, jer su to povezani pojmovi) izrekao je Gordon Gekko u filmu Wall Street.

"Greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms, greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind."
Odgovori sa citatom
Star 12-12-07, 15:20   #14 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 26-05-07
Poruka: 2,059
ROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masiROBIN je dragulj u masi

smatram da činjenica jednom se živi nebi nekome trebala biti alibi za samoživo i sebično ponašanje.po meni je to jedna od najgorih ljudskih osobina i grozim se ljudi čiji je domet neprestano i stalno razmišljanje o vlastitom egzistiranju i probitku bez obzira na druge.
nisam tako odgojena,neznam biti takva i ne želim biti takva.po meni je život samo dio vječnosti koji će odredtiti kakva će nam ista biti.i pomagati drugima u nevolji,biti podrška i oslonac slabijima uvijek je cilj kojemu ću težiti koliko god možda takav stav može u nekim segmentima zakinuti probitak mene.takva sam i nije mi žao

Zadnji Uredio ROBIN : 12-12-07 u 15:22.
ROBIN je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-12-07, 16:54   #15 (permalink)
charolastra

Datum registracije: 24-09-06
Godina: 29
Poruka: 19,197
daidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Foruma
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku daidza Pošalji poruku preko AIM-a korisniku daidza Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daidza Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku daidza Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daidza

A što ako velikodušni počnu hraniti sebične, dosta nezgodno?

Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja
Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum
daidza je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-12-07, 18:21   #16 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 12-05-05
Godina: 22
Poruka: 4,326
_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar

Citat:
Pravi autor: eva Pogledaj Poruke
Pa bit nesebicnosti je da ne biras nego da pomognes kome treba i da ne ocekujes da ti ta osoba kojoj si pomogao to i vrati. Mozda je vise sebicnosti u danasnjem drustvu bas zbog toga sto svi paze prema kome ce bit velikodusni da bi im "usluga" bila vracena bas od te osobe. Ali to je onda isto sebicnost. Ili sam ja nesto krivo skontala?
Je... ali u današnjem društvu čovjek ne može biti nesebičan, jer je direktna posljedica toga sebičnost... ako ti stalno pomažeš, a nikad ništa ne dobiješ za uzvrat, gubiš neki od resura potrebnih za daljnje pomaganje... Recimo... daješ li novac svakome na cesti koga sretneš, a tvoj poslodavac sebično isplaćuje plaću koja nije u skladu sa poslom kojeg radiš, on te tjera da nakon nekog vremena postaneš sebičan, jer jednostavno više nemaš novaca za djeliti. Ili vrijeme... ako trošiš vrijeme na pomaganje drugima, nagomilavaju se tvoje obaveze, nitko ti neće pomoći i na kraju da bi riješio ono osnovno što će tebe zadovoljiti, prestaneš pomagati drugima, jer nemaš vremena. Nije da očekuješ povrat, ako ga uopće ne očekuješ, a ostaješ ustrajan u nesebičnosti, a da su pri tome svi prema tebi sebični, dolaziš u situaciju kojoj više nemaš s čime biti nesebičan, jer ništa više nemaš.
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-12-07, 20:02   #17 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 02-07-07
Godina: 22
Poruka: 434
skin2yard je zabranio reputaciju

kad bi svatko pomogao sam sebi na vrijeme, ne bi bilo takvih sranja, problem je u tomu sto ljudi prihvacaju svoje probleme te iz tih problema nastaju samo jos veci problemi...bolje je sebicno se za sebe boriti, nego htjeti biti mucenik, a takvih ima previse, ...i to je vrsta sebicnost.....

...ne kazem da ne treba ljudima pomoci, ali smatram da je bolje pomoci ljudima koji imaju sve i koji su se za to izborili, ali u trenutku im je krenulo sve nizbrdo, nego ljudima koji nemaju nista i ne bore se, jer ti njima nista ne pomazes nego im samo pokazujes da mogu nastaviti iskoristavati ljude..

ne mislim da ne postoji ljudi kojima zaista treba pomoci, ali kladio bi se u glavu da barem 70 % ljudi koji se predstavljaju jadni i bijedni, zapravo su lijeni...nema nista gore od lijenost.
Odgovori sa citatom
Star 03-05-08, 02:17   #18 (permalink)
Starter

Datum registracije: 10-06-07
Godina: 43
Poruka: 13
Polupametan se izdvaja iz mase

Mislim da je Aris u pravu ali nikad ne znaš ...
Polupametan je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-07-08, 23:32   #19 (permalink)
Banned

Datum registracije: 25-03-08
Godina: 19
Poruka: 1,170
HPetrovic1989 se izdvaja iz maseHPetrovic1989 se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku HPetrovic1989

sebičnost će uvijek postojati i mislim da je dobro da ponekad čovjek bude sebičan i da prvo misli na sebe...neće se nitko založiti za tebe alko se ti sam nećeš...također stalno i kontinuirano pomaganje drugima i zapostavljanje sebe je također sebičnost jer time postaješ sebičan prema samome sebi....
HPetrovic1989 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-07-08, 00:33   #20 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 20-03-08
Godina: 1
Poruka: 288
lofi se izdvaja iz mase

mislim da je kljucna stavka ravnoteza.

ako se poremeti onda vaga pada ili u sebicnost ili u patoloski altruizam a jedno i drugo vodi u losem smjeru.

jedino neznam na sto se misli pod "danasnjim drustvom" ? zeitgeist ? ili mentalitet prosjecnog puka u RH 2008 ?

p+r
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:49.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111