| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: automaton Tako je i s Bogom: on je u hrišćanstvu nacionalni (možda točnije: plemenski) Bog. ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) | ||
| Drugarica učiteljica Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: Zagreb Godina: 24
Poruka: 4,940
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Citat:
![]() Citat:
Ma tko će to znati. Oni žele samo da ratuju. | ||
| | |
| | #12 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! [quote=teica;630462]De nemoj molim te!!! ![]() Ritualistički tip religije. "Njegova raširenost nije uslovljena samo individualnim osobinama vernika, već i ponekad društvenom ulogom religije u okviru koje se javlja. To je, verovatno, najčešći tip religioznosti u okviru srpske pravoslavne religije, i to zato što su običajno ritualne radnje dugo vremena bile forme i simboli za narodnu osobenost"! Ovaj srpski tekstopisac lijepo kaže da je srpska religija simbol za narodnu osobenost. Bog te religije je najviši simbol jedinstva srpske nacije. Ne sutor ultra crepidam! |
| | |
| | #15 (permalink) | |
![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Citat:
Srbi "imaju" svoga Boga koji izražava jedinstvo srpskog naroda. Pored oficijelne teologije SPC postoje vjernici, a ovi imaju svoje vjerovanje, vjerske običaje, vjersku praksu koja je često vrlo različita od onoga što srećemo u kršćanstvu. Monoteizam i nastaje kao posljedica potrebe da se ujedine plemena i narodi u jedninstven narod. Nisu li židovi dobar primjer tome? A što si ti to, molim te, objašnjavala? Za početak bih bio jako zadovoljan kad bi mi napisala što znači nešto objašnjavati, odnosno što je objašnjenje. Ja sam, znaš, neuk, pa bi mi tvoje dobronamjerne pouke jako koristile. | |
| | |
| | #16 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Citat:
Pogledaj si malo prvi post u ovo temi, a ja sam onda to još i boldala. Svašta sam objašnjavala, inače to mi je posao pojašnjavati religiju i teologiju. Ali ovako nešto još nisam čula. I da vjerovao ili ne SPC je dio kršćanstva. ![]() | |
| | |
| | #17 (permalink) | |
![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Citat:
2. "Ali ovako nešto nisam čula" - to je zato što nisi dovoljno informirana. 3. "I da vjerovao ili ne SPC je dio kršćanstva" - baš ti hvala, ovo stvarno nisam znao. Gore sam ti lijepo citirao srpskog teoretičara, ali tebi to ništa ne znači; elegantno si to ignorirala. Kako to da postoji SRPSKA PC, a ne postoji HRVATSKA KC, iako su obje kršćanske? To je itekako velika razlika i iz te razlike je razumljivo zašto SPC može pozivati na "sveti rat" za spas Kosova. Dabog, vrhovni nacionalni Bog Srba, predstavnik i zaštitink naroda, nikada nije iščezao u potpunosti iz kolektivne svijesti Srba uprkos pokušajima hrišćanstva da ga zamijeni sa sv. Jovanom, sv. Mratom, sv. Ilijom i proglasi hromim Dabom, đavolom. Uprkos vrlo razvijenoj pravoslavnoj teologiji, narod je ostao u okvirima tradicionalnog vjerovanja i nikada se nije odrekao svoga Boga. Običaji i narodna vjerovanja su izraženiji u SPC, nego u RKC. Teologija je, naravno, nešto drugo, a narodna vjerska shvaćanja i praksa su u Srba nešto vrlo specifično, nacionalno obojeno i s jakim nacionalnim predznakom. | |
| | |
| | #18 (permalink) | ||||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Citat:
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Toj gluposti se ja čudim, a ne ovom drugom. Citat:
A za ovo sv. Jovan, sv. Mrata i sl. ja zaista nemam pojma o čemu ti baljezgaš. Imaš neke informacije iz opće teologije koja se bavi tom tematikom (i nemoj mi citrati nekog polučetnika). Citat:
Samo napominjem; 1. Božja zapovjed! | ||||||
| | |
| | #19 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 20-08-07 Lokacija: najlipši grad na svitu Godina: 30
Poruka: 1,800
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! teice, mjeriš pravoslavne crkve rimokatoličkim metrom. pravoslavne crkve su nacionalne. stoga su i njihovi običaji i vjerovanja nacionalno obojeni, pa je time zaista njihov bog - srpski, isto ka šta imamo ruskog, rumunjskog, crnogorskog itd boga. na srpskom jeziku kršćanstvo ne postoji, postoji hrišćanstvo pa je onda SPC dio hrišćanstva, so is Church of England part od Christiandom ![]() o sv.jovanu i sv.mratu ne znan ništa al mi zato hromi dabo super zvuči ![]() |
| | |
| | #20 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Marinko šuti molim te. Njihov Bog je i naš Bog. Oni vjeruju u jednog Boga, a pazi ovo čak se zovu i "pravoslavni" znači oni koji pravilno slave boga. Imaju samo jednog svi!! I spadaju općenito pravoslavlju (jednoj grupi različitih nacionalnih crkava koje imaju preznak pravoslavlja-istočni obred). Stoga je i bog rumunja, rusa, bugara i srba isti Bog- Otac, Sin i Duh Sveti kao i onaj Bog u kojeg vjeruju svi ostali kršćani. Pa nisu politeisti. Šta vam je? |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 22:19.

pa je onda SPC dio hrišćanstva, so is Church of England part od Christiandom