| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! u Znanost forumu; Čekaj malo... ajde ti prvo lijepo preciziraj o čemu želiš diskutirat O pravoslavlju općenito, o srpskoj pravoslavnoj crkvi konkretno - u ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #61 (permalink) |
| doctor queñones Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 13,919
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Čekaj malo... ajde ti prvo lijepo preciziraj o čemu želiš diskutirat O pravoslavlju općenito, o srpskoj pravoslavnoj crkvi konkretno - u tom slučaju diskusija se nužno mora vodit na primarno teološkoj osnovi Ako, s druge strane, želiš diskutirat o tome kako neka društvena zajednica doživljava "svoju" religiju, onda bi možda (naglašavam "možda") tvoje teorije bile podobne za raspravu
__________________ 1 Simović - 2 Miljuš, 4 Vulić, 5 Zo. Vujović, 3 Petrović - 7 Gudelj, 6 Čelić, 8 Slišković, 10 Asanović - 9 Jerolimov, 11 Zl. Vujović |
| | |
| | #62 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Citat:
Tema je: "Srpska crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo!" Pokušavam reći da je to najnormalnija stvar da baš SPC to radi (poziva u RAT), jer je to uvijek radila budući da ta vjerska zajednica Boga doživljava (neovisno o teolozima) kao svoga. Kosovo je mit, a Srbi vjeruju svojim mitovima i puno drže do njih. Nisam izlagao svoje teorije, nego teorije koje se mogu naći u svakoj boljoj sociologiji religije. "Moje teorije" su u okviru teme i drže se teme, e, sad, jesu li kome pogodne za raspravu ili ne, to mi je teško prosuditi. Pišem što mislim da je u okviru teme i mislim da ovdje nisam skrenio ... | |
| | |
| | #63 (permalink) | ||
| doctor queñones Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 13,919
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Citat:
Ja bih još dodao - žive isključivo i samo od mitova. Bez mitova, nema ni Srba ni Srbije. Oni bez mitova uopće ne mogu egzistirat. Citat:
__________________ 1 Simović - 2 Miljuš, 4 Vulić, 5 Zo. Vujović, 3 Petrović - 7 Gudelj, 6 Čelić, 8 Slišković, 10 Asanović - 9 Jerolimov, 11 Zl. Vujović | ||
| | |
| | #64 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 19-12-07
Poruka: 246
![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Pravoslavna crkva je nacionalna - autokefalna kao i ruska i druge pravoslavne jer nemaju jednog duhovnog vođu kao što ga katolici imaju u osobi Pape već svaka ima svojega patrijarha , ali to ne znači da imaju "nacionalnog" Boga. Trojstveni Bog je jednak i za katolike i za prvoslavce - to je isti Bog, jer smo u krajnjoj liniji i jedni drugi kršćani. Što se politike tiče, Pravoslavna crkva se od uvijek više uplitala u politiku nego katolička što je posve razumljivo jer je to nacionalna crkva koja nije pod nadležnošću Pape i može samostalno istupati. Tako je npr. SPC Kolaja Velimirovića (svojedobno jednog od naznačajnijih huškača za vrijeme Kraljevine Jugoslavije) proglasila svecem, dok prema pravilima o beatifikaciji u Katoličkoj crkvi nikad ne bi bio kanoniziran. To je ujedno jedna od bitnih prepreka ekumenizma, usklađivanje dogmi će biti težak posao. Što se tiče pozivanja na rat, to je za njih već postalo posve normalno, patrijarh Pavle je bio jedan od zagovaratelja rata devedesetih, čak i javno u istupima. |
| | |
| | #65 (permalink) |
![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Mislim na vjernike, narod, puk, kako želiš. Drugo su teolozi i svećenstvo. Puk ne drži puno do dogmatike, rituala i pohođenja crkve općenito. Ali kad god je u povijesti pop uzeo križ i viknuo:"Za mnom, braćo!" bilo to u zbjeg ili u boj, oni su ga slijedili. Bio puk svjestan toga ili ne, oni Boga doživljavaju kao svoga Boga. Znam da to zvuči neobično, pogotovo zato što su deklarativno kršćani. |
| | |
| | #66 (permalink) |
| Samo bahata... Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: svugdje pomalo Godina: 24
Poruka: 5,420
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Automaton sjedi malo i razmisli prije nego bilo kaj napišeš. Prvo pričaš da narod ne drži do Crkve, a onda da slijede ono što im kaže pop i da Boga stavljaju kao svog nacionalnog. |
| | |
| | #68 (permalink) | ||
![]() ![]() | Citat:
Čiji je Bog Adam, Izaka i Jakova? Čiji je Alah (bio) i što džihad. Citat:
Ne zanemaruj kontekst ako želiš razumjeti što je netko htio reći. Srbi ne idu ni blizu toliko u crkvu kao Hrvati. Srbi ne mare ni blizu toliko za dogmatiku i ostalo kao Hrvati. Srbi više poštuju običaje koji su vezani uz njihovo pravoslavlje. Ti si za 2 semestra uspjela shvatiti ono što Toma Akvinski nije za cijelog svoga života... Zadnji Uredio daidza : 23-12-07 u 16:51. | ||
| | |
| | #69 (permalink) | |
| Samo bahata... Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: svugdje pomalo Godina: 24
Poruka: 5,420
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Citat:
![]() 2 semestera? ![]()
__________________ Zadnji Uredio teica : 23-12-07 u 17:20. | |
| | |
| | #70 (permalink) |
| Uvaženi forumas | Re: Srpska Crkva u "vjerskom" duhu poziva Srbe u RAT za Kosovo! Ma niti jedna crkva se ne bi trebala miješat u politiku, jedan od razloga zašto ne volim crkvu. Kakve veze ima vjera s politikom? Šta neki pop/svećenik zna šta je dobro za narod/državu? Tko su uopće poglavari crkve, bilo sam papa ili ovi niži, da se mješaju u druge stvari osim vjere? Po meni to je sve zloupotreba (nepotrebno dobivene) moći. Ali to je već druga priča... P.S. Nisam sve čitao pa možda ovo što pišem nije povezano s vašim komentarima.
__________________ Moj blog o Internet zarada! - NOVI DOKAZ ISPLATE! |
| | |
![]() |
« Cigani
|
Dragulj Medine »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 05:26.

pusa

- NOVI DOKAZ ISPLATE!