| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi šta je to zapravo pamćenje u Znanost forumu; pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. pamćenje je uvelike značajno za čovjeka, za njegov razvoj i ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| fear of the dark | šta je to zapravo pamćenje pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. pamćenje je uvelike značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet. Ono je u uskoj vezi s učenjem, mogli bismo reći da bez njega učenje ne bi imalo smisla jer je pamćenje mjesto na kojem se čuvaju informacije, a ujedno je i proces unutar čovjeka koji obrađuje te informacije. Postoje tri vrste pamćenja: * Epizodičko pamćenje – pod epizodičkim pamćenjem podrazumijevamo sjećanja na događaje koje je netko doživio ili koji su se dogodili u njegovoj blizini. Epizodičko pamćenje se odnosi na vremensko određivanje zbivanja pojedinih događaja, dakle postavlja se pitanje kada i gdje smo usvojili neku informaciju (npr. što smo jeli za doručak...) Semantičko pamćenje – informacije koje su pohranjene u epizodičko pamćenje dalje sele u semantičko pamćenje. Za semantičko pamćenje možemo reći da se odnosi na opće znanje za razliku od epizodičkog. Dok smo u epizodičkom pamćenju događaje doživjeli, u semantičkom ih nismo doživjeli, ali ih znamo kao neke opće činjenice (npr. da je Shakespeare napisao "Hamleta"). Semantičko pamćenje je nužno za uporabu jezika, odnosi se na pamćenje značenja riječi i pojmova, gramatičkih pravila za slaganje rečenica itd. # Proceduralno pamćenje – proceduralno pamćenje ili pamćenje vještina adrži znanje o tome kako se nešto radi ili izvodi. Neke vještine poput vožnje bicikla... Proceduralno pamćenje uključuje tri faze: * Kognitivna faza – treba shvatiti sve što treba napraviti pri usvajanju vještine. * Faza povezivanja – određivanje najdjelotvornijeg načina povezivanja pojedinih radnji u jednu cjelinu. Sve manje se koriste verbalni aspekti pamćenja (npr. prva brzina dolje, druga gore...), a sve se više koriste motorički aspekti pamćenja. * Automatsko odvijanje vještine – do nje se dolazi dugotrajnom vježbom koja stvara naviku (automatizam) te zahtjeva samo minimum svjesne kontrole. e sada.... špekulacije i znanstvene činjenice o načinu funkcioniranja pamćenja su dobrodošle. Evo jedne takve špekulacije za početak Pamćenje je posljedica promjena (ili je možda obnuto?) Kada nikakve promjene nebi bilo, pamćenje bi bilo nepotrebno.U trenutku kada u sveukupnom ništavilu počinje postojati nešto, bez pamćenja to postojanje nije moguće registrirati (primijetiti).Da bi se početak postojanja mogao registrirati, to što počinje postojati mora imati pamćenje, a budući da ga nema nikako ne može znati da je počelo postojati. prvo mora postojati pamćenje koje može registrirati promjenu, a tek tada može početi postojati promjena.Do tada promjene nije niti bilo. Primjer: Kako točka usamljena u ništavilu može npr. znati da postoji, ako nema promjene? Kako može znati da protiće vrijeme?-ne može ama baš nikako....Mora ga stvoriti,ali kak da ga stvori? Mora se pomaknuti u vremenu. Kako će znati da se pomakla u vremenu (npr. nekoliko milijardi godina)?Mora stvoriti pamćenje. Bez pamćenja nema ni vremena, a bez vremena, niti prostora. Dakle, što je pamćenje I dali je pamćenje uzrok ili je možda posljedica vremenu? i šta kad neki ljudi izgube pamčenje?kako je to uopče moguće? šta se dogodi? i zašp neki ljudi nikad ne vrate pamčenje? a neki uspiju nešto malo...
__________________ ni jedna osoba na svijetu ne zaslužuje tvoje suze a ona koja ih zaslužuje te neće rasplakati Zadnji Uredio neukrotiva_031 : 07-07-08 u 22:40. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| fear of the dark | Re: šta je to zapravo pamčenje a zajebala sam se... skontala sam tek kasnije.. ali ja pitam ovih par pitanja dolje... zanimaju me odgovori.. to sam i ja zaljepila tu... s wike... to je samo uvod...
__________________ ni jedna osoba na svijetu ne zaslužuje tvoje suze a ona koja ih zaslužuje te neće rasplakati |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Lutka od krvi bez trunke ideje | Re: šta je to zapravo pamčenje toplo ti preporucujem knjigu iz psihologije za gimnazije... za pocetak.
__________________ To those who understand, I extend my hand To the doubtful I demand, take me as I am Not under your command, I know where I stand I won't change to fit your plan, Take me as I am |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Lutka od krvi bez trunke ideje | Re: šta je to zapravo pamčenje pa ne mogu ti ukratko napisati kako funkcionira pamcenje... i ne sjecam se skroz svega u detalje tako da, radije ne bi, odes u knjiznicu i procitas ili fotokopiras taj dio...
__________________ To those who understand, I extend my hand To the doubtful I demand, take me as I am Not under your command, I know where I stand I won't change to fit your plan, Take me as I am |
| | |
| | #7 (permalink) |
| fear of the dark | Re: šta je to zapravo pamćenje a dobro čuj,da me zanimaju samo knjige to bi napravila..ali me zanimaju tuđa mišljenja o tome.. naš ti mene-radoznala ko niko...
__________________ ni jedna osoba na svijetu ne zaslužuje tvoje suze a ona koja ih zaslužuje te neće rasplakati |
| | |
| | #8 (permalink) | ||
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 30-05-07 Lokacija: Ri Godina: 22
Poruka: 2,616
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: šta je to zapravo pamćenje Citat:
Nelogično je da bude uzrok, može biti samo posljedica..... Čovjekova prilagodba života prema vremenu...... Citat:
Valjda sam dobro odgovorio.........
__________________ Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj | ||
| | |
| | #9 (permalink) |
| fear of the dark | Re: šta je to zapravo pamćenje jesi,super si rekao... rep +što je pamćenje-to sam odgovorila s wike... ali ne znam,mislim da je pamćenje puno složenije nego što je tu napisano... ![]()
| | |
![]() |
| Tagovi: totalno cool |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:57.

šta ima u njoj? napiši mi ukratko...
rep +