| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Što je to ezoterija u Znanost forumu; Može mi netko objasnit ukratko što je ezoterija? Spominju sve i svašta da spada u to pa mi ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 02-02-08 Lokacija: Odlična, hvala na pitanju
Poruka: 559
![]() ![]() | Što je to ezoterija Može mi netko objasnit ukratko što je ezoterija? Spominju sve i svašta da spada u to pa mi nije baš jasno ako može ''narodno'' objašnjenje
__________________ Nije lijepo ono za što nam kažu da je lijepo. Lijepo je ono što se nama sviđa |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 20-03-08 Godina: 1
Poruka: 347
![]() ![]() | Re: Što je to ezoterija
__________________ my own fan club |
| | |
| | #3 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Što je to ezoterija Ezoterija (grč. ezotheo „nutarnji“) skup je učenja i znanja koja se bave proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svjetova. Taj pojam označava i tajni oblik religijskih učenja. Ezoterija označava sveukupnost ezoteričnih znanja i prakse shvaćenih poput jedinstevne cjeline, jedinstevne univerzalne Predaje, svuda i uvijek istovjetne usprkos različitosti obreda, doktrina i sl. što proizlazi iz različitosti mjesta, epoha i kultura. Ovu pretpostavku zastupaju okultisti* (Papus) i tradicionalisti (Guénon). Kad se govori o ezoteričnim doktrinama, o ezoteričnim učenjima i tako dalje, misli se na doktrine i učenja kojima je cilj da čovjeka dovedu do metafizičke** spoznaje. -nešto kao spoznaja između religije i filozofije jednostavnije *okulizam-naziv je za dio ezoterije i u neutralnom smislu opisuje magiju **metafizička spoznaja-spoznaja koja 'daje odgovore' na pitanja 'što znaći biti,postojati što je s onu stranu stvarnosti' -prijevod: tà metà tà physiká = "ono što dolazi iza fizike"
__________________ Imam savršenu kompilaciju za kraj.... |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 13:12.

ako može ''narodno'' objašnjenje

my own fan club