| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi šunka u Znanost forumu; jel mi može ko reć kakve veze u nas Hrvata ima šumka s Uskrsom, znam da je to tradicia ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #5 (permalink) |
| charolastra | Re: šumka Običaj konzumiranja šunke za Uskrs , u stvari potječe iz vremena prije kršćanstva i imala je praktično porijeklo. Početkom proljeća svježe meso nije bilo lako dostupno. Pogani su zakapali svježe svinjske noge u pijesak blizu mora tijekom jeseni i zime. Svinjetina se tako očuvala zahvaljujući konstantnom "mariniranju" slanom morskom vodom. Dolaskom proljeća, tako očuvana svinjetina se kuhala na vatri. Također, vjeruje se da su šunke postale tradicionalne na blagdanskom stolu i zbog toga što su svinje simbol prosperiteta u mnogim kulturama.Šunka u kruhu obično se peče za Uskrs i razne velike proslave.
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
| | #8 (permalink) |
| women loving misogynist Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 12,100
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: šunka Pa sad, kad je već pokrenuta ova tema, da i ja priupitam: Otkud je krenula priča da je šumka tradicionalno uskršnje jelo svih Hrvata? Ovdje u Dalmaciji 90% ljudi pojma nije imalo da šumka postoji, kako se proizvodi, kako se priprema niti čemu služi. Prema tome, to nije tradicija u Hrvata. To je tradicija u nekih Hrvata.
__________________ LOŽA PUNA MAFIJE, STADION PRAZNINE, SRCE NIKAD SNAŽNIJE DOK NAŠ HAJDUK NESTAJE |
| | |
| | #9 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 23-03-08
Poruka: 2
![]() | Re: šumka Citat:
hvala, to me zanimalo, i da šumka lapsus linguae | |
| | |
![]() |
| Tagovi: povezanost, tradicija, uskrs |
« Je li Bog svemoguć - ako je; može li stvoriti kamen koji ne može podignuti?
|
Dali bi Bog ovo oprostio? »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 03:34.

xD