kolko ja znam šunka se govori ne šumkaxD
a to šta kažeš, neman pojma, neka budala vjerovatno prosula da jedemo to i svi počeli![]()
Raspravljate o temi šunka u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; jel mi može ko reć kakve veze u nas Hrvata ima šumka s Uskrsom, znam da je to tradicia al ...
kolko ja znam šunka se govori ne šumkaxD
a to šta kažeš, neman pojma, neka budala vjerovatno prosula da jedemo to i svi počeli![]()
“He may think that we’ve betrayed him, but if he’s waiting even now, how miserable must he be? [...] I can’t help but think that he’s believed in us all this time.“
šumka wtf![]()
-
coece ja gledam naslov ŠUMKA- i kontam sta je toneka nova sekta ili wtf ???
![]()
jebali te mali miševi i mali pačići u tandemu
Običaj konzumiranja šunke za Uskrs , u stvari potječe iz vremena prije kršćanstva i imala je praktično porijeklo. Početkom proljeća svježe meso nije bilo lako dostupno. Pogani su zakapali svježe svinjske noge u pijesak blizu mora tijekom jeseni i zime.
Svinjetina se tako očuvala zahvaljujući konstantnom "mariniranju" slanom morskom vodom. Dolaskom proljeća, tako očuvana svinjetina se kuhala na vatri.
Također, vjeruje se da su šunke postale tradicionalne na blagdanskom stolu i zbog toga što su svinje simbol prosperiteta u mnogim kulturama.Šunka u kruhu obično se peče za Uskrs i razne velike proslave.
baš gledam film sa javierom bardemom, zoe se "Šumka Šumka"![]()
mislin da je na to pitanje triba odgovorit sunka5
-
Pa sad, kad je već pokrenuta ova tema, da i ja priupitam:
Otkud je krenula priča da je šumka tradicionalno uskršnje jelo svih Hrvata?
Ovdje u Dalmaciji 90% ljudi pojma nije imalo da šumka postoji, kako se proizvodi, kako se priprema niti čemu služi.
Prema tome, to nije tradicija u Hrvata. To je tradicija u nekih Hrvata.
Netko me je spomenuo?![]()