Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi 'Trpite batine jer razvod je grijeh' savjet župnika u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: damfisk Da... znamo da postoji "rastava od stola i postelje"... Ali kvaka je u slijedećem: Ž...

Odgovor

Opcije Teme
Star 19-02-07, 14:29   #11 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,940
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Re: 'Trpite batine jer razvod je grijeh' savjet župnika

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Da... znamo da postoji "rastava od stola i postelje"...

Ali kvaka je u slijedećem:

Župnik (kao "crkveni djelatnik") SUGERIRA I SAVJETUJE žene koje trpe zlostavljanje da ga nastave trpit... da istrpe, da stisnu zube i šute jer je brak, navodno, "svetinja"...

Umjesto da toj nesretnoj ženi savjetuje da bježi što dalje od smrada koji je tuče, on, svećenik, osoba kojoj se ta jadna žena obratila za pomoć, on kaže: "Istrpi"

E pa jebo ja njega i onoga tko ga je zaredio!!!

Eto.
Damfisk, Damfisk ne psuj! To je nekim ljudima sveto, a ti psuješ, a još na forumu psovanje nije dozvoljeno.

Sugerira im i savjetuje to jer brak smatra svetim i za sveki problem postoji rješenje. Pa zakleli su se da će "biti i u dobru i u zlu" jedno za drugo. Nije nju ili njega (ovisi tko trpi naslilje) tjerao pred oltar niti prijetio. Ako jest postoji anulacija dotičnog.
Tebi svećenik može sugerirati i reći svoj stav, međutim na tebi je na kraju da sam odlučiš. Kaj se ima tko petljati u moju slobodu?! Može se dati savjet, ali ne i izričito zabraniti i tjerati da se "istrpi". Jasno ti je da je sloboda izbora i u Crkvi na prvom mjestu.
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 14:34   #12 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 21-12-06
Godina: 28
Poruka: 3,678
Oggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svima

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Tebi svećenik može sugerirati i reći svoj stav, međutim na tebi je na kraju da sam odlučiš. Kaj se ima tko petljati u moju slobodu?! Može se dati savjet, ali ne i izričito zabraniti i tjerati da se "istrpi". Jasno ti je da je sloboda izbora i u Crkvi na prvom mjestu.
Naravno da svećenik smije i ima svoj stav, ali danas Crkva/svećenik prosto nameće svoje stavove. i ispada ako nisi sa njima da si kategoricki protiv njih, a onda je velika večina zajednice prtiv tebe, a to bogme nije ugodno
PARI MI SE SMIJU MI SE...CICE...
Oggy je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 14:43   #13 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,224
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Damfisk, Damfisk ne psuj! To je nekim ljudima sveto, a ti psuješ, a još na forumu psovanje nije dozvoljeno.

Sugerira im i savjetuje to jer brak smatra svetim i za sveki problem postoji rješenje. Pa zakleli su se da će "biti i u dobru i u zlu" jedno za drugo. Nije nju ili njega (ovisi tko trpi naslilje) tjerao pred oltar niti prijetio. Ako jest postoji anulacija dotičnog.
Znači, prema "crkvenom" tumačenju ta čuvena sintagma "u dobru i zlu" podrazumijeva primanje batina i trpljenje istih?

Znači, prema "crkvenom" tumačenju fizičko zlostavljanje i nanošenje tjelesnih povreda su manje bitni od očuvanja "svetosti" braka?

Znači, prema "crkvenom" tumačenju, ako je brak sklopljen jer nju "nitko nije tjerao" pa se kasnije ispostavi da nju (koju "nitko nije tjerao u brak") muž krvnički mlati svaki treći dan, brak treba očuvat pod svaku cijenu, pa čak i po cijenu slomljenih kostiju, izbijenih zubiju i uništenog ljudskog dostojanstva, jer nju "nitko nije tjerao" u taj brak?

Zbog svega toga svećenik ima pravo (moralno ili bilo kakavo) reć premlaćenoj ženi "trpi, jer brak je svetinja"?

E pa rekao sam i reći ću opet - jebo ja tog svećenika i onoga tko ga je zaredio!

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT

Zadnji Uredio damfisk : 19-02-07 u 14:46.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 15:02   #14 (permalink)
Drugarica učiteljica

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Citat:
Znači, prema "crkvenom" tumačenju ta čuvena sintagma "u dobru i zlu" podrazumijeva primanje batina i trpljenje istih?

Znači, prema "crkvenom" tumačenju fizičko zlostavljanje i nanošenje tjelesnih povreda su manje bitni od očuvanja "svetosti" braka?

Znači, prema "crkvenom" tumačenju, ako je brak sklopljen jer nju "nitko nije tjerao" pa se kasnije ispostavi da nju (koju "nitko nije tjerao u brak") muž krvnički mlati svaki treći dan, brak treba očuvat pod svaku cijenu, pa čak i po cijenu slomljenih kostiju, izbijenih zubiju i uništenog ljudskog dostojanstva, jer nju "nitko nije tjerao" u taj brak?

Zbog svega toga svećenik ima pravo (moralno ili bilo kakavo) reć premlaćenoj ženi "trpi, jer brak je svetinja"?

E pa rekao sam i reći ću opet - jebo ja tog svećenika i onoga tko ga je zaredio!
Damifisk po drugi put te opominjem zbog psovanja!
Skuliraj se!

Jesam li ja igdje napisala po "svaku cijenu"?! Ajde ne pjeni, to nisam nigdje napisala.
Mislim da brkaš pojmove opasno.
Stavljaš na prvo mjesto svetost braka, pa onda ljudsko dostojanstvo. Hallo?! O čemu pričaš?! Ti bi kao pravnik trebao znati da redosljed nije takav.
Ja smatram da neke nesuglasice koje se pojavljuju tokom bračnog života se nekad trebaju od strane žene PRETRPJETI (a u nekom drugom slučaju od muškarca). Ovdje nikako ne ubrajam konstantno i redovno omalovažavanje, tuču, prisiljavanje i slično. Tuča nije više bračni problem nego društveni. Naravno da kreće iz obitelji, ali je društveno kažnjiva.

Svetost braka dolazi tek nakon dostojanstva čovjeka. U čemu je problem da se to ne može shvatiti?!

Citat:
Pravi autor: Oggy Pogledaj Poruke
Naravno da svećenik smije i ima svoj stav, ali danas Crkva/svećenik prosto nameće svoje stavove. i ispada ako nisi sa njima da si kategoricki protiv njih, a onda je velika večina zajednice prtiv tebe, a to bogme nije ugodno
Ne nameće tebi nitko stavove. Crkva je dio društva (u hrvatskoj se čak i većina tog istog društva izjasnila da su katolici) i ona ima pravo reći svoj stav o određenoj problematici i pojavi socijološke naravi. Na tebi je da prihvatiš ili ne prihvatiš.

Zadnji Uredio teica : 19-02-07 u 15:06.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 15:07   #15 (permalink)
women loving misogynist

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Ma čekaj, čekaj...

Jel ti to mene zajeb... pardon (da ne dobijem i treću opomenu) - zezaš?

Lijepo piše - župnik je savjetovao ženama koje muževi mlate da trpe jer je brak svetinja.

Ja kažem da je takav savjet župnika NEPRIHVATLJIV I ODVRATAN.

Ti si zatim ustala u obranu župnika i crkve objašnjenjem o finim razlikama između anulacije i rastave.

Ja opet kažem da je APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVO, ODVRATNO I GADLJIVO da župnik savjetuje ženi da trpi batine jer je brak svetinja.

I? Šta sad ti imaš reći na to? Nemoj palamudit, nego jednostavno odgovori...

damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 15:09   #16 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 21-12-06
Godina: 28
Poruka: 3,678
Oggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svima

Citat:
Ne nameće tebi nitko stavove. Crkva je dio društva (u hrvatskoj se čak i većina tog istog društva izjasnila da su katolici) i ona ima pravo reći svoj stav o određenoj problematici i pojavi socijološke naravi. Na tebi je da prihvatiš ili ne prihvatiš.
Ti ozbiljno mislis ovo sto si napisala?
PARI MI SE SMIJU MI SE...CICE...
Oggy je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 15:15   #17 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 29
Poruka: 2,378
Ibort je zabranio reputaciju

Citat:
Jasno ti je da je sloboda izbora i u Crkvi na prvom mjestu.
Katolička crkva i sloboda izbora jako , jaaaako rijetko idu ruku pod ruku. Isto vrijedi i za ostale velike religije.

A tražiti od crkve koja je okorjelo muška , konzervativna institucija , zaštitu za žene potpuno je promašeno ... da ne kažem smiješno.

P.S
Sve to na stranu , bitno je da se vratio moj omiljeni avatar.
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 15:18   #18 (permalink)
Master of Sex n Sin

Datum registracije: 28-09-05
Poruka: 2,935
tarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobartarquino je stvarno dobar
Arrow Re: 'Trpite batine jer razvod je grijeh' savjet župnika

mame neka trpe, a sinovi na privatnu poduku....i tako godinama.....jedni šute i trpe, a uvijek isti sretni.....i na konju.....
tarquino je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 15:25   #19 (permalink)
Drugarica učiteljica

Citat:
Ma čekaj, čekaj...

Jel ti to mene zajeb... pardon (da ne dobijem i treću opomenu) - zezaš?

Lijepo piše - župnik je savjetovao ženama koje muževi mlate da trpe jer je brak svetinja.

Ja kažem da je takav savjet župnika NEPRIHVATLJIV I ODVRATAN.

Ti si zatim ustala u obranu župnika i crkve objašnjenjem o finim razlikama između anulacije i rastave.

Ja opet kažem da je APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVO, ODVRATNO I GADLJIVO da župnik savjetuje ženi da trpi batine jer je brak svetinja.

I? Šta sad ti imaš reći na to? Nemoj palamudit, nego jednostavno odgovori...
Reći ću ti moj osobni stav. Znači to nije stav Crkve nego isključivo moj osobni.

Mislim da se ne treba davati u tako nekim sitacijama prevelika važnost izjavi nekog župnika. Treba se po svojoj osobnoj moći prosude i procjene zaključiti što bi bilo najbolje za obitelj. Crkva nije jednako župnik, Damifisk!!!
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-07, 15:30   #20 (permalink)
women loving misogynist

To opet nije tvoj stav, nego izmotavanje...

Zašto ti je problem izjasnit se oko slijedećeg:

Da li je prihvatljivo crkveno stajalište da je "svetost" braka ispred zaštite zdravlja i fizičkog integriteta zlostavljane žene?

Je li to uopće službeni stav Crkve? Ako nije, kakav je onda?

damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: grijeh, razvod, savjet zupnika, trpljenje batina

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:43.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111