Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Vlada SDP- a izbacit će vjeronauk u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: teica Ibort, u pravu si. Znam ja to i bez tvoje potvrde. Citat: Pravi autor: teica Srce ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 31-10-07, 15:27   #91 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 30
Poruka: 2,370
Ibort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auru
Re: Vlada SDP- a izbacit će vjeronauk

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Ibort, u pravu si.
Znam ja to i bez tvoje potvrde.

Citat:
Srce na mjestu?!
Uvijek.
Ibort je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 16:04   #92 (permalink)
eva
Trouble

Datum registracije: 12-12-06
Godina: 23
Poruka: 3,284
eva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjetieva je sjajno za vidjeti

Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
Mene zanima šta se točno uči na etici? Neka malo predoče to oni koji su pohađali dotični predmet.
Uci se o drugim vjerama, o drugim kulturama . Takoder se vode rasprave o etici i njenoj primjeni u svakodnevnom zivotu. Malo filozofski predmet, ali ja sam imala profesoricu koja je volila pricat i raspravljat o mnogim stvarima s nama (zato sam rekla filozovski). Sta je dobro, sta lose. Zasto je nesto , neko ponasanje dobro ili lose. Uglavnom meni je etika bila najdrazi predmet. Vise je sluzila za razvijanje nekog svog misljena o pojedinim temama. Ocjena se dobivala na racun osobnog misljena i koliko ga dobro obrazlozimo. Ali naravno nisu svi profesori isti, pa nemam pojma kako je drugima bilo.
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 16:09   #93 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 09-11-06
Godina: 17
Poruka: 4,311
lol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masilol_lol je dragulj u masi

Citat:
Mene zanima šta se točno uči na etici? Neka malo predoče to oni koji su pohađali dotični predmet.
ja idem u 2. razred srednje i idem na etiku
u pocetku smo pričali o čovjeku općenito i šta mislimo od čega smo nastali, pa smo pričali o religijama, vjerama. onda smo prešli na ljudske vrijednosti, šta je to dobro i loše, bonton itd...
sad smo obrađivali istospolne zajednice i brak i sada smo na ljubavi i pod satom pričamo, raspravljamo i tako...
The Busby Babes
lol_lol je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 18:08   #94 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,919
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Samo da citiram sebe još jednom.

I koja sam ja budala kad se idem sa takvima svađati i diskutirati : pucamsamausebe Ako ništa barem će me u iskustvu nadmašiti.

I još nešto; Damfisk savjetujem ti terapiju kontrole bijesa (ilikakosetovećzove). Pošto ovi tvoji postovi i slični na temama oko huligana graniče sa zdravim razumom.

I'm done here.

Ma je li bogati? A u čemu se to vidi moj "nekontrolirani" bijes? U tome što smatram da vjeronauku nije mjesto u školi?

Kako se kaže u mom selu: Ma nu kurca, i na njemu zvonca...

Citat:
Pravi autor: anthlon Pogledaj Poruke
Nitko od nas nije spominjao isključivo poučavanje katoličke vjere iliti katoličkog vjeronauka. Čak je dozvoljena mogućnost nepohađanja bilo kakvog ilti bilo čijeg vjeronauka.
To se nekim čudom odjednom stvorilo u koleginom postu.

Umorismo se svi skupa od ovoga.
Ostadosmo svi na svojim pozicijama.
Ajmo dalje, do neke još kvalitetnije prepirke jer postadosmo dosadni i sami sebi a kamoli drugima.
Da li se ovdje govori o vjeronauku u hrvatskim školama? Da, govori se.

Da li se u hrvatskim školama predaje vjeronauk isključivo jedne vjerske denominacije? Da, predaje se.

Da li se takvo predavanje takvog vjeronauka pokušava opravdat "općom kulturom"? Da, pokušava.

Može li vjeronauk koji se predaje isključivo po nauku jedne vjerske denominacije, pri čemu se uopće ne spominju druge vjerske denominacije, predstavljat opću kulturu? Ne, ne može. To predstavlja vjersku indoktrinaciju u državnoj školi, i to je PROTIVNO USTAVU.

Status izbornog predmeta ničim ne ublažava činjenicu da vjeronauk (ovakav kakav je sada) u državnoj školi predstavlja kršenje ustava. Vjeronauku jednostavno nije mjesto u državnoj školi.

Zamislite malo kakve bi reakcije bile da se, na primjer, kao izborni predmet uvede marksizam. Ili pak, teorija i praksa nacionalsocijalizma.

P.S. Da, zaista sam dosadan sa ovim ustavom. Ustav? Pih, ma koga briga za to...
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 18:15   #95 (permalink)
nick kombinira

Datum registracije: 22-03-07
Godina: 20
Poruka: 7,803
Ive_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svimaIve_ri je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Ive_ri Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Ive_ri

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Zamislite malo kakve bi reakcije bile da se, na primjer, kao izborni predmet uvede marksizam. Ili pak, teorija i praksa nacionalsocijalizma.
A možeš mi, molim te, pojasnit kakve veze ima praksa nacionalsocijalizma sa vjeronaukom i zašto to uspoređuješ?
Ive_ri je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 18:16   #96 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Poruka: 2,090
marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

slažem se sa sdp-om. - vjeronauku nije mjesto u školama.
ko oće učiti o vjeri neka ide u crkve, hramove, sinagoge, džamije
škola je javna, država je svjetovna i točka
ne znam kako je sada ali sjećam se svoga iskustva
1993. 1. srednje - uveden vjeronauk - izaša na mali odmor drugi, treći dan u školi - niti ne znam raspored - vraćam se na sat - jebate zatvorena vrata počeja sat - upadam unutra kad ono pop za katedrom - btw ja sam ateist - sjedite kaže on - šta ću sad ko debil šetat po hodniku ili ić u kafić - sjeo ja kad ono on mene zapisa da ću dolazit - ok, ok - nitko me nije prisilio moga sam otići ili sljedeći tjedan ne doć ali šta ću - sjeo ja - i osta 4 godine - malo se svađa sa popom (bio neki turboHDZ-ovac - kasnije došao teolog laik - mlad momak - bio ok - tako da sam to svatija kao zajebanciju - malo razgovora malo ostali stvari - koristio taj sat za druge stvari - prepisiva domaće za druge sate i učio za druge predmete- etiku uveli 95 ili 96 i nisam prešao na etiku - nisu me preobratili i dalje sam ateist (u biti više apateist) - vidite u wikipediji -
zato ponavljam nema mjestu vjeronauku u školama ni katolično ni pravoslavnom ni muslimanskom, židovskom, jehovinih svjedoka, hare krishna itd itd bit će da ima milijun religija, a sve one mora biti ravnopravne - ako damo katolicima (80%) i pravoslavcima (5%) vjeronauk u školama kako ćemo zabraniti jehovima da traže svoj sat - koliko će sati biti razni vjeronauci tjedno?? -
vjera je privatna stvar i vjeronauk mora biti privatan - izvan škole i u privatno vrijeme

Zadnji Uredio marinkoM8 : 31-10-07 u 18:20.
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 18:30   #97 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,773
Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

Ček, hajmo mi onda u ustavnu raspravu- znam da sam u 'podređenom' položaju glede pravnog aspekata, ali... Ustav zahtjeva razdvojenost Crkve i države, zar ne? A to je uvodeno kako Crkva ne bi mogla preuzeti kontrolu nad aspektima iz djelokruga države (kontrola nad sudstvom, policijom, itd)? Koliko ja razabirem ovdje se događa suprotno...

Druga stvar- po čemu su npr. Hrvatska i Njemačka manje svjetovne države (u pravnom i ostalim pogledima) ako se održava vjeronauk u školama? Zar ne bi EU (da je to protivno 'cvilizacijskim stečevinama' i pravnim normama- a sumnjam da ni Njemačka nije sekularna država u kojoj su Crkva i država odvojeni) to već davno tamo 'skresala'?

Zašto nitko od pravnih stručnjaka kod nas (a vjerojatno ih se dosta, poput tebe protivi vjeronauku) nije potegnuo pitanje ustavnosti ugovora sa Svetom Stolicom*? Ništa lakše od toga, ali nitko to nije učinio- a to je najjednostavniji i najučinkovitiji način da se riješi pitanje vjeronauka i sl. kao neustavnog? Zar ne postoji automatizam kojim kad Ustavni sud proglasi nešto (a pogotovo zakon ili ugovor) se to mora dovesti u sklad s Ustavom (pogotovo što je to predviđeno i odredbom ugovora o otvaranju novih pregovora ukoliko neka od strana to želi).

* čisto da budem iskren- ustavan ili ne, smatram ga prilično 'uznemirujućim'- brzim pregledom sam ustanovio da gotovo sve odredbe sadrže 'RH ima obavezu' i 'Crkva ima pravo'- gotovo sam siguran da ne postoji odredba u kojoj 'RH ima pravo' ili 'Crkva ima obavezu'... prilično jednostrano zar ne? gotovo kao vazalski ugovor. (volio bih da Crkva- ne svojim poslanjem, nego u tom ugovoru, preuzima obaveze prema RH odnosno građanima/vjernicima/čemugod)

Po meni dokle god se taj ugovor ne proglasi neustavnim, održavanje vjeronauka u državnim školama se ne kosi sa odredbama Ustava (a u više od 10 god. nitko nije ni pokrenuo pitanje ustavnosti). Ajde Damfisk, ako misliš da to možeš obrazložiti i dokazati- napravi podnesak Ustavnom sudu pa vidi kako na to struka gleda.

Zadnji Uredio Wolf-HR : 31-10-07 u 18:33.
Wolf-HR je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 18:36   #98 (permalink)
doctor queñones

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Ive_ri Pogledaj Poruke
A možeš mi, molim te, pojasnit kakve veze ima praksa nacionalsocijalizma sa vjeronaukom i zašto to uspoređuješ?
Ne uspoređujem vjeronauk i nacionalsocijalizam, nego namjerno navodim ekstreman primjer, kako bi istaknuo da vjerski intoniranom predmetu koji prikazuje samo jednu verziju jedne vjerske denominacije nije mjesto u državnoj školi.
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 18:42   #99 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Poruka: 2,090
marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

wolf - slažem se s tobom oko tog ugovora
ali pitanje ustavnosti je više stvar politike nego prava
nažalost ali istinitim
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 18:46   #100 (permalink)
doctor queñones

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Ček, hajmo mi onda u ustavnu raspravu- znam da sam u 'podređenom' položaju glede pravnog aspekata, ali... Ustav zahtjeva razdvojenost Crkve i države, zar ne? A to je uvodeno kako Crkva ne bi mogla preuzeti kontrolu nad aspektima iz djelokruga države (kontrola nad sudstvom, policijom, itd)? Koliko ja razabirem ovdje se događa suprotno...
Ne razumijem, što se suprotno ovdje događa?

Citat:
Druga stvar- po čemu su npr. Hrvatska i Njemačka manje svjetovne države (u pravnom i ostalim pogledima) ako se održava vjeronauk u školama? Zar ne bi EU (da je to protivno 'cvilizacijskim stečevinama' i pravnim normama- a sumnjam da ni Njemačka nije sekularna država u kojoj su Crkva i država odvojeni) to već davno tamo 'skresala'?
Njemačka je federacija, dakle, savezna država. Po njemačkom federalnom Ustavu, obrazovanje je potpuno u nadležnosti federalnih jedinica. Prema tome, svaka federalna jedinica (Lander ) sama za sebe određuje kakav će bit obrazovni sustav.

Ukratno, to znači da, ako neka federalna jedinica odredi da će se u školama učit vjeronauk, to je nije protivno saveznom ustavu - jer savezni ustav odluku o tome prepušta federalnim jedinicama.

Gorenavedeni primjer vjeronauka u školama je iz Bavarske. To ne znači da sve škole u cijeloj Njemačkoj imaju vjeronauk u državnim školama.

Citat:
Zašto nitko od pravnih stručnjaka kod nas (a vjerojatno ih se dosta, poput tebe protivi vjeronauku) nije potegnuo pitanje ustavnosti ugovora sa Svetom Stolicom*? Ništa lakše od toga, ali nitko to nije učinio- a to je najjednostavniji i najučinkovitiji način da se riješi pitanje vjeronauka i sl. kao neustavnog? Zar ne postoji automatizam kojim kad Ustavni sud proglasi nešto (a pogotovo zakon ili ugovor) se to mora dovesti u sklad s Ustavom (pogotovo što je to predviđeno i odredbom ugovora o otvaranju novih pregovora ukoliko neka od strana to želi).

* čisto da budem iskren- ustavan ili ne, smatram ga prilično 'uznemirujućim'- brzim pregledom sam ustanovio da gotovo sve odredbe sadrže 'RH ima obavezu' i 'Crkva ima pravo'- gotovo sam siguran da ne postoji odredba u kojoj 'RH ima pravo' ili 'Crkva ima obavezu'... prilično jednostrano zar ne? gotovo kao vazalski ugovor. (volio bih da Crkva- ne svojim poslanjem, nego u tom ugovoru, preuzima obaveze prema RH odnosno građanima/vjernicima/čemugod)

Po meni dokle god se taj ugovor ne proglasi neustavnim, održavanje vjeronauka u državnim školama se ne kosi sa odredbama Ustava (a u više od 10 god. nitko nije ni pokrenuo pitanje ustavnosti). Ajde Damfisk, ako misliš da to možeš obrazložiti i dokazati- napravi podnesak Ustavnom sudu pa vidi kako na to struka gleda.

Ukratko, smatram da je rečeni ugovor sa Vatikanom neustavan.

Ustavni sud ne može samoinicijativno ocjenjivat ustavnost. Ustavni sud to čini povodom ustavne tužbe ili zahtjev za ocjenjivanjem ustanosti, koju netko mora podniijeti. Ako nitko ne podnese tužbi ili zahtjev, sud ne može ništa utvrdit.

Zašto nitko nije pokrenuo postupak utvrđivanja ustavnosti tog ugovora? Nemam pojma. Najvjerovatnije zato što je to politička bomba, i svaki hrvatski političar koji dovede u pitanje "Svetu Majku Crkvu" i njezina stečena prava time bi počinio političko samoubojstvo. Prvo bi ga proglasili komunjarom, pa jugonostalgičarem, pa srbočetnikom... Znaš već kako to ide...

Meni predlažeš da ja to učinim? Pa nisam popizdio... Znaš li ti koliko to košta? Tko bi mi to platio?
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: izbacit, sdp, vjeronauk, vlada

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:20.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114