Raspravljate o temi vračare... u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; +! - Koji je temelj bilokojeg vrača u svijetu? - Ima li bilokoji vrač u svijetu nešto po čemu se ...
Tko se smiješi umjesto da bjesni, uvijek je onaj jači.
Japan
i may be wrong
Tko se smiješi umjesto da bjesni, uvijek je onaj jači.
Japan
aha idemo eliminirati jedne, a o drugima nećemo raspravljat jer je to bogohuljenje.
nisam rekao da su vračevi u redu, niti su ti potrebna ta pitanja, niti ću odgovarati, nebitno je i ne zanima me
i may be wrong
Ovdje ti je odgovor, da ne dupliciram post.
Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.
kad sam procitala ``nesto o vracarama``zamalo nisam pocela traziti pomoc i da se predam davolu opet.da na taj nacin da uspijem kao sto neki nevjeruju u boga i koji su u zbludi! jer samo ko je u zabludi i ko nece da vidi svoje greske iz proslosti dobro mu dosli postupci u tvojoj objavi. ja sam bila u zabludi sve dok mi se nije prikazalo.sve sam mislila da mi je neko nesto napravio jer mi nista nije islo cak sam ostala sama bez pijatelja posla itd.prije godinu dana sam htjela se i ubit da nemam dvoje djece,tako mi je bilo tesko.prikazalo mi je se dobri``kako kazu``reko mi je da se obratim bogu i gdje su moje knjige i tespih,ako nebudem bozijim putem isla da necu dugo itd.ispocetka nisam imala volje.to me jako uplasilo.pocela sam da tragam za svoim problemima i bolestima.prije bi pomislila sam to se moze desiti koji uzimaju drogu ili sizofrenima..prije godinu dana sam htjela se i ubit .sumnjala sam i na bivsu prijateljicu da mi je napravila posto je ona dobila veliku moc od njene vjestice da veze svakoga i prebacuje preko katanaca.ona je bila dosta ljubomora na mene,to mi je doslo kasnije u pamet kad sam saznala sta je pricala i znam da se time bavi ona mi je uzela sve prijatelje itd.poslala mi je jednu ciganku na moj poso koja mi je rekla da ce me bolit glava i vrat.nije proslo par dana stvarno me zabolio vrat da nisam skoro mogla drzat glavu.morala sam napustit poso,dobila sam depresiju povukla se totalno u samocu od jada ,da se niko vise mene nije sjetio da me nazove.to su sugestije.moja bivsa prijateljica ako mi je sta pravila ,naj vjerovatnije je mislila da je uspjela.nema joj ko kokurisat vise.vise nevjerujem u to.u nasoj se vjeri kaze ``lijecenje -kuranom``hocu samo rec ,sto se padne u depresiju mogu biti druge bolesti za to odgovorne.sto je naj potrebnije da covjek dobro jede i pje.ako naprimer zena pusi,pije cesto kafu nepije dovoljno vode,nejede voce povrce normalno dolazi do depresije, manjka srecnih hormona pogotovo sve vise manjka zenskih hormona itd.dolazi do naj cesceg oboljenja osteoporose i dolazi do poremecaja sa kicmo tj.zglobovima.ako se neradi nema se ni sta potrosit da nepicam o izgledu.s ovim sam htjla reci da samo ko hoce da vjeruje u okultizam i magiu moze. nemora vracat film u nazad.sad klanjam u jutro i navece to mi je dalo snage i odgovor na svako pitanje.puno sam zahvalna bogu i sretna sam.sto se tice klanjanja,to zamene nije samo to.npr.svaki dan kad se ponavljaju molitve( ne govorim samo za svoju vjeru)dobiva se misljenje nazad(meni se je bilo desilo da sve bila zaboravila cak ima la sam problema sa izgovorom )bolja cirkulacija krvi itd.sto se tice svinjetinje da se nejede nije samo sto neki misle kaznice ih Bog ,nego radi masnoce u krvi. molitve su pogotovo za osobe koje imaju stah,nesto pitat ako se nema volje nesto obaviti i za sve neko ko hoce ispocetka.ja da sam imala nekoga da mi objasni sve ovo sto ja vama nebi doslo do Bozije kazne.sad trzim osobe koje me razumiju neka se obrate meni ili pisu sta bi rekli na moje misljenje..interesujeme ako neko zna tu poruku ,zasto mi se to prikazalo(jer sam cula da samo osobama se pikaze ko moze imora dati dalje dokaze Boga)neznam na koi nacin,potrbne su mi knjige ko neupotebljava to je grehota da stoje.trebaju mi kontakti sa ucevnim narodom.pitanje je :kako i gdje.menije potebno obrazovanje.?! -samo kad kaze Bog bice ,ono bude-.
jos uvjek sam sama posto me prati od prijasnjih dana finaciski problemi pa nemogu da udem jos u krug gdje sam bila ali bice -samo nevjernici gube nadu..-!
porucujem svima ko je bar malo imaju iskusenja neka se obrate Bogu bez obzira koje vjere.Bog je samo jedan.dobro dolazi za dobro,zlo za zlo.mora se samo protumaciti!pozdrav
Vidim da se nemožete baš snači u odgovorima na ovoj temi pa ću vam ja to malo pojasniti.
U prijašnje vrijeme babe vračare morale su se dovijati na razne načine da pogode spol djeteta. Kada ptica dođe na prozor ženi koja treba roditi i cijuče, rodit će kćer, a ako pjeva rodit će sina. Isto tako ako joj je trbuh šiljast, bit će sin, a ako je okrugao bit će kći. Ako trudnoj ženi baciš maramu i ona je uhvati dlanom okrenutim nadolje, bit će sin, a dlanom nagore bit će kći.Vračare se međusobno ne vole i primjetna je zavidnost i konkurentnost.Svaka od njih ljubomorno čuva svoje znanje kao zmija noge što im opet daje jednu dozu misterioznosti i sugestivnosti.Dešava se da jedna vračara mora drugoj otklanjati zlo ili čak njene magije koje je radila za svoju familiju.Tu se na neki način pokaže i sama solidarnost između njih koja je , inače, vrlo rijetka.Od vračara se jako strahovalo pošto se znalo da one odlaze sredinom noći na groblja kako bi sa njih slale svoje sihire po selu.Ko je znao i umio branio se dok su drugi bili gotovi. Kada trudna žena osjeti neki miris i poželi pojesti tu hranu pa se uhvati za koji dio tijela, tu će se djetetu pojaviti znak sličan hrani, npr. dinja, pršut, trešnja i sl. Nekada se u to tako snažno vjerovalo da je dolazilo i do abortusa ako se nije mogla ispuniti želja. Ako na blagdan sv. Ivana ujutro žena sretne nekoga muškarca, njegovim imenom zvat će se njezin budući muž. Ako ona želi znati koje će zanimanje imati njezin budući odabranik mora uzeti komad olova, baciti ga na vatru, otopljenog spustiti u vodu i dobit će razne oblike: čovjek koji sjedi znači činovnika, oblik broda znači pomorac, itd. Kada te ubode osa ili pčela trljaj dobro to mjesto s tri različite trave, cvijećem ili crvenom krpom pa će ti odmah proći. Štucavica se javlja kad te netko spominje. Zato treba popiti tri gutljaja vode, zatvoriti nos i pomisliti na određenu osobu pa će štucavica proći.I tako dalje.![]()
YESTERDAY is gone!
TOMORROW isn't here yet!
I have just one day - TODAY - and I can choose how I
shall be..... and I CHOOSE TO BE HAPPY!!!
Postoji staro vjerovanje u Slavoniji da ako se od svete Lucije do Badnjaka(i guess) napravi tronožac od 1 komada drveta i ponese taj stolac na polnoćku te se sa stolca gleda u "publiku" da se može točno vidjeti tko jest a tko nije vračara,jer dotične plaze jezik prema oltaru. Eh sada da nebi sve bilo savršeno treba imati torbicu punu riže ili žita te do povratka kući prosipati po cesti da one imaju što brojati tj da stignete kidnuti. Ako vam sve ovo uspije kažu da od njih možete poželjeti sve što vam srce želi ali(uvijek ima ali,ali baš uvijek)ako ne poludite. ..
Ja inače dolazim iz maloga sela Soljani kraj Županje i otac mi je pričao kako je nekoliko njih to i probalo. Jedan je poludio i usred zime po snijegu trčao gol vičući svakakve idiotarije(epic fail) no onaj koji je uspio je zaželio da mu drugo jutro u "avliji" budu 2 crna vranca i nova kola,što se zaista i desilo...(iako su dotična kola i konji NESTALI iz 50ak km udaljenog sela,i to sve u vrijeme bez automobila
)
Moj prvi post i odmah o crnim temama.ccc pozz
zanimljivo je ovo sa tronošcem. Nego daj još priča stavi. Voleo bi da pročitam. Mislim da se radi o žitu, jer rižu nisu prije imali.
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.