Ne razumijem tvoj komentar na ovo.
Ne mogu bez njih? Tko točno?
Raspravljate o temi Zabrana gradnje minareta u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Švicarci se danas na referendumu izjašnjavaju o prijedlogu švicarske populističke Narodne stranke o zabrani gradnje minareta. Švicarski referendum: Smije li ...
Nije u redu mrziti sve ruže zato što si se ogrebao na jedan trn...
Ne razumijem tvoj komentar na ovo.
Ne mogu bez njih? Tko točno?
Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.
Pa bez njih, okrecu se ko u loncicu, gdje prodju tu sve cvate, glavni su navjesnici proljeca to jest uvijek prljavi od maltera, casno i posteno zive i ne diraju nikoga ... Govorim o ovim "mnogi", s jedne strane su izbjeglice, s druge strane u njima vide opasnost ,,, prvo "crne ovce", sad ovo, pa blago njima kad njih napadaju, nek nije obrnuto ...
no bilo kako bilo ja sam opcenito protiv bilo kakve zabrane, jer takva inicijitiva je samo jeftino skupljanje politickih glasova, time zapravo sami sebi stete i pokazuju (ne)tolerantnost prema drugoj najvecoj vjeroispovijesti u svojoj zemlji ...
ako jedan simbol ugrozava nekoga, onda ga svakako treba ukinuti i u potpunosti zabraniti ...
ali onda zabrana samo jednog vjerskog simbola ne znaci da smo svih zastitili od nezeljenog simbola, zasto se ne razmisli o ateistima i njihovim osjecajima pa nek se zabrane svi vjerski simboli ...
...da nije u pitanju samo jedan vjerski simbol ne tako malog broja pripadnika, ne bih imao nista protiv, ali ovako nije ok...
ma.
arhitekturom bi se trebali bavit strucni ljudi. svaki novi arhitektonski objekt trebao bi se estetski i koncepcijski sto bolje uklopiti u postojece stanje na terenu.
nevidim kako je s minaretima to moguce ali ako jest onda treba dozvoliti.
btw:
peace+reason
da, istina da je to pitanje strucnih ljudi i nitko se ne bi smio buniti ako prostor nije prilagodjen za izgradnju minareta ,,, no tko kaze da minareti moraju biti previse visoki, jedan je dovoljan uz jednu dzamiju i ne treba vise ... To je dekorativan dio koji moze itekako lijepo izgledati (samo malo vishi od objekta) te i dalje ciniti to mjesto lijepim i atraktivnim, ako ne jos i ljepsim za oko ...
dakle, ja ne vjerujem da je problem u gradjevini koliko u pokusaju da se izgradnja dzamije prikaze kao opasnost od islamizacije i slicnih gluposti u necijim glavama ,,, jer minareti nisu nikome prijetnja, ne ugrozavaju nikome zivot, time se ne siri vjera, ne namece se nikome nista, vec vjernici dobrovoljno odlaze u taj objekt klanjati i obavljati svoje vjerske duznosti...
s druge strane to je bogatstvo za tu drzavu koja pokazuje toleranciju prema manjinama i njihovim vjerskim slobodama bez diskriminacije prema istima ...
isto je tako i sa crkvama u drzavama gdje su vjernici iste u manjini, ako se lijepo uklope to su ljepotice koje krase i cine odredjene prostore atraktivnijima i estetski ljepsima ...
zvonik i kriz (krst) takodjer imaju neki znacaj na objektu crkve, kao sto to ima i dekorativni "toranj" (minaret) uz dzamiju sa svojim znakom nebeskih tijela ...
...sve je u redu, ja mogu razumjeti i ne treba s nicim pretjerivati pa ni s brojem vjerskih objekata pogotovo onih koji su drugi ili treci po brojnosti u nekoj drzavi, ali ici ka tome da se uvede u zakon, u Ustav, ta zabrana, to po meni nije ok...
Ne sviđa mi se pompa oko gradnje vjerskog objekta bilo koje religije...
smatram da svatko ima pravo na vjersku slobodu.
Žalosno je da još uvijek nismo prevazišli vjeru, da jednostavno ljudi ne žele prijeći na viši nivo.
Dobar primjer je Francuska koja je u Srednjem vijeku u ime vjere "prepolovila" stanovništvo, o ženama neću niti spominjati...a sada je jedna demokratska država u kojoj je katoličanstvo u stalnom padu...jednostavno su to prevazišli, svatko ide gdje mu odgovara,protestanti,katolici,muslimani i dr.
Mada sumnjam da su Švicarci tako primitivni...vjerujem da iza te dimne zavjese postoji puno veći problem i sada kupuju na vremenu...
Islamske države su financijski jake i sigurna sam da je u pitanju, a šta drugo već LOVA.
Neko to od gore vidi sve...
hmm. ali sto po tebi zapravo znaci tolerancija ? problem koji se javlja izmedju "vjerskih sloboda" i ajmo rec "zapadne demokracije" je bas u tome da su vecim dijelom nekompatibilne.
brijem da u mnogim islamskim zemljama postoje slicni referendumi koji zabranjuju simbole "zapanjacke demokracije" kao neprihvatljive opcije.
naravno nije to odmah otvoreni sukob ali ocigledno tu nesto ima. ponekad naravno i dodje do otvorenih sukoba pa i zabrana svakako. ovisi o situaciji.
peace+reason
Ja ne znam tocne i strucne definicije tolerancije u sirem smislu, ali u ovom slucaju oko manjina i vecine je shvacam kao postivanje razlicitosti i tudjih uvjerenja, ali da vodimo racuna da budemo ono sto jesmo i da pretjerano drugima ne namecemo svoje poglede na svijet ...
...znaci u ovom slucaju naci neku sredinu ,,, jer i ja bih prvi bio protiv pretjeranog izdizanja munare (brojcano) po jednoj drzavi gdje je vecinsko krscansko stanovnistvo, ali opet bas skroz zabraniti zakonom gradnju istih vec je nesto drugo i u tome se vidi netolerancija prema muslimanima koji su brojcano odmah broj 2 nakon krscana ,,, dakle govorim o tom prijedlogu za potpunu zabranu...
tolerancija se najbolje vidi po tome kako se vecina ponasa prema manjini ...
ja isto brijem da toga ima u islamskim zemljama o pokusajima zabrana "simbola zapadnjacke demokracije" i to isto govori o njihovoj (ne)tolerantnosti prema drugim vjerama ,,, ista stvar i kod njih, osudjujem ih i smatram ih netolerantnim prema manjini ...
ako se to ipak na kraju usvoji ne znam da li ce ukloniti ove 4 munare koje su vec izdignute u Svicarskoj ,,, ili ce dobiti veliku kolicinu novaca (da ti se zavrti u glavi od cifre) samo da se ne diraju, a zabrana nek vazi za novu gradnju ... moguce sto _tea_ kaze da tu ima i interesa - lova do vrha minareta (munare) i sve ce utihnuti ...
i za kraj, mene osobno to nista ne vrijedja, ne dira i niti malo me ne boli kad bi sve dzamije po Svicarskoj porusili i zabranili gradnju novih ,,, vec to samo govori o pojedincima i skupinama nekih ljudi kakvi su prema razlicitim kulturama i kakvi su kad javno pozivaju prvo na protjerivanje "crnih ovaca" iz zemlje (kao da je zemlja njihova, a ne svacija i Bozja), pa zatim zabranu vjerskog "simbola" koji nikoga direktno ne ugrozava i nista mu ne namece ...
uostalom islam uci i kad vas vrijedjaju, oduzimaju vam prava, zabranjuju vam vase, i izazivaju mrznju, da to niposto ne bude razlog za nanosenje nepravde njima, jer strpljivost, prastanje, cestitost i postenje (a izbjegavanje nasilja i onoga sto ne valja) je pravi put svakog vjernika, a Bog sve zna tko sto radi i skriveno i javno ...
A čuj... ishod ovog referenduma je nekakava prirodna reakcija na činjenicu da imigranti islamske vjeroispovjesti u zapadnim društvimam samo žive, ali se u njih ne integriraju.
Kompletan kulturni sklop, mentalni sklop, sociološki sklop goleme većine tih imigranata muslimana u zapadnim zemljama je sklon zatvaranju u sebe, bez ikakve želje, volje i nakane da se integriraju u društvo koje ih je primilo, koje im omogućava socijalnu sigurnost, zdavstvenu zaštitu i pošteno i pristojno zarađivanje za život dostojan čovjeka.
Sve ono što u svojim domicilnim zemljama nemaju, tu su dobili. Od svega onoga od čega su iz svojih domicilnih zemalja pobjegli, tu su zaštićeni.
Ali ipak, imigranti islamske vjeroispovjesti skloni su baš to i takvo društvo, čiju zaštitu su tražili i čije brojne beneficije uživaju, dakle to i takvo društvo koje ih je primilo, otpuživat za nevjerništvo, dekadenciju, amoral, razvrat...
Uživat beneficije, odbijati se integrirati, javno osuđivati onoga tko ti daje sve one beneficije koje bez problema uživaš - to jednostavno MORA izazvati kontraefekt u tom društvu čije dobre strane iskorištavaš a odbijaš postati njegov dio.
Zbog toga i ovakav ishod ovog referenduma. Uopće me ne čudi.
Ne slažem se sa tim ishodom, niti ga podržavam. Ali u potpunosti razumijem kako je do ovakvog ishoda došlo.