Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Zakon života u Znanost forumu; Ispričat ću vam jednu dojmljivu priču: Neki dječak hodao je uz obalu rijeke i ugledao je krokodila zapletenog u mrež...

Odgovor

Opcije Teme
Star 13-04-06, 09:01   #1 (permalink)
Photoshop freak

Datum registracije: 31-01-05
Godina: 86
Poruka: 2,081
fL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku fL/.\Sh
Zakon života

Ispričat ću vam jednu dojmljivu priču:
Neki dječak hodao je uz obalu rijeke i ugledao je krokodila zapletenog u mreži. Krokodil mu reče: “Smiluj mi se i oslobodi me. Možda izgledam strašno, ali, znaš, to nije moja krivnja. Takav sam stvoren. Ali, kakav god bio moj izgled, ipak imam majčinsko srce. Došao sam jutros ovamo u potrazi za hranom za svoje mlade i ulovio sam se u ovoj zamci.” Dječak reče: “Ah, kad bih ti došao pomoći ti bi me zgrabio i ubio.” Krokodil odvrati: “Zar misliš da bi to učinio svojem dobročinitelju i osloboditelju?” I tako je krokodil uvjerio dječaka da ga oslobodi iz mreže, i dok ga je dječak oslobađao krokodil ga zgrabi. Ulovljen u krokodilove ralje dječak reče: “Tako mi dakle vraćaš za moje dobročinstvo?” Krokodil reče: “Nije to ništa osobno, sinko. Takav je svijet, takav je zakon života.” Dječak se nije složio pa mu krokodil reče: “Želiš li možda nekoga pitati da provjeriš?” Dječak ugleda pticu koja je sjedila na obližnjem drvu pa je upita: “Ptico, govori li krokodil istinu?” Ptica reče: “Krokodil je u pravu. Pogledaj mene - jednog sam se dana vraćala kući s hranom za svoje mlade ptiće. Zamisli moj užas kad sam ugledala zmiju kako puzi uz stablo ravno prema mojem gnijezdu. Bila sam potpuno bespomoćna. Zmija je proždirala moje mlade jednog po jednog. Vrištala sam i vikala ali ništa nije koristilo. Krokodil je u pravu, to je zakon života, takav je svijet.” “Vidiš?” reče krokodil. Ali dječak reče: “Daj da pitam još nekog.” Krokodil odvrati: “U redu. Hajde, pitaj.” Jedan stari magarac prolazio je uz obalu rijeke. “Magarče,” reče dječak, “evo što krokodil kaže. Je li u pravu?” Magarac reče: “Krokodil je potpuno u pravu. Pogledaj mene. Radio sam i robovao svojem gospodaru cijeli svoj život, a jedva da mi je davao dovoljno da preživim. Sada kada sam star i beskoristan, pustio me je s uzde, i sada lutam po džungli čekajući da me zaskoči kakva divlja zvijer i privede mi život kraju. Krokodil je u pravu, to je zakon života, takav je svijet.” “Vidiš?”, reče krokodil, “Idemo!” Dječak će opet: “Daj mi još jednu prigodu, zadnju prigodu. Dopusti mi da pitam još jedan stvor. Sjeti se kako sam dobar bio prema tebi.” I krokodil reče: “Dobro. Tvoja zadnja prigoda.” Dječak ugleda kunića koji je onuda prolazio pa ga upita: “Kuniću, jel’ krokodil u pravu?” Kunić sjedne i reče krokodilu: “Zar si to zaista rekao?” Krokodil reče: “Jesam.” “Čekaj malo”, reče kunić, “Morat ćemo to raspraviti.” “Dobro”, kaza krokodil. Ali kunić reče: “Kako ćemo raspravljati kad imaš dječaka u ustima? Pusti ga. I on bi također trebao sudjelovati u raspravi. Krokodil reče: “Stvarno si pametan. Pobjeći će mi čim ga pustim.” Kunić odvrati: “Mislio sam da si razumniji. Ako pokuša pobjeći, možeš ga ubiti jednim udarcem svojega repa.” “U redu”, reče krokodil i pusti dječaka. Čim ga je krokodil pustio, kunić poviče: “Bježi!” i dječak pobježe i spasi se. Kunić tada reče dječaku: “Sigurno voliš krokodilovo meso, a i ljudi iz tvog sela sigurno bi voljeli dobar obrok. Nisi oslobodio krokodila do kraja. Veći dio njegovog tijela još uvijek je zamotano u mreži. Idi u svoje selo i dovedi sve ljude, pa pripremite gozbu.” I dječak učini točno tako. Ode u svoje selo i pozove sav narod. Došli su sa sjekirama, kolcima i kopljima, i ubiše krokodila. Došao je i dječakov pas, i kad je vidio kunića, stao ga je ganjati, i zadavi ga. Dječak je stigao prekasno, i kad je vidio kako zec ugiba, reče: “Krokodil je bio u pravu. Takav je svijet, takav je zakon života.”

Da li se slažete?

Zadnji Uredio fL/.\Sh : 13-04-06 u 09:04.
fL/.\Sh je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 13-04-06, 09:17   #2 (permalink)
-PIMPTATICA-

Datum registracije: 01-05-04
Godina: 21
Poruka: 1,663
k-fLiP ima ono neštok-fLiP ima ono neštok-fLiP ima ono neštok-fLiP ima ono neštok-fLiP ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku k-fLiP
Re: Zakon života

Ezop?
Odgovori sa citatom
Star 13-04-06, 09:30   #3 (permalink)
V.I.P. Član

Datum registracije: 28-03-04
Godina: 20
Poruka: 6,498
Gogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Gogy Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Gogy Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Gogy

Shit happens

Novosti o autima | Osiguranje auta
Gogy je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 13-04-06, 17:18   #4 (permalink)
Zlatni Član

Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,476
eowyn je zabranio reputaciju

Super priča
Ne slažem se potpuno sa zaključkom priče...ali ima tu i istine...istina je da se ljudi (i sva ostala stvorenja) za svoj život i život svoje djece bore na sve moguće načine, ali nisu svi ljudi takvi da će ići preko svega da bi postigli što žele...ima ljudi koji i na pošten način žive i ne čine drugome ono što ne bi željeli da njima netko učini...mislim da je to bit svega i da tako svi čine ne bi bilo ni ratova ni nepravdi niti drugih tragedija za koje su si ljudi sami krivi
eowyn je offline  
Odgovori sa citatom
Star 13-04-06, 17:22   #5 (permalink)
Photoshop freak

Datum registracije: 31-01-05
Godina: 86
Poruka: 2,081
fL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznatfL/.\Sh će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku fL/.\Sh

Citat:
Pravi autor: eowyn
Super priča
Ne slažem se potpuno sa zaključkom priče..
djecak nije mogao pomoci zecu... shvatio je!
fL/.\Sh je offline  
Odgovori sa citatom
Star 13-04-06, 17:27   #6 (permalink)
Zlatni Član

Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,476
eowyn je zabranio reputaciju

Da nekim ljudima isto ne možeš nikako pomoći...i to je jedan od zaključaka priče
eowyn je offline  
Odgovori sa citatom
Star 13-04-06, 17:31   #7 (permalink)
Cobo

Datum registracije: 11-11-05
Godina: 22
Poruka: 12,929
slay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosan

hehe, dumb croco :

slay je offline  
Odgovori sa citatom
Star 13-04-06, 17:33   #8 (permalink)
mio
prof. Foruma

Datum registracije: 30-12-05
Godina: 20
Poruka: 1,222
mio se izdvaja iz masemio se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku mio Pošalji poruku preko Skype-a korisniku mio

dječak je skužio da se izvukao i zahvalio Bogu da može razgovarati sa životinjama
Odgovori sa citatom
Star 13-04-06, 17:51   #9 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 45
Poruka: 6,409
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

U ljudskoj prirodi je potreba da se zaštite slabiji i nemoćniji. Poznato je da će žena koja ima problematično dijete, zanemarivati zdravu djecu da bi pomogla najslabijem. Muškarce čak privlače žene koje glume bespomoćnost, jer imaju potrebu da se ponašaju zaštitnički.

Ali. Namjerno veliki ali. Svi naši društveni sistemi su zasnovani na eksploataciji slabijih. Kad su Evropljani izgubili ekonomsko-političku bitku s SAD-o i Japanom, morali su se udružiti, ali su brzo shvatili da udruživanjem isključivo jakih neće imati koga eksploatirati, pa su počeli u UE primati i manje razvijene, kojima istina i pomažu, ali samo zato da bi stvorili jedinstveno tržište. Nijedna slabija država nemože exploatirati razvijenu, pa makar bila i nekoliko puta veća od nje.

Bogati poslodavci pomažu svojim radnicima, ali svrha njihovog međusobnog odnosa je ipak exploatacija slabijeg.
Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 05:20   #10 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 17-08-06
Godina: 29
Poruka: 169
Serbo_Croatian se izdvaja iz mase

...ne znam, znam samo da takve price necu pricati svojoj deci...ako prihvatimo takve price, tko ce onda zaboga promeniti ovaj svijet?
Serbo_Croatian je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: zakon, zivota

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Slične Diskusije
Tema Pokretač teme Forum Odgovora Zadnja poruka
Zakoni fizike iz crtanih filmova Kristijan Vicevi i Smiješni Tekstovi 0 30-01-06 20:59

Trenutno vrijeme na forumu: 20:23.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114