Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 30

Zaređivanje žena - argumenti za i protiv

Raspravljate o temi Zaređivanje žena - argumenti za i protiv u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Ovo je tema moga diplomskog rada. Zanimaju me Vaša stajališta, argumenti, zašto ne dopustiti ili dopustiti ređenje žena u KC. ...

mama 2 be :) Avatar od korisnika dorina
    Datum registracije
    28-02-07
    Starost
    29
    Poruka
    9,610
    Liked
    41 times

Zaređivanje žena - argumenti za i protiv

Ovo je tema moga diplomskog rada. Zanimaju me Vaša stajališta, argumenti, zašto ne dopustiti ili dopustiti ređenje žena u KC.

Sama ideja o diplomskome radu došla je na jednom ženskom ekumenskom seminaru kojega su org. Protestanti. Riječ je bila o položaju žene i o njenoj ulozi.
    Da li je žena diskriminirana posebno u KC? Moj odgovor i većine onih koji poimaju slično (stanje žene u KC) je da ne postoji diskriminacija žene u C. Ja, kao žensko ne osijećam se diskriminirano. Meni kao ženskoj osobi dopuštena su sva prava u C kao i muškarcu. Ali tu je riječ o laicima.

A što sa časnim sestrama? Da li su one diskriminirane? Nisu! One služe. Ali riječ "služiti" ne znači ropski odnos, riječ "služiti" znači ljubav, znači dati nekome maximalno od sebe, sebe darovati...

Primarna uloga žene i je ta da služi (da ljubi), da se brine i na kraju, svojom naizgled sitnom ulogom žena je ta koja drži tri kuta kuće.

Drugi argument, nasljeđe je povjereno muškarcu ("ti si Petar stijena"...), ali u smislu muške uloge temelja, osnivača, onoga koji započinje...

Voljela bih čuti Vaša razmišljanja o tome...
    Zadnji Uredio dorina : 10-10-08 u 12:06
    stupid is as stupid does

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Re: Argumenti za i protiv ređenja žena

Joj, bolje da niš ne pišem, rekoh svoje mišljenje na jednoj temi u svezi glede biblijskih citata.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika lofi
    Datum registracije
    20-03-08
    Starost
    5
    Poruka
    2,644
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: dorina Pogledaj Poruke
    Voljela bih čuti Vaša razmišljanja o tome...
    moje sigurno nebi.

nebih htio da lose napises radnju.

p+r

Datum registracije
    28-02-07
    Starost
    29
    Poruka
    9,610
    Liked
    41 times

Ako sam postavila temu i rekla da me zanimaju mišljenja, onda me zaista i zanimaju argumentirana mišljena.

Radnja je loša ako nije obrazložena i jedna i druga strana
    stupid is as stupid does

Dr. Love Avatar od korisnika Oggy
    Datum registracije
    21-12-06
    Starost
    31
    Poruka
    5,170
    Liked
    5 times

Ako brijemo u suvremenom svijetu na ravnopravnost onda ravnopravnost u svim segmentima. Po meni je to bezveze da zena ne moze biti svećenik jer je to namjenjeno samo muzjacima. U krajnjem slučaju žene su puno "pitomije" u razmišljanju pa vjerujem da bi crkvena doktrina bila uvelike mekša i pristupačnija prosjecnom covjeku nego što je danas kada je crkva iznimno iznimno kruta, nefleksibilna i agresivna.
    No, da se razumijemo, ne mislim samo da zena u crkvi treba imati takav status nego općenito. Što više starim i gledam na široko rijetko vidim da je neka žena zakuhala neko žešću frku općenito. uvijek neki frustrirani stari kmetovi od ljudi....
    Ja sam najsretniji čovjek na svijetu

Master of Sex n Sin Avatar od korisnika tarquino
    Datum registracije
    28-09-05
    Poruka
    3,072
    Liked
    2 times

Arrow Re: Argumenti za i protiv ređenja žena

Ne mogu govoriti o argumentima za i protive ređenja žena, jer je to stvar izbora pojedinca, ali smatram da je časna sestra dikriminirana u okviru Crkve s obzirom na položaj svećenika kao muškarca u hijerarhiji i s druge strane, bez obzira što časne govorile, ali biti žena u celibatu, podređena strogo određenom načinu životu je moguće, ali je nametnuto kao kanon ponašanja i nije u skladu s prirodom oko nas, to je trpljenje, pod izlikom žrtve i ljubavi.
    ....žrtva sam bludnih misli....

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Teška tema, nisi uspjela zbrisat od nje?

Sada ozbiljno, u odnosu na prošlo vrijeme civilizacija se rapidno promijenila.... Žene su dobile pravo glasa, postale su samostalne, neovisne i slobodne da donesu svoje odluke.... S druge strane, mišljenje Crkve nije se mijenjalo i ostalo je uvijek isto.....

Postoje argumenti "za" i "protiv".....

"Za" mogu pravdat argumentom da su žene svugdje ravnopravne te da žene svećenici egzistiraju u drugim vjerama bez problema te da žena svećenik bi dala neki "mekši" ton Crkvi kao dijelu društva......

"Protiv" pak mogu pravdati činjenicom da ženskim svećenikom bi se srušio čitav koncept Crkve a posebno u dijelu odnosa svećenik - časna sestra.... Trebala bi potpuna reformacija nad kojom bi visio Damoklov mač odstupanja od osnove vjere - od Biblije.....

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

tata od formata isoSnake Champion Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,206
    Liked
    1189 times

evo i mene

"Za" ... da ne ponavljam ono sto su rekli oggy i Loc. ... "meksi" ton

"Protiv" ... znamo koliko mogu pricati...pa misa bi trajala 3 sata

Pravila ponašanja...Registriraj se na forum

Datum registracije
    28-02-07
    Starost
    29
    Poruka
    9,610
    Liked
    41 times

Citat Pravi autor: Locrian85 Pogledaj Poruke
    Teška tema, nisi uspjela zbrisat od nje?
    Sama sam tražila tu temu
    Citat Pravi autor: fat_boy_slim Pogledaj Poruke

"Protiv" ... znamo koliko mogu pricati...pa misa bi trajala 3 sata
    Fakat, to mogu iznijeti kao dobar argument
    stupid is as stupid does

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

protiv sam.

nije stvar u ravnopravnosti. muškarci i žene unutar okvira crkve imaju svoje mjesto i zadaće i ne vidim zašto bi se to mijenjalo i što bi se konkretno time dobilo.

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku