| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Židovstvo u Znanost forumu; Evo pošto imamo "islam" "ateizam", pa čak i "jehovine svjedoke" red je da ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Drugarica učiteljica Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: Zagreb Godina: 24
Poruka: 4,557
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Židovstvo Evo pošto imamo "islam" "ateizam", pa čak i "jehovine svjedoke" red je da imamo topic o Židovima kao narodu, njihovoj religiji, zakonu, običajima. Zamislila sam ovaj topic kao nešto gdje će te hvaliti neke ideje i misli judaizma, ili možda kritizirati tu religiju. Reći kaj vam je dobro, a kaj nije. Što vam je nejasno (pa nam možda neki židov sa foruma objasni), a što bi želili znati (tradiciju, običaje)... Ja ću dati nekoliko općih informacija za početak: 1. Najstarija monoteistička religija 2. Zakon hebrejski: Tora, sadrži tzv. Petoknjižje - Pet knjiga Mojsijevih i Talmud (Talmud je velika je vjerska zbirka poslje-biblijskih tumačenja Starog zavjeta) 3. Šabat - sveti dan mirovanja - najvažniji blagdan, Roš ha-Šana - Nova godina - obljetnica stvaranja svijeta, Jom Kipur - dan pomirbe i pokajanja 4. 15 i 16 milijuna pripadnika ove religije 5. Sinagoga (grčki: skupština, okupljanje) je zgrada u kojoj se obavljaju vjerske aktivnosti u židovstvu Podij je vaš.
__________________ Zamisli na bijelom konju kako nebom sipas smaragde zamisli galopiras sam po nebu od marmelade pjevusis neke pjesmice vjetar ti siba u lice ...zamisli da kao obloge ritam ti lijepe za noge |
| | |
| | #3 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 28-05-04 Lokacija: Zona B Godina: 30
Poruka: 1,359
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Židovstvo Meni dosta zanimljiva religija, doduše nikada nisam imao priliku nešto pročitati o toj vjeri. Zanimljiva mi je iz tog razloga što je uspjela opstati unatoč silnim povijesnim pokušajima istrebljenja tog naroda. Nisam znao da ih ima tako malo.
__________________ Bolje tenis na posteru nego penis u tosteru. |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| Regularni forumas Datum registracije: 23-12-07 Lokacija: Planet Zemlja Godina: 19
Poruka: 266
![]() ![]() | Re: Židovstvo Citat:
A što se tiče brojke. A čuj, nije baš da je malo Židova u svijetu. Računa se da ih ima negdje 13 milijuna, a maksimum koji sam uspio pričitati jest brojka od 16 milijuna, al' koji je točan podatak, ne bih znao. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: zidovstvo |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 09:31.