Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 38
Like Tree12Likes

Burek

Raspravljate o temi Burek u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; ...

  1. #1
    Veteran par excellence Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Poruka
    21,593
    Liked
    12353 times

    Burek



    Vjerojatno ste i sami čuli priču, prežvakaniju od bureka samog, o tome kako burek može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. Zagovaratelji ove teze na jednoj su razini u pravu. U Bosni i Hercegovini, burek je doista naziv za jelo od vučenog tijesta punjenog mesom, obično sjeckanim ili mljevenim, najčešće spiralnog oblika. Problem je, međutim, što takva podjela vrijedi samo u BiH.

    Burek je sastavni dio prehrambene kulture Balkana. Iako se tradicionalno jede kao gablec, uz obvezatni jogurt, mlađa populacija nerijetko ga konzumira kao dobrodošlo sredstvo za utaživanje gladi pri povratku s izlaska. Mnogi od nas pamte kako u sitne sate, kad ugodni efekti pijanstva već prelaze u mamurluk, pred nekom pekarnicom ili na stanici, trpamo u sebe kipući, netom ispečeni burek, kao dobrodošlu okrepu (ako imamo sreće i ne naletimo na neku okaminu od prethodnog popodneva).

    I tad se obvezno, barem jednom, u našem društvu zatekne netko tko ima potrebu pametovati o tome kako Hrvati imaju pogrešnu percepciju o bureku, jer burek ne može biti… Znate već; vjerojatno ste i sami čuli tu prežvakanu priču o tome kako burek može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. „Samo je burek pitac“, slavodobitno će zaključiti taj prosvjetitelj, koji je priču o pravoj bČ‹ti bureka pokupio ili od vlastitih korijena u Bosni ili pak od nekoga drugoga s takvim korijenima. Na jednoj razini, on je svakako u pravu. U Bosni i Hercegovini, burek je doista naziv za jelo od vučenog tijesta punjenog mesom, obično sjeckanim ili mljevenim, najčešće spiralnog oblika. Ostala jela, ista principom, ali različita nadjevom, nazivaju se pitama, koje obično uz sebe imaju apoziciju tvorenu od vrste nadjeva: sirnica, zeljanica, tikvenica, krumpiruša… Problem je, međutim, što takva podjela vrijedi samo u BiH.

    Kako je burek osvojio Europu

    Burek potječe iz Turske; štoviše, stariji je od Turske i vjeruje se da su to jelo spravljali još Turci u svojoj pradomovini u srednjoj Aziji. Etimološki, povezan je s turkijskim korijenom bur-, koji znači ‘savijati’. Upravo stoga, u Turskoj i danas vlada najveća raznolikost u pogledu nadjeva i oblika: od malih smotuljaka nazvanih sigara böreÄźi (‘cigarasti burek’), polumjesečastog çiÄź börek (‘sirovi burek’) prženog u ulju pa sve do uobičajenog su böreÄźi (‘vodeni burek’), koji je najsličniji našemu – u obliku velikog kruga koji se reže na četvrtine. Turci su svojim osvajanjima proširili burek diljem Bliskog Istoka i Balkana pa su burek tako počeli spravljati i arapski beduini, a preuzeli su ga i Židovi Sefardi, koji su se u većem broju naselili u Otomanskom Carstvu nakon što su ih kršćani protjerali iz Španjolske.

    Na zapadu, burek je dospio do zemalja Magreba (gdje je poznat kao brik), a i do sjeverne Italije, kamo su ga i opet prenijeli Sefardi (tamo se naziva burriche i isključivo je punjen slatkim nadjevom, poput marmelade od mandarina). Na istoku je burek, zahvaljujući Tatarima, pokorio velik dio bivšeg SSSR-a, prodrijevši tako posredno i u neke sjevernoeuropske kuhinje (litavsku, poljsku). Na čitavom tom ogromnom području, burek se puni sijasetom različitih nadjeva – od uobičajenog mesa, sira, špinata, sve do neobičnijih, poput kiselice, slanutka, tunjevine – a postoji i prazni burek.

    Na područje bivše Jugoslavije burek dolazi potkraj 15. st., kad je u Nišu stvoren recept za „okrugli burek“. Niš će se tako ovjenčati naslovom „pradomovine balkanskog bureka“, a od 2004. godine ondje se održava i manifestacija Buregdžijada, na kojoj je 2011. ispečen najmanji, ali i najveći burek na svijetu: najmanji su ispekli u pivskom čepu, a najveći je imao površinu od 8 m2 i bio je težak 200 kg. Nažalost, organizatori nisu imali sredstava da plate put službenicima Guinnessove knjige rekorda, koji bi time potvrdili službenost.

    Do prodora bureka u Hrvatsku i Sloveniju dolazi u međuraću i nakon Drugoga svjetskog rata, kad su se u Zagrebu počele otvarati prve buregdžinice, koje su držali Makedonci. Još i dan-danas jedna takva postoji na početku moje ulice i uobičajeno je navratiti „kod Jončeta“ na burek. U Sloveniju je burek dospio nešto kasnije, 1960-ih, gotovo isključivo kao hrana useljenika iz drugih dijelova Jugoslavije. Štoviše, u Sloveniji je i dan-danas burek ostao snažno povezan s negativnim predrasudama vezanima uz “čefurje“, pa je o temi kulturne uloge i semantike bureka u slovenskom društvu napisan čak i jedan doktorat!

    I tako smo mi u Hrvatskoj 50-ak godina nevino žvakali burek sa sirom, potpuno nesvjesni da on zapravo uopće ne postoji, sve dok se nisu pojavili dušebrižnici koji će nas izvesti na pravi put i objasniti nam bČ‹t bureka. Kad vam idući put netko pokuša „pojasniti stvari“ i uvjeriti vas da zapravo jedete pitu, moj je prijedlog da se vratite u pekaru iz koje ste netom izišli, a u kojoj će, ako imate sreće, imati i ono što se u Zagrebu zove pita – jelo od prhkog tijesta, punjeno sirom, jabukama, višnjama… Postoji mala vjerojatnost da će uvidjeti veličanstven primjer kulturne relativnosti. Ako ne, barem ćete znati da ste informiraniji o bureku od njega.





    Zanimljiv članak o bureku.
    Ne piše ništa što ja ni od prije nisam znao osim da je burek na naša područja prvi put došao na području Niša.
    Uglavnom mislim da nakon ovog više nema potrebe od strane naših dragih prijatelja iz BiH da nas ispravljaju kad kažemo "burek sa sirom"
    fat_boy_slim, daidza and beta like this.
    jednu čašu držim u ruci, polako je okrećem...

  2. #2
    666+999=zlo i naopako Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Lokacija
    za tastaturom
    Starost
    14
    Poruka
    38,479
    Liked
    21627 times

    Re: Burek



    A gdje pise kako se to jelo od vucenog tijesta punjenog raznim nadjevima naziva u Nisu? Da li se u Nisu burek podrazumjeva samo sa mesom ili se koristi isti naziv za ostale nadjeve (burek sa sirom, sa jabukama, sa krumpirom itd)?

    A gdje pise da je u HR dosao iz Nisa?
    Ako jest dosao, u kojem to zemljopisu pise da je Nis u Makedoniji, ako je prva burekdzinica u Zagrebu bila u vlasnistvu osoba doslih iz Makedonije?

    Za lakse razumijevanje zemljopisa sljedeca slika


    Zadnji Uredio fat_boy_slim : 30-10-14 u 19:42
    downloading...

  3. #3
    Veteran par excellence Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Poruka
    21,593
    Liked
    12353 times

    Re: Burek

    Al ga ti sad nasra sa pitanjima samo da mene zajebavaš

    BuregdĹľijada 2012
    Pored ponude bureka, od klasičnog sa sirom do kombinacije sa slaninom i pečurkama, za posetioce će biti pripremljen i burek sa belim bubrezima, koji će pripremati....
    baci pogled na citat iz linkanog članka i pogotovo ovo boldano a040.gif

    Nigdje ne piše da je u hrv došao iz niša nego se u hrv to jelo, neovisno o nadjevu, naziva burek, i da je to potpuno ispravno, i da je uglavnom samo u bih burek od mesa a drugo su pite i pitice

    Na druga pitanja je potpuno besmisleno odgovarati

    Nisam ovu temu postavio da vi koji ste iz bosne opet pokušavate druge uvjerit kako se "ispravno" govori.
    Ti i dalje nazivaj ta jela onako kako si naučio i kako se govori iz kraja od kuda potičeš jer se to tako kod tebe naziva, al nemojte druge u hrv. uvjeravati šta je burek i šta je pitac šta su pitice, i od čega je pravi i jedini burek.
    Kod vas se tako govori a drugdje drugačije i sve je to ispravno

    Bolje da dalje nastavimo o tome ko kakav najviše voli
    Ja najvolim sa mesom, i trokut mi je draži od motanog
    jednu čašu držim u ruci, polako je okrećem...

  4. #4
    666+999=zlo i naopako Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Lokacija
    za tastaturom
    Starost
    14
    Poruka
    38,479
    Liked
    21627 times

    Re: Burek

    Citat Pravi autor: Joks Pogledaj Poruke
    Al ga ti sad nasra sa pitanjima samo da mene zajebavaš
    tko? ja? ... boze sacuvaj , nikad


    Bolje da dalje nastavimo o tome ko kakav najviše voli
    Ja najvolim sa mesom, i trokut mi je draži od motanog
    Salzem se.
    Ja najvise volim domacu, iz kucne izrade, sa sirom, recimo ovakvu koju sam ja radio
    Zadnje fotke koje ste ''opalili''

    Od ovih iz pekara, takodjer vise volim trokut
    downloading...

  5. #5
    V.I.P. Član Avatar od korisnika ally
    Datum registracije
    11-03-09
    Poruka
    14,241
    Liked
    15704 times

    Re: Burek

    dozvao me burek da se logiram

    za mene je burek sve..i sa sirom, mesom, smotani i trokutasti..i samo nek me neko pokuša ispravit..kao što neću ni ja druge
    i da..najvolim onaj masni trokut mmmm kad korica lagano hrska , masnoća se cijedi mmmm i još kad kapne na majicu, aa gušta

    Joks likes this.

  6. #6
    666+999=zlo i naopako Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Lokacija
    za tastaturom
    Starost
    14
    Poruka
    38,479
    Liked
    21627 times

    Re: Burek

    Meni je jednom ta masnoca unistila jaknu. Ne mozes oprati nema sanse.
    Fascinantno je koliko je bile te masnoce. Kao da sam izlio casu na jaknu
    downloading...

  7. #7
    V.I.P. Član Avatar od korisnika ally
    Datum registracije
    11-03-09
    Poruka
    14,241
    Liked
    15704 times

    Re: Burek

    zato sjest, raširit noge koliko možeš, nagnut se i nek kapa na pod

    al da, zeznuto..al štaš, za neke gušte moraš podnijet žrtvu

  8. #8
    Veteran par excellence Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Poruka
    21,593
    Liked
    12353 times

    Re: Burek

    fbs ubuduće stavljaj slinček

    meni su bolji oni iz pekara
    valjda nisam jeo dobar domaći
    jednu čašu držim u ruci, polako je okrećem...

  9. #9
    666+999=zlo i naopako Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Lokacija
    za tastaturom
    Starost
    14
    Poruka
    38,479
    Liked
    21627 times

    Re: Burek

    Citat Pravi autor: ally Pogledaj Poruke
    zato sjest, raširit noge koliko možeš, nagnut se i nek kapa na pod

    al da, zeznuto..al štaš, za neke gušte moraš podnijet žrtvu
    Od tad ga jedino tako i jedem.

    Citat Pravi autor: Joks Pogledaj Poruke
    fbs ubuduće stavljaj slinček
    Posuditi cu ga od Karla

    meni su bolji oni iz pekara
    valjda nisam jeo dobar domaći
    .
    Ocito nisi Jole. Nemogu se usporediti, vjeruj mi.
    downloading...

  10. #10
    Dark matter Avatar od korisnika tendre poison
    Datum registracije
    18-06-08
    Poruka
    22,375
    Liked
    26541 times

    Re: Burek

    Volim i s mesom i sa sirom, ali vise volim s mesom. Ostale varijante- zeljanice, krompiruse itd. mi nisu ukusne. Uostalom, sto bih jela travu, ako mogu mrknut s mesom .
    I mora mi biti motani, trokut mi se ne svidja.
    I ne pijem jogurt nikad uz njega.
    A to cijedjenje masti iz njega mi je uzas zivi, od same pomisli me zgaravica hvata .
    U pravilu ga jedem na samo dva mjesta- u Kuci bureka u Splitu i tu kod mene na trznici gdje je burekdzinicu otvorio jedan Bosanac. Uvijek je svjeze pecen i jos vruc. I sad bih bas mrknula jedan.
    Zadnji Uredio tendre poison : 30-10-14 u 20:36

Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje

Slične Diskusije

  1. Ko ce burek
    By fat_boy_slim in forum Humor
    Odgovora: 0
    Zadnja poruka: 15-11-06, 12:56

Lajkaj nas na Facebooku