Pokazujem rezultate 1 do 4 od 4

Češnjak ili bijeli luk, prirodni antibiotik

Raspravljate o temi Češnjak ili bijeli luk, prirodni antibiotik u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; ...

  1. #1
    charolastra Kick Da PC Champion, Sponge Champion Avatar od korisnika daidza
    Datum registracije
    24-09-06
    Lokacija
    u granapu Sedrenika
    Poruka
    33,336
    Liked
    3122 times

    Češnjak ili bijeli luk, prirodni antibiotik

    kako su nam počele dolaziti raznorazne prehlade i gripe kao narodni lijek najčešće se uz med spominje i češnjak

    konzumirate li ga ili ga izbjegavate zbog mirisa?

    imate efikasan recept za ubiti miris?

    par zanimljivosti o češnjaku:

    Zanimljivim se čini početi sa poviješću neke biljke, ali budući da je češnjak sam po sebi jako zanimljiv, tema je preširoka za sve to. Ako samo znamo da je još starorimski pisac Plinije češnjak opisao kao lijek za 61 zdravstvenu tegobu, onda shvaćamo koliko je značajan u to vrijeme bio. Za razliku od nekih kultura, češnjak je poznat (i cijenjen) u gotovo svim dijelovima svijeta. Korišten je za liječenje reumatizma, astme, uboda škorpiona, kao laksativ, diuretik, dok se u Engleskoj slavio kao afrodizijak.

    Kako je češnjak sam po sebi tako zanimljiv i kako je zabilježen u mnogim povijesnim zapisima koji datiraju od samih početaka civilizacije, tako nije ni neobično da je predmet raznih znanstvenih istraživanja te da su saznanja o njemu mnogo veća nego prije.

    Velika uloga češnjaka jest u preventivi zdravlja, što bi značilo da uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu, npr. kardiovaskularnim bolestima, tumorima, infarktu i dr.

    Češnjak sadrži alicin, sastojak češnjaka koji uništava bakterijeJednostanični mikroorganizmi koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti. (stafilokoke, streptokoke i dr.) te neka oboljenja izazvana gljivicama. Alicin se oslobađa kada se češnjak drobi ili reže te se gubi s gubitkom arome (kuhanjem). Na taj način češnjak gubi antibakterijsku funkciju, iako je još sposoban pomoći našem tijelu u nekom drugom terapeutskom smislu.

    Istraživanja su dokazala da opetovano unošenje češnjaka u organizam dovodi do ispiranja jednog dijela arterijskog plaka te na taj način, možemo reći, povećava protok krvi kroz žile. Smatra se da češnjak sadrži najmanje 15 različitih antioksidansa koji mogu neutralizirati tvari koje razaraju arterije. Prema dr. Arunu Bordiji, koji je provodio istraživanje djelovanja češnjaka na začepljenje krvnih žila, odnosno na srčani udar i smrtnost od istoga, kuhani češnjak je jednako učinkovit kao sirovi. Isto je istraživanje pokazalo i poboljšanje općeg zdravlja kao što su manji bolovi i zglobovima kod ispitanika, manji asmatski problemi, povećanje snage, apetita, energije i libida.

    KolesterolMasnoća koja, ako je prisutna u krvi u većoj količini, povezana je sa razvojem srčanih bolesti. je koristan u jednoj mjeri, uostalom naše tijelo ga i proizvodi, no prevelika količina kolesterola (kolesterol uz proizvodnju koja se odvija u našem tijelu, dobivamo i hranom) također ima vezu s bolestima srca i krvnih žila. Ako želite smanjiti svoj kolesterolMasnoća koja, ako je prisutna u krvi u većoj količini, povezana je sa razvojem srčanih bolesti., svakako konzumirajte češnjak

    Tri češnja češnjaka svakog dana mogu smanjiti razinu kolesterola od 10 do 15%. Češnjak djeluje na visoki tlak tako da da povećava mokrenje, a to utječe i na elastičnost krvnih žila.

    Ova prednost konzumacije češnjaka povezana je samo uz kardiovaskularniKrvožilni. sustav, a još nismo spomenuli ni djelovanje na imunitetSposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti., probavu, tumore i dr.

    Djelovanje češnjaka na probavni sustav je većim djelom pozitivno, iako se uglavnom vjeruje suprotno. Češnjak djeluje na normalizaciju odnosa unutar crijevne flore, pomaže kod zaraznih proljeva, djeluje na žučŽućkast sekret (i ekskret) jetrenih stanica koji se kontinuirano luči u žučne kanaliće u dnevnoj količini od oko 1L., potiče stvaranje i lučenje žuči te može spriječiti oštećenje želuca i čireve.

    Danas je vrlo važan pojam "antikancerogeno", a to je svojstvo koje češnjaku svakako pripada. Osim što djeluje na sam imunitetSposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti. i čini ga jačim (što je značajno za razvoj tumora) češnjak ima sastojke koji su neprijatelji kancerogena. Raznim istraživanjima koja su provedena u prošlosti (četrdesetih godina prošlog stoljeća), a obuhvaćala su razne zemlje iz svijeta, dokazano je da je rak želuca manje prisutan u zemljama u kojima je primjena češnjaka u pripremi hrane učestala.

    Češnjak djeluje na kolesterolMasnoća koja, ako je prisutna u krvi u većoj količini, povezana je sa razvojem srčanih bolesti., ima pozitivan efekt na krv, srce, no kao nuspojava konzumacije češnjaka se javlja i dobro raspoloženje, smanjuje se osjećaj umora, uznemirenosti, razdražljivosti. Teško je reći je li to povezano sa pozitivnim rezultatima koje je češnjak ostavio na zdravstvenom polju ispitanika pa su bili zadovoljniji ili je to stvarno još jedan efekt češnjaka, no u svakom slučaju je pozitivno.

    Bolesti nas manje napadaju ako nam je imunološki sustav u redu i ako nam je tijelo jako i zdravo. Naravno, nije iznenađenje da i tu pomaže češnjak

    Na Floridi je provedeno istraživanje u kojem su ljudi jeli velike količine češnjaka i njihove stanice iz krvi djelovale su na stanice tumora 140 do 160 % jače i destruktivnije nego stanice ljudi koji nisu jeli češnjak

    Dr. Abdullah, koji je provodio istraživanje na Floridi, tvrdi kako i manje količine imaju pozitivan učinak na imunitetSposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti. čovjeka te kako on sam od 1973. god. jede po dva češnja na dan i kako od tada nije bio bolestan. S obzirom da je ljudski organizam složeni sustav, ne čudi da je češnjak ubojica bakterija i virusa jer očito ima mogućnost da djeluje na razvijanje otpornosti organizma. Dakle, ako osjetite da vas lovi prehladaInfekcija gornjih dišnih organa. ili gripa, pojedite malo češnjaka.

    Zanimljiva je informacija koju autorica knjige "Hrana - čudesni lijek" Jean Carper navodi, naime, da dojenčad čije majke sat vremena prije dojenja pojedu malo češnjaka bolje reagiraju na mlijeko te da im očigledno taj miris, koji je doista intenzivan, odgovara.

    Kako stvari stoje, svi mi koji ne volimo češnjak smo u velikom minusu, no da ću se potruditi ubaciti ga više u svoju prehranu, zasigurno hoću, a koliko ću tome uživati, ostaje nepoznanicom.

    Naravno, postoje tu stvari koje je važno naglasiti kad je češnjak u pitanju. Neki ljudi jednostavno loše reagiraju na njega i njegove sastojke. Već prije spomenuto istraživanje dr. Bordije bilo je prekinuto za 5 % ljudi jer su bili izloženi negativnim nuspojavama, kao što je pečenje pri mokrenju, krvarenje iz hemeroida, razdražljivost i sl. Češnjak u prevelikim količinama može štetno djelovati na bubrege i uništavati krvna zrnca. Osobe koje uzimaju anitkoagulante, kao i anemične osobe, moraju kontrolirano uzimati češnjak

    Kako češnjak može izazvati alergijsku reakciju u nekih osoba, koja rezultira osipom, temperaturom i glavoboljom, najbolje je da se prije intenzivne uporabe češnjaka u svojoj prehrani (ako ga do sada niste koristili) posavjetujete sa svojim liječnikom.

    Zadah koji je neopisivo jak nakon konzumacije češnjaka je nešto oko čega se također vode rasprave kao i o pozitivnim učincima istog. Postoje razni recepti o tome kako neutralizirati zadah od češnjaka: jakom kavom, medom, jogurtom, mlijekom, žvakanjem peršina, klinčića. Koliko je češnjak efikasan i koliko su izražena njegova svojstva ovisi o tome gdje je uzgojen i kakva je kvaliteta tla pa ako imate mogućnosti, uzgojite ga sami. Ako možete, bolje ga koristite svježeg nego kuhanog, jer svježi djeluje na bakterijeJednostanični mikroorganizmi koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti., imunitetSposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti., stanice raka, dok kuhani ne djeluje na navedeno, ali djeluje na kolesterolMasnoća koja, ako je prisutna u krvi u većoj količini, povezana je sa razvojem srčanih bolesti., krv, dišne putove.

    Najbolje ga je jesti svježeg, smrvljenog. U kulinarstvu ga možete koristiti kod pripreme variva, salata, jela od povrća, mesa, za juhe, namaze i drugo. Ako ga koristite za kuhana jela, stavite ga neposredno nakon što je hrana pripremljena.
    preuzeto sa portala centar_zdravlja.net
    'Now I am become Death, the destroyer of worlds.'

    >>> Monika Kravić pokazala grudi!!! <<<

  2. #2
    prof. Foruma Avatar od korisnika Agness
    Datum registracije
    21-02-08
    Poruka
    1,918
    Liked
    7 times

    Re: Češnjak ili bijeli luk, prirodni antibiotik

    Citat Pravi autor: daidza Pogledaj Poruke
    konzumirate li ga ili ga izbjegavate zbog mirisa?

    imate efikasan recept za ubiti miris?
    kao da se pojede zrno kave ili peršina- ali ne, nema ti pomoći...


    ali stvarno pomaže imunitetu, što jes' jes'

  3. #3
    V.I.P. Član Avatar od korisnika tendre poison
    Datum registracije
    18-06-08
    Lokacija
    Na poljima od snova
    Poruka
    14,464
    Liked
    11361 times

    Re: Češnjak ili bijeli luk, prirodni antibiotik

    Pa ne konzumiram ga samoga. Ali ga stavljam kao začin u jela.
    Kada se ruše zidovi oko tebe trebaš se diviti lijepom pogledu.

  4. #4
    prof. Foruma Avatar od korisnika Agness
    Datum registracije
    21-02-08
    Poruka
    1,918
    Liked
    7 times

    Re: Češnjak ili bijeli luk, prirodni antibiotik

    evo ga
    Dodane Slike Dodane Slike

Lajkaj nas na Facebooku