Pokazujem rezultate 1 do 9 od 9
Like Tree1Likes
  • 1 Post By bobby_1

Ekspres lonac

Raspravljate o temi Ekspres lonac u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; ...

  1. #1
    Starter
    Datum registracije
    10-03-05
    Poruka
    19
    Liked
    0 times

    Ekspres lonac

    Jel kuha neko u ekspres loncu, ili kako ga još neki zovu pretis lonac?
    Ako da, aj lupite koji recept, kuhari i kuharice.

  2. #2
    prof. Foruma Avatar od korisnika negatron
    Datum registracije
    02-08-06
    Poruka
    1,646
    Liked
    37 times

    Re: Ekspres lonac

    Ja da, skrati vrijeme kuhanja za više nego duplo, a mnogo jela ispadne i ukusnije, jer se ipak kuhaju na većoj temperaturi (125-130°C), pa se i bolje skuhaju.

    U ekspres loncu ti kuham svašta, od graha (sa paštom, kiselim kupusom ili ječmom), juhe, gulaša, pa do bosanskog lonca i paprikaša.
    Evo ti recimo recept za jedno pravo seosko jelo, grah sa ječmom, suhim kobasicama i rebarcima (za 6 ljudi):

    1 šalica od bijele kave graha (najbolje onog našeg, žutog, tetovac je bolji za gravče na tavče)
    3/4 šalice od bijele kave ječma
    2 kavene žličice soli
    1 kavena žličica vegete
    1 kapula
    2 češnja češnjaka
    2-3 mrkve
    1 korijen od peršina
    1 đumbirov korijen (od oko 5 deka)
    2 suhe kobasice (svinjske)
    oko 200 grama suhih rebaraca (svinjskih)

    za zapršku:
    pola kapule
    1 češanj češnjaka
    1 kavena žličica ljute crvene paprike u prahu
    2-3 jušne žlice suncokretovog ulja

    Grah i ječam staviš da se moči u mlakoj vodi preko noći (u odvojenim posudama).

    Uliješ vodu u ekspres lonac (kuhaš u loncu od 5 litara, vode staviš do 2/3 lonca), staviš grah, ječam, nasjeckaš mrkvu, korijen od peršina i đumbira, kapulu prerežeš na pola ili na četiri dijela, malo je izgoriš na vatri (ili na kolu od štednjaka, ako koristiš električni, a ne plinski štednjak) dok ne pocrni na površini, pa je staviš, češnjeve češnjaka prepoloviš, izvučeš im srž, pa ih staviš, staviš sol i Vegetu, pa nakon toga napraviš zapršku u tavi, staviš prvo ulje, pusti da se dobro zagrije, pa uz miješanje dodaj sitno nasjeckanu kapulu i češnjak, mljevenu papriku, pa miješaj na laganoj vatri dok kapula ne potamni (ne dobije tamnožutu boju), skloni tavu sa vatre pa dodaj zapršku u lonac, na kraju dodaš kobasice i rebarca, zatvori ekspres lonac, pa ga stavi na laganu vatru i čekaj dok ne dođe pod tlak (dok ne počne da izbija para iz sigurnosnog ventila), pa kuhaj jedno 50 minuta do sat vremena (ovisi koliko je grah star).
    Makni lonac sa vatre, sačekaj dok indikator tlaka ne padne, pa razdijeli u tanjure neka se hladi.
    Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba.

  3. #3
    Starter
    Datum registracije
    10-03-05
    Poruka
    19
    Liked
    0 times

    Re: Ekspres lonac

    Zvuči zanimljivo. Zahvaljujem, negatron.
    Nije mi nikad palo napamet da stavim đumbir u grah, a inače dosta koristim đumbir. Moj lonac ima 6 litara pa će biti super za ovo.
    Kako radiš gulaše i juhe u expres loncu.
    Jel juha ostane bistra ili ne?

  4. #4
    prof. Foruma Avatar od korisnika negatron
    Datum registracije
    02-08-06
    Poruka
    1,646
    Liked
    37 times

    Re: Ekspres lonac

    Sorry što se nisam javljao do sad, nije me bilo na forumu.
    Gulaš kad radiš u express loncu radiš vrlo slično kao i u običnom; jedino što, čim gulaš uskuha, poklopiš lonac na kratko vrijeme (možda 5 minuta, ne više) da se malo prokuha pod tlakom, pa otpustiš paru i otklopiš, podliješ mlakom vodom i pusti da se kuha dalje kao i u običnom loncu. Ovim šok-tretmanom kratkotrajnog kuhanja pod tlakom postiže se bolji ukus gulaša, jer se bolje raskuha.
    Juhe se kuhaju slično kao i grah, staviš vodu, meso, povrće, začine, poklopiš i kuhaš 45-50 minuta, ovisi o vrsti mesa i da li je od mlade ili starije životinje. Meni najbolje ispadne juha od puretine, u express lonac od 6 litara stanu ti cijeli batak i zabatak od oko kile, kile i pol, kuha se oko 50 minuta; juhu procijedim i poslužim bistru (ostane i te kako bistra) bez rezanaca ili ikakvih dodataka; a kuhana puretina najbolje ide uz pire krumpir preliven paradajz-sosom. Imam ti i jedan trik, uvijek dodaj jednu jabuku (kiselu) u juhu, oguli je i nareži u kriške; jabuka rasprši masnoće u juhi pa ona dođe mnogo lakša i ukusnija.
    Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba.

  5. #5
    Regularni forumaš Avatar od korisnika gollum007
    Datum registracije
    07-02-07
    Lokacija
    greenzagoritis
    Poruka
    281
    Liked
    0 times

    Re: Ekspres lonac

    Jako dobro

  6. #6
    Starter
    Datum registracije
    10-03-05
    Poruka
    19
    Liked
    0 times

    Re: Ekspres lonac

    Probo grah iz ekspres lonca. Ispo super.
    Kuhao sam ga samo 30 minuta. Skuhao se odlično, skoro pa prekuhao.
    Probao sam i drugi način:
    Skuhao grah (s đumbirom i kimom) u ekspres loncu, ispustio paru, skinuo poklopac i onda dodao zapršku kao za vojnički grah.
    Ispalo je mrak!
    Negatron, nekako mi se čini puno puretinu kuhati 50 minuta. Ali možda krivo razmišljam?

  7. #7
    prof. Foruma Avatar od korisnika negatron
    Datum registracije
    02-08-06
    Poruka
    1,646
    Liked
    37 times

    Re: Ekspres lonac

    Svaka čast!
    Čuj, vjerovatno si kuhao na malo jačoj vatri, a i grah vjerovatno nije toliko star i rasušen, pa ti je zato manje trebalo.
    Ja inače, kad kuham u express loncu, kuham na plinu, ne na struji (i inače kuham na plinu, mnogo je lakše regulirati i kontrolirati jačinu vatre), i stavim, kad uskuha i para počne ić van, najslabiji mogući plamen a da se ne ugasi. Tako se jelo pomalo krčka i nekako mi se bolje skuha nego na jačoj vatri.
    Tebi isto ni za puretinu neće trebati više od pola sata ako budeš kuhao na malo jačoj vatri kao što si grah.
    Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba.

  8. #8
    Dark matter Avatar od korisnika tendre poison
    Datum registracije
    18-06-08
    Poruka
    22,223
    Liked
    26364 times

    Re: Ekspres lonac

    Nisam ga još koristila, stoji mi neiskorišten u ormaru, ali razmišljam da ga za početak počnem koristiti za juhe.
    Our job, and it isn’t a job at all—is to enjoy life as we wish it.

    — Charles Bukowski

  9. #9
    Regularni forumaš Avatar od korisnika bobby_1
    Datum registracije
    17-01-06
    Lokacija
    zagreb
    Poruka
    288
    Liked
    6 times

    Re: Ekspres lonac

    kuham pileću juhu sa svim povrćem oko 8 min i ispadne odlična, cijeli krumpir u kori 8 min, juneću juhu sa svim povrćem 15 - 20 min ( povrće se nikad do sada nije raskuhalo ), a koristim VMF i mogu reći da vrijedi sve novce koliko košta
    tendre poison likes this.

Lajkaj nas na Facebooku