Pokazujem rezultate 1 do 8 od 8
Like Tree1Likes
  • 1 Post By

Kuhinjske zablude

Raspravljate o temi Kuhinjske zablude u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; ...

  1. #1
    dr.sc. Foruma Avatar od korisnika šuša na kvadrat
    Datum registracije
    20-02-12
    Poruka
    2,464
    Liked
    1051 times

    Kuhinjske zablude

    Najveći problem pri kuhanju su zablude s kojima se borimo dok spravljamo jela, a sve zato što nismo naoružani ispravnim činjenicama.


    Sol u vodi


    Ne stavljamo sol u vodu kako bismo vodi pomogli da prije zavrije, nego zato da hrani koju kuhamo u toj vodi dodamo okus. Sol povećava točku vrelišta vodi sa 100 na 106 Celzijusovih stupnjeva, a time se povećava i vrijeme koje je potrebno vodi da zakuha. Sol dodana vodi čini vodu toplijom, a rezultat toga je da se hrana kuha brže.


    Kuhanjem povrća ispiremo nutrijente


    Kuhano povrće nema okus kao svježe, ali ono još uvijek sadrži mnoge važne minerale i vlakna. Međutim, vitamini, koji su topivi u vodi, djelomično mogu biti uništeni kuhanjem.


    Kuhanje s alkoholom



    Ako kuhate s alkoholom, to bi moglo potrajati. Ako jelo krčkate 20 minuta, tada ćete još uvijek imati preko 50 posto alkohola kojeg ste dodali jelu.


    Pranje gljiva


    Gljive ne treba natapati u vodi kako bismo ih očistili, dovoljno ih je samo proprati pod mlazom vode. Ispiranjem ćemo skinuti prljavštinu s površine, što je dovoljno za njihovo pripravljanje.


    Kuhanje graha sa solju čini ga čvršćim


    Ova zabluda postoji onoliko koliko i kuhanje graha. Analiziranjem jela stručnjaci su između ostalih otkrića došli i do toga da sol grah čini kremastim, ukusnijim i čini da grah proizvodi manje plinova prilikom kuhanja.


    Ulje pri kuhanju tjestenine


    Dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuha tjestenina neće pomoći da se tjestenina prestane lijepiti. Ulje može spriječiti vodu da kipi i nažalost sprječava umak da se dobro prožme sa tjesteninom.


    Jastog vrišti u kipućoj vodi


    Ako vas je ovo uplašilo pa više jastoge ne pripravljate kod kuće ili zbog toga to nikada niste učinili, ne bojte se – jastog ne vrišti i kipućoj vodi. Jastog nema glasnice. Kako tvrdi Robert Bayer iz Instituta za istraživanje jastoga, jastog u kontaktu sa kipućom vodom iz unutrašnjosti tijela pušta preostali zrak kroz predio glave, zato se čini da jastog vrišti.
    daidza likes this.
    Ne postoje greške, samo lekcije.

  2. #2
    charolastra Kick Da PC Champion, Sponge Champion Avatar od korisnika daidza
    Datum registracije
    24-09-06
    Lokacija
    u granapu Sedrenika
    Poruka
    35,160
    Liked
    7263 times

    Re: Kuhinjske zablude

    zanimljivo
    'Now I am become Death, the destroyer of worlds.'

  3. #3
    dr.sc. Foruma Avatar od korisnika šuša na kvadrat
    Datum registracije
    20-02-12
    Poruka
    2,464
    Liked
    1051 times

    Re: Kuhinjske zablude

    Inače, dodavanje šećera vodi pomaže da se brže zgrije
    Ne postoje greške, samo lekcije.

  4. #4
    Banned
    Datum registracije
    21-07-11
    Lokacija
    OZ
    Poruka
    2,964
    Liked
    406 times

    Re: Kuhinjske zablude

    Pranje rize prije kuhanja. Rizu treba samo probrati.

  5. #5
    .... Avatar od korisnika Kjaraa
    Datum registracije
    22-12-11
    Poruka
    3,007
    Liked
    5196 times

    Re: Kuhinjske zablude

    Da, sol i ja dodam tek kad voda zavrije.
    Što se tiče gljiva i šampinjona, ne perem ih već ih brišem vlažnim papirnatim ubrusima.
    Rižu, naravno, perem nekoliko puta, osim ako ne kupim onu koja se kuha s vrećicom.

  6. #6
    Banned
    Datum registracije
    21-07-11
    Lokacija
    OZ
    Poruka
    2,964
    Liked
    406 times

    Re: Kuhinjske zablude

    Zabluda: konzervirano ili zamrznuto voce i povrce je losije kvalitete!
    Nije, bere se , zamrzava se i konzervira samo najbolja kvaliteta.
    Mozda se gubi malo vitamina.

  7. #7
    Banned
    Datum registracije
    21-07-11
    Lokacija
    OZ
    Poruka
    2,964
    Liked
    406 times

    Re: Kuhinjske zablude

    Jedna od velikih zabluda je: "Moja mama je to radila ovako, onako, itd,,,"
    Cast majkama, i njihovoj ljubavi, no ako das tocno iste sastojke, izmedju 20 mama, dobit ces 20 razlicitih juha.Na nama je kad kuhamo, da vjerujemo i nasoj mami, tudjoj mami, Coolinarki, receptu iz magazina..
    Probaj napraviti, skuhati i zamutiti, no nemoj se bojati modificirati i mijenjati recept.
    Konacno i famozni resorani to isto cine.

  8. #8
    dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    12-11-13
    Poruka
    2,266
    Liked
    2383 times

    Re: Kuhinjske zablude

    zabluda je i da će meso ostati sočnije ako se naglo zapeče

Slične Diskusije

  1. squirt - istine i zablude
    By tarquino in forum Ljubav, Erotika, Sex
    Odgovora: 151
    Zadnja poruka: 20-04-17, 21:39
  2. Istine i zablude - odabrao Đelo Hadžiselimović
    By fat_boy_slim in forum Baš Razno
    Odgovora: 13
    Zadnja poruka: 26-04-08, 14:13

Lajkaj nas na Facebooku