Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 19

Margarin i maslac

Raspravljate o temi Margarin i maslac u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; ...

  1. #1
    666+999=zlo i naopako Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Lokacija
    za tastaturom
    Starost
    13
    Poruka
    38,453
    Liked
    21537 times

    Margarin i maslac

    dobio sam mailom ovaj tekst pa da ga podjelim s vama

    Margarin je izvorno stvoren radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili – što učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio bijela tvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac. Kako vam se to sviđa? Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite okusne tvari.
    ZNATE LI UOPĆE... Koja su razlike između margarina i maslaca?
    Pročitajte do kraja ovaj tekst... Postaje vrlo zanimljivo!
    I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost.
    Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

    O MASLACU
    Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama).
    Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.
    Maslac ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega!
    Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane.
    Maslac je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.

    A SAD, O MARGARINU...
    Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina.
    Utrostručuje pogibao od oboljenja srčanih žila.
    Povećava ukupan kolesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol).
    Povećava peterostruko pogibao od raka.
    Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka.
    Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma.
    Smanjuje proizvodnju inzulina.
    I sada ona najpogubnija činjenica... I TO JE OSOBITO ZANIMLJIVO!
    Margarine je tek JEDNU MOLEKULU udaljen od toga da bude PLASTIKA... I ima 27 sastojaka kao i BOJE!

    Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina do konca života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari...).
    Poslužite se i sami pokusom:
    Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti:
    * ni jedna muha, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, ne će ni prići margarinu (to bi vam trebalo nešto reći...)
    * margarin se ne će pokvariti ni promijeniti miris, a to zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa ne će narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni... Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi ne će na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju plošku kruha?

    Pošaljite ovaj prilog svojim prijateljima i znancima (želite li ih poučiti...)
    Jer, kineska poslovca kaže ovako:
    Podijeli li netko s tobom nešto vrijedno, pa imaš od toga probitka, tvoja je moralna obveza podieliti to saznanje s drugima...

    I dodajte mi maslac... MOLIM!
    downloading...

  2. #2
    charolastra Kick Da PC Champion, Sponge Champion Avatar od korisnika daidza
    Datum registracije
    24-09-06
    Lokacija
    u granapu Sedrenika
    Poruka
    35,148
    Liked
    7259 times

    Re: Margarin i maslac

    zanimljivo, sad jeli točno ili ne
    'Now I am become Death, the destroyer of worlds.'

  3. #3
    V.I.P. Član Avatar od korisnika ally
    Datum registracije
    11-03-09
    Poruka
    14,183
    Liked
    15612 times

    Re: Margarin i maslac

    ko bi rekao da u margarinu svega toga ima..ako je ovo istina.. srećom maslac više upotrebljavam i u hrani i u kolačima..

    a što se tiće ovoga da maslac prije poprimi mirise, nego margarin, to je istina to sam i ja primjetila kad duže stoje u frižideru

  4. #4
    Akademik Avatar od korisnika tzukius
    Datum registracije
    11-10-05
    Lokacija
    Svinjarevci
    Poruka
    4,659
    Liked
    24 times

    Re: Margarin i maslac

    žestoki dio

    Margarine je tek JEDNU MOLEKULU udaljen od toga da bude PLASTIKA... I ima 27 sastojaka kao i BOJE!
    po tome je i vodik udaljen od deuterija za neutron pa nisu ni blizu isti pos svojstvima

    laž od teksta samo takva... ne znam samo tko ima interes od toga...
    Bolje desnica nego prknenica!

  5. #5
    Starter
    Datum registracije
    30-03-10
    Lokacija
    Moslavački kraj...
    Poruka
    5
    Liked
    0 times

    Re: Margarin i maslac

    Ne treba vjerovati svemu što objave novine (a pogotovo ne onome što kruži našim mail boxovima). Sjećam da sam svojevremeno pročitala u jednim našim dnevnim novinama (a nisu 24 sata) da je i maslinovo ulje kancerogeno ...tako da bih ja ovo uzela sa rezervom. A u današnje vrijeme je ionako "sve nezdravo, štetno, deblja, ima kolesterola, uzrokuje rak, sidu, sars..." . Pitam se kako smo uopće živi?!

  6. #6
    Starter
    Datum registracije
    02-03-07
    Starost
    39
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

    Re: Margarin i maslac

    ovaj gornji tekst je lažnjak!
    I am floating alone into the night

  7. #7
    Regularni forumaš Avatar od korisnika Štrudl
    Datum registracije
    28-04-10
    Lokacija
    Split
    Poruka
    106
    Liked
    0 times

    Re: Margarin i maslac

    margarin mi nekako ima bolji okus od maslaca,ali sam čuo da margarin nije baš zdrav.

  8. #8
    dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Lokacija
    Beograd
    Starost
    67
    Poruka
    1,940
    Liked
    14 times

    Re: Margarin i maslac

    Kako nastaje margarin

    Margarin prestavlja emulziju biljnih ulja i vode ili ulja i obranog mleka. Nastaje procesom hidrogenizacije. Dodavanjem atoma vodonika biljnom ulju, pod pritiskom u prisustvu katalizatora, ona prelaze u čvrsto stanje. Tim procesom nastaju štetne transmasne kiseline, glavni sastojci margarina.

    Margarin je nastao početkom dvadesetog veka i uskoro postao jako popularan, kao ukusna i jeftina zamena za buter. U prehrambenoj industriji margarin i biljna mast se stavljaju u sve proizvode, od kolača do gotove hrane. U restoranima se koriste za prženje i ostalu pripremu hrane.

    Uticaj transmasnih kiselina

    Generacije ljudi su porasle na margarinu pre no što se uočila njegova štetnost. Brojnim istraživanjima je zaključeno da transmasne kiseline povišavaju LDL holesterol, takozvani "loš" holesterol, a snižavaju LDL ili takozvani "dobri holesterol". Tako nastaje nepovoljan odnos LDL i HDL holesterola što dorinosi ubrzanju arteroskleroze. Zatim, transmasne kiseline pojačavaju zgrušavanje krvi i povećavaju rizik za nastanak infarkta miokarda i šloga (srčanog i moždanog udara). Okrivljuju se i za smanjenje mogućnosti organizma da koristi esencijalne masne kiseline, neophodne za normalne metaboličke procese. Znači transmasne kiseline su gore od zasićenih masti i treba ih izbegavati. Neznajući to većina ljudi koji žele da se zdravo hrane prednost daju margarinu. Oni koji ga izbegavaju često ne znaju da ga konzumiraju kroz pecivo, keks, kolače, čips, kikiriki, gotovu hranu...

    Transmasti nanose organizmu ogromanu štetu. Zato je u Americi propisano da proizvođači prehrambenih proizvoda moraju u deklaraciji da navedu prisustvo transmasnih kiselina. Zbog toga su neki smanjili ili prestali da ih koriste. Međutim, mnoge kompanije su ih samo zamenile nešto manje štetnim zasićenim mastima.

    Tvrdi margarin za testa i kolače sadrži od 19 do 38%, a meki koji se lako maže 11 do 28% transmasnih kislina. Za zdravu ishranu je potrebno izbgavati margarin. Bolje je koristiti umerene količine butera. Zatim treba smanjiti upotrebu masnog peciva, gotove hrane i izbegavati hidrogenizovano ulje koje se koristi za prženje u fritezi. Pri kupovini gotovih proizvoda pažljivo pročitajte deklaraciju i obrtite pašnju da ne sadrže ništa hidrogenizovano i transmsne kiseline.
    Eto
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

  9. #9
    Regularni forumaš Avatar od korisnika Štrudl
    Datum registracije
    28-04-10
    Lokacija
    Split
    Poruka
    106
    Liked
    0 times

    Re: Margarin i maslac

    zanimljivo....

  10. #10
    Starter
    Datum registracije
    05-11-10
    Poruka
    24
    Liked
    0 times

    Re: Margarin i maslac

    Meni je maslac oduvijek bio ukusniji nego margarin. Pogotovo domaći maslac. E sad, ako je barem jedna od gornjih tvrdnji o štetnosti margarina točna (nije valjda sve laž), to je sasvim dovoljno da uvijek kada je moguće biram maslac...

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku