Stranica 3 od 4 PrvoPrvo 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 21 do 30 od 35
Like Tree1Likes

Pite

Raspravljate o temi Pite u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; ...

  1. #21
    Liže čim zine Avatar od korisnika Scorpy
    Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,121
    Liked
    165 times

    Re: Pite

    Ja ga jedem najmanje jednom tjedno, obavezno. Volim burek.

    Osim kod vas u Zadru, gdje su mi na nekoliko mjesta pošećerili burek sa sirom.
    Potpisi su za budale.

  2. #22
    Regularni forumas Avatar od korisnika Apokalypso
    Datum registracije
    12-09-09
    Lokacija
    Zadar
    Starost
    35
    Poruka
    155
    Liked
    0 times

    Re: Pite

    Ajme to mi je strašno. Jednom sam kupio ujutro budek sa sirom, a unutra nadjev(sir) sladak, neeeee. Nije mi to onda to.

  3. #23
    3910,50 Avatar od korisnika raven
    Datum registracije
    28-01-07
    Lokacija
    here and there
    Starost
    37
    Poruka
    4,501
    Liked
    519 times

    Re: Pite

    jel isprobao netko ove gotove pite koje samo ubaciš u pećnicu ili mikrovalnu?


    (sve što uključuje pripremanje u mikrovalnoj pobuđuje moju pažnju )

  4. #24
    Dark matter Avatar od korisnika tendre poison
    Datum registracije
    18-06-08
    Poruka
    22,327
    Liked
    26479 times

    Re: Pite

    Jesam ja. Super su ti
    Our job, and it isn’t a job at all—is to enjoy life as we wish it.

    — Charles Bukowski

  5. #25
    "vojim" Avatar od korisnika dorina
    Datum registracije
    28-02-07
    Lokacija
    Doma
    Starost
    36
    Poruka
    10,135
    Liked
    685 times

    Re: Pite

    Citat Pravi autor: Scorpy Pogledaj Poruke
    Nije to tradicija nego bosanska mistifikacija. I glupost.


    Ne to dirati
    ----------------------------
    Burek volim, onak. Nikada ga ne bi kupila u pekarni jer je to mast
    Volim pitu od sira i eventualno krompirušu.

    Prisnac (ili zeljanica) mi je nekaj najbljak! Općenito zelena hrana me podsijeća na ispašu.

    I te sheme "naših" bosanskih i nekih hercegovačkih cura da je bitno znati razviti tjesto, to je kao neki standard. Nije bitno ak si duboka kao lokva, ali tjesto razviješ za 10. I nitko bolji od tebe

    Živjela mikrovalna i jela gotova za max pol sata
    Na kraju sve će biti dobro. Ako nije dobro, znači da nije kraj.

  6. #26
    Akademik Avatar od korisnika carica
    Datum registracije
    17-05-07
    Lokacija
    poso-kuća-birtija
    Starost
    37
    Poruka
    3,847
    Liked
    14 times

    Re: Pite

    burek, mljac, krumpiruša isto, zeljanicu nisam probala, sirnica i svi slični pripravci koji uključuju sir u tijestu, ne, jednostavno ne volim
    I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.

  7. #27
    V.I.P. Član Avatar od korisnika edhembeg
    Datum registracije
    27-06-08
    Lokacija
    Istra
    Starost
    35
    Poruka
    4,579
    Liked
    470 times

    Re: Pite

    Meni je svaka pita na svoj nacin ok, i od gljiva, i od paprika, i od slatkog kupusa i sama maslenica (bez nekog posebnog fila), nije losa ni sirnica ali krumpirusa mi je no.1 ...
    izmedju bureka i krumpiruse moj izbor bi bio krumpirusa ...

    ...nisam preveliki ljubitelj slatkih pita...

    Ove gotove i ubaci u mikrovalnu nisam nikad probao pa ne mogu nista reci ,,, ali samo mogu pretpostaviti da nije isto kao i domace ...
    Isto tako kupljeni burek mogu reci da nije los (ovisi kod koga se kupuje), ali onaj doma spremljen sa rucno sjeckanim mesom i pravljen u kolutove razlika je velika i u mirisu i okusu ...


    Imam jednog susjeda koji je lud za pitom od kupusa (kupusnjacom) i zeljanicom, pa ponekad zna doci kod nas traziti da mu se to napravi ...
    Zeljanica nije samo spinat u tjestu, vec ona prava socna uzima u sebe dosta troska i raznih sastojaka ...
    Nije u redu mrziti sve ruže zato što si se ogrebao na jedan trn...

  8. #28
    Starter Avatar od korisnika Mojre
    Datum registracije
    07-11-09
    Lokacija
    Zagreb
    Poruka
    15
    Liked
    0 times

    Re: Pite

    Najdraza mi je od blitve
    The stars are blazing like rebel diamonds cut out of the sun
    When you read my mind

  9. #29
    Uvaženi forumaš
    Datum registracije
    27-10-10
    Poruka
    534
    Liked
    11 times

    Re: Pite

    Pitu od krompira najvise volimmmmm,uh...tek rucala a mogla bih je jesti sad,..

  10. #30
    666+999=zlo i naopako Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Lokacija
    za tastaturom
    Starost
    13
    Poruka
    38,454
    Liked
    21551 times

    Re: Pite




    Foto: Anadolija

    POZNATI američki list The Boston Globe donosi priču o bosanskoj piti kao jednom od najvećih specijaliteta i poslastica u jugozapadnom dijelu Europe, prenosi Anadolija.

    "Bosanska pita nije kao okrugli krušni proizvodi koje smo dosad gledali na trpezi zemalja Bliskog istoka. Ima nekoliko vrsta bosanske pite punjene raznim sastojcima i svaka ima specifično ime. Ako se puni mesom i lukom, zovu je burek, sirnica je punjena sirom, zeljanica je pita sa špinatom i sirom, krumpiruša samo s krumpirom”, piše američki list.

    U tekstu se napominje kako je bosanska pita postala dio obiteljske tradicije među Bosancima i Hercegovcima.

    "Punjenje smotanog tijesta je vrlo poznat kulinarski recept u centralnoj i jugoistočnoj Europi. Bosanska pita zauzima posebno mjesto u Bosni, kao hrana koju možete kupiti na ulici, poznati specijalitet u restoranima, ali i dio obiteljske tradicije", navodi se u tekstu u kojem je pita okarakterizirana kao poznato nacionalno jelo koje je svoje mjesto našlo u knjigama i filmovima.

    "Slavi se u pjesmama, poeziji, literaturi, ali i video klipovima na stranici YouTubeu na kojima kuhinjski čarobnjaci spretno okreću i prevrću divovske listove tijesta", navodi The Boston Globe.

    Američki list podsjeća kako je bosanska pita doživjela planetarnu popularnost nakon što je veliki broj građana BiH zbog rata devedesetih godina iselio u zapadne zemlje.

    "Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995, na desetine tisuća Bosanaca i Hercegovaca izbjegli su u Europu i Sjevernu Ameriku gdje je pita vrlo brzo doživjela svoju popularnost te čak postala i dio kulture koja se spominje u poznatim svjetskim knjigama i TV emisijama o kulinarstvu", navodi se u tekstu.

    Tako ovaj američki list spominje i Sanelu Biloglavić koja je iz Zenice doselila u Boston, gdje je vrlo brzo postala cijenjena među svojim prijateljima zbog talenta u "pravljenju pite".

    "U Bosni svatko zna napraviti burek. Ja sam s osam godina prvi put napravila burek", kaže danas 28-godišnja Sanela.

    U tekstu se napominje kako je danas bosansku pitu moguće naći u mnogim američkim restoranima i supermarketima.

    "U gradovima sa značajnom bosanskom populacijom, poput St. Louisa, Chicaga, New Yorka, i Burlingtona, bosansku pitu je moguće naći u restoranima i prodavnicama. Naprimjer, u Bostonu burek, sirnicu i zeljanicu možete naći u restoranu Sabur. Zaleđene pite se mogu naći u pojedinim marketima gdje paket od 500 grama košta osam dolara", piše The Boston Globe, napominjući kako se može kupiti i jufka koja dolazi iz Sarajeva.

    U tekstu američkog lista navodi se kako je oklagija neizostavni dio spravljanja pite kako bi se uvećala jufka.

    "Tijesto se okreće dugom oklagijom sve do njenih rubova dok ne postane skoro prozirno. Ali ne smije pucati. Tajna je u miješanju tijesta", navodi se u tekstu The Boston Globea.

    preuzeto sa index.hr
    downloading...

Lajkaj nas na Facebooku