Pokazujem rezultate 1 do 6 od 6
Like Tree7Likes
  • 4 Post By daidza
  • 3 Post By

Vino - čuvanje i temperatura posluživanja

Raspravljate o temi Vino - čuvanje i temperatura posluživanja u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; ...

  1. #1
    charolastra Kick Da PC Champion, Sponge Champion Avatar od korisnika daidza
    Datum registracije
    24-09-06
    Lokacija
    u granapu Sedrenika
    Poruka
    35,096
    Liked
    7168 times

    Vino - čuvanje i temperatura posluživanja


    Foto:

    NAŽALOST još uvijek dobar broj naših ugostitelja i hotelijera živi i radi u vremenu kada su se bijela vina posluživala iz hladnjaka, po mogućnosti iste temperature kao i pivo, a crvena sobne temperature, pogotovo ljeti kada je temperatura u nekim sobama prelazila 30°C. Neki čak svoja arhivska i raritetna vina drže na najvišoj polici ispod halogenih lampi kako bi se “bolje vidjela”, ne mareći na poguban utjecaj direktnog izvora svjetlosti i visoke temperature na vino.

    Upravo iz tog razloga prvo bih se osvrnuo na crvena vina. Idealna temperatura za posluživanje crvenih vina kreće se između 15°C – 19°C, što naravno ovisi o vrsti, odnosno težini crvenog vina kojim ćete počastiti svoju ekipu ili sebe. Lagana i voćna vina poput Borgonje, Portugizca ili Lambrusca najbolje je servirati na cca 13°C kako bi njihova delikatna voćnost i lepršavost ostala netaknuta. Crni Pinot, Sangiovese, Barbera, Teran i druga vina koja su lakšeg do srednjeg tijela traže i malo višu temperaturu, 17°C bi bilo idealno. Teškaši poput Cabernet sauvignona, Syraha, Plavca malog, preferiraju za stupanj – dva višu temperaturu. Iznad 20°C crveno vino počinje se previše “hvaliti” svojim alkoholom, što definitivno nije poželjan okus, također zaplete jezik i lako uspava.

    Naravno, lako je filozofirati o temperaturama, no kako to provesti u djelo bez da hodamo sa termometrom. Svakako je “zdravije” za vino, da se čuva na nižim temperaturama, što definitivno ne znači da ga treba držati u dubinskom, a ako već i držite vino na polici u dnevnoj sobi, nemojte ga namijeniti za godišnjice, fešte i sl. nego uživajte u njemu čim prije. Prije otvaranja rashladite ga u posudi sa ledom i vodom cca desetak minuta, koliko će mu biti dovoljno da dosegne “radnu temperaturu”.

    Za bijela vina, u pravilu vrijedi suprotno. Ukoliko poslužujete bijelo vino koje je previše rashlađeno (ispod 7°C), vino će izgubiti mnoge od svojih okusa i mirisa. Međutim, još uvijek želite služiti vaša bijela vina hladnije nego crvena. Generalno govoreći, bijela vina najbolje je poslužiti na temperaturama između 7°C -13°C, ovisno o vinu. Lakša bijela poput Rieslinga, Sauvignon Blanca i Malvazije pokazat će svoje najljepše karakteristike na nižim temperaturama, dok recimo Chardonnay preferira gornju granicu, 11°C -13°C. Većina ljudi čuva bijela vina u hladnjacima, kojima je temperatura podešena između 5°C -8°C, pa svakako preporučujem da prije posluživanja ostavite vino izvan hladnjaka desetak minuta.

    Ukoliko vam se u restoranu posluži vino koje nije adekvatne temperature, slobodno ga vratite nazad. Pa zar bi preuzeli novi auto koji ćete uredno platiti, a da mu se ne mogu otvoriti vrata!?
    Joks, fat_boy_slim, Kjaraa and 1 others like this.
    'Now I am become Death, the destroyer of worlds.'

  2. #2
    dr.sc. Foruma Avatar od korisnika šuša na kvadrat
    Datum registracije
    20-02-12
    Poruka
    2,464
    Liked
    1051 times

    Re: Vino - čuvanje i temperatura posluživanja

    Joks šta ti kažeš na ovu temu?
    Ne postoje greške, samo lekcije.

  3. #3
    charolastra Kick Da PC Champion, Sponge Champion Avatar od korisnika daidza
    Datum registracije
    24-09-06
    Lokacija
    u granapu Sedrenika
    Poruka
    35,096
    Liked
    7168 times

    Re: Vino - čuvanje i temperatura posluživanja

    on ne pije vino
    'Now I am become Death, the destroyer of worlds.'

  4. #4
    dr.sc. Foruma Avatar od korisnika šuša na kvadrat
    Datum registracije
    20-02-12
    Poruka
    2,464
    Liked
    1051 times

    Re: Vino - čuvanje i temperatura posluživanja

    Nego gemišt?
    Ne postoje greške, samo lekcije.

  5. #5
    Veteran par excellence Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Poruka
    21,564
    Liked
    12238 times

    Re: Vino - čuvanje i temperatura posluživanja

    ja pijem gemišt ohlađen na 11 stupnjeva
    jednu čašu držim u ruci, polako je okrećem...

  6. #6
    dr.sc. Foruma Avatar od korisnika šuša na kvadrat
    Datum registracije
    20-02-12
    Poruka
    2,464
    Liked
    1051 times

    Re: Vino - čuvanje i temperatura posluživanja

    niije on topic ali jedan prigodni:

    Pitali Zagorca koliko vina mora popiti da bi u krvi imao 2 promila alkohola.
    Zamisli se Zagorac pa kaže; dva dana niš.

    Joks, daidza and Kjaraa like this.
    Ne postoje greške, samo lekcije.

Slične Diskusije

  1. Čuvanje , šetnja i prijevoz pasa
    By novembar in forum Mali Oglasi
    Odgovora: 0
    Zadnja poruka: 31-07-10, 10:05
  2. Temperatura vode
    By GajbaPive in forum Prirodna
    Odgovora: 4
    Zadnja poruka: 02-06-09, 19:09
  3. Čuvanje ispita na fakultetima
    By editas in forum Baš Razno
    Odgovora: 6
    Zadnja poruka: 28-09-08, 14:21
  4. Vga temperatura
    By denona100 in forum Računala
    Odgovora: 14
    Zadnja poruka: 17-02-08, 12:21
  5. vga temperatura
    By denona100 in forum Računala
    Odgovora: 4
    Zadnja poruka: 25-11-07, 00:00

Lajkaj nas na Facebooku