Stranica 1 od 20 12345611 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 191

Ex-yu glazba

Raspravljate o temi Ex-yu glazba u Glazba forumu, dio Kultura i Zabava foruma; Nevjerojatno je da se 80-tih pojavilo toliko dobrih bendova na prostoru bivše države i da su nakon rata u svojim ...

Regularni forumaš Avatar od korisnika žorž
    Datum registracije
    24-04-06
    Starost
    36
    Poruka
    398
    Liked
    14 times

Ex-yu glazba

Nevjerojatno je da se 80-tih pojavilo toliko dobrih bendova na prostoru bivše države i da su nakon rata u svojim državama nestali ili raspali ili bar počeli snimati katastrofalne pjesme. Uzmimo primjer hrvatske gdje u zadnjih 20-tak godine sve što su snimili prljavci, valjak i ostali je teško smeće.
    Ne znam razlog tog pada u kvaliteti (da li su se jednostavno ispucali ili je došlo do zaokreta u zanimanju publike pa su izgubili elan i samopouzdanje ili su izgubili tržište i lovu pa time i inspiraciju). Ima samo jedan primjer koji je ostao na nivou prije 90-te (možda nema baš takvih hitova kao prije) a to je Đole Balašević.

Al kad se sjetim tih bendova, eh:

Hrvatska: Azra, Prljavo Kazalište, Parni Valjak, Film, Aerodrom, Haustor...
    BIH: Bijelo Dugme, Crvena Jabuka, Plavi Orkestar, Valentino, Dino Merlin, Divlje Jagode, Zabranjeno Pušenje...
    Makedonija: Leb i Sol...
    Slovenija: Buldožer, Lačni Franc...
    Srbija: Riblja Čorba, Bajaga, Električni Orgazam, Piloti, Disciplina Kičme, Idoli, EKV, Partibrejkers, Oliver Mandić...

A nama su sad glavne zvijezde severina i tony, pa tajči je za njih kraljica.

i van konkurencije Balašević.

Ajde recite ko je bio najbolji.........

Veteran par excellence Alchol Test Champion, Penguinoids Champion, Cannon Ball Champion, Ice Age 2 - The Meltdown Champion, Reach For The Sky Champion, Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    492 times

Re: Ex-yu glazba

Odlična tema
    Predlažem da se ovdje postavljaju i youtube klipići sa pjesmama tih grupa da ih se svi skupa podsjetimo
    .
    Ti si moja tajna, moja zvizda sjajna
    sva nestvarna ka duga, moja divojka sa juga

Zagrli me jako, najjače što znaš, ljubi me polako tebi pripadam...

Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja

V.I.P. Član
    Datum registracije
    26-12-05
    Poruka
    6,968
    Liked
    29 times

Razlog je taj sto se vremena mijenjaju, a promijenio se i pogled na glazbu. Danas vecina na glazbu gleda kroz prizmu zarade, i sve se vrti oko broja prodanih albuma, singlova i ne znam cega. Jako malo je iskrenih u cijeloj toj prici. A i nitko ne traje vjecno, bogu hvala. O tome tko je bio najbolji je besmisleno razgovarati, svatko od nas ima svoje afinitete i ne vidim mjerilo po kojem se to moze odluciti. Primjera radi, Bijelo Dugme je opceprihvacen kvalitetan bend na cijelom prostoru Ex Yu, a meni osobno je to najveca zbljuvotina od benda koja je ikad zasvirala zajedno. Ali tko sam ja uopce?

Za prljavce zalim sto se nisu raspali tamo negdje poslije crno-bijelog svijeta, danas su mi nesnosljivi i iskreno mi se gade s tom jeftinom demagogijom, dizanjem zastava i kvazi socijalnom tematikom. Fuj, ish ca.

Nitko, ali bas nitko od prezivjelih po kvaliteti nije ni sjena onog nekada, ali to je cisto normalna stvar, jer kao sto rekoh, trenovi u glazbi se mijenjaju. Nedavno sam imao prilike gledati Disciplinu, i to je tuzno, zaista ne znam zasto sami sebe forsiraju kad je kristalno jasno da su zapeli davno u 80-ima. Pa ako povuces paralelu, svi svjetski bendovi koji traju 20+godina su u padu kvalitete. Kreni od U2, preko Metallice, Stonesa, Gunsa i koga god zelis, nista nova. Oni koji su i danas zanimljivi su uglavnom napravili nekakav vid glazbene transformacije, najbolji primjer za to je Rundek i njegov Cargo orkestar, ali i onaj virtuozni trio gdje svire Stefanovski i Tadic.

Dakle, sve ovo je proslo svrseno vrijeme, sve sto nam ostaje je njihov materijal i, nekima, sjecanja na ljepsa vremena . Da ima dobrih glazbenika i danas, ima, to sto nisu megapopularni i sto ne vire iz svakog kantuna ne znaci da nisu tu.

I za kraj, od svog tog ex yu materijala na mene su najveci trag ostavili EKV, Azra, Termiti, Paraf i Laibach. Ostali, onako, povremeno ulazili na straznja vrata.

reMember A Worm`s Life Champion, Zombie Storm Champion Avatar od korisnika raven
    Datum registracije
    28-01-07
    Starost
    29
    Poruka
    4,079
    Liked
    311 times

super tema!

iako sam generacijski gledano, manje više bio van tih zbivanja i počeo "doživljavati" glazbu tek u poslijeratno vrijeme, kad se moram staviti u neku koju glazbu slušate skupinu, ova mi je nekako najbliža.

prvi su mi pod uho došli Bijelo Dugme (ww ) i Balašević, a kasnije su tu došli ostali koje si nabrojao...

evo jedna za početak. nisu baš bili nešto turbo uspješni, al imali su pokoji hit.

He's a tourist. He vacations in people's lives, takes pictures, puts them in his scrapbook and moves on. All he's interested in are stories. Basically, he's selfish.

Najveći car foruma
    Datum registracije
    19-10-06
    Poruka
    9,482
    Liked
    15 times

Odlična tema -

Bijelo Dugme mi je oduvijek bilo i ostalo Nr.1

Riblja Čorba do 1990 i Zabranjeno Pušenje dok je Nele pjevao.

Ima i drugih bendova, ali ovo su mi top 3...
    ...'cause the rule is blood for blood!!!!!

Veteran par excellence Alchol Test Champion, Penguinoids Champion, Cannon Ball Champion, Ice Age 2 - The Meltdown Champion, Reach For The Sky Champion, Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    492 times

.

Najveći car foruma
    Datum registracije
    19-10-06
    Poruka
    9,482
    Liked
    15 times

Nemojte me ubiti, ali Azru nikada nisam mogao prožvakati zbog Štulićevog glasa...

Samo ova pjesma mi je prva liga, ostale ne volim...

...'cause the rule is blood for blood!!!!!

dr.sc. Foruma Neighbour Wars Champion, Stage Diver Champion, Pang Champion, Spacerunner 2 Champion, Balloon Drop Champion, Super Mario Flash Champion, Mercury Drops Champion, Memory 2000 Champion, Neon Champion, Eggz Champion, Asteroid Miner Champion, Franky The Fish Champion, Venture Kid Champion, Firewall Champion Avatar od korisnika Bluebird
    Datum registracije
    03-04-07
    Poruka
    2,180
    Liked
    4 times

Uff, ni ja Azru ne volim...a ni Bijelo Dugme baš...

Odlični su mi Time, Atomsko Sklonište, EKV, Bajaga, Riblja Čorba,Idoli ....Korni Grupa je imala par dobrih stvari, i baš mi je žao što je Pejaković s onakvim glasom promijenio glazbeni smjer.

Zadnji Uredio Bluebird : 14-10-09 u 15:46

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

vrlo dobra tema

glazbu iz tog perioda bolju čini to što je - kvalitetnija. imamo glazbenike na dobrim instrumentima, zatim zanimljive melodije, dobre vokaliste i mahom smislene takstove pjesama. za razliku od kasnijeg perioda, gdje je postalo moguće da se kojekakvim intervencijama kamuflira loš zvuk i loše pjevanje. u nekom trenutku je tkozna kako postalo in da melodije i stihovi budu što besmisleniji, i tako smo dobili glazbu devedesetih i temu slušali ste, a sad vas je sram koja je puna glazbe baš iz tog perioda. dandanas imamo srozavanje do daske - hit su narodnjaci. dakle, period neke smislene glazbene ostavštine je završio krajem osamdesetih.

Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    492 times

.

Stranica 1 od 20 12345611 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku