Pokazujem rezultate 1 do 6 od 6

Što je to glazba i što znači u vašem životu?

Raspravljate o temi Što je to glazba i što znači u vašem životu? u Glazba forumu, dio Kultura i Zabava foruma; Za početak malo teorije (izvor Wikipedija ) Glazba ili muzika je umjetnost čiji je medij zvuk kojeg organiziramo u vremenu, ...

Veteran par excellence Alchol Test Champion, Penguinoids Champion, Cannon Ball Champion, Ice Age 2 - The Meltdown Champion, Reach For The Sky Champion, Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,150
    Liked
    494 times

Što je to glazba i što znači u vašem životu?

Za početak malo teorije (izvor Wikipedija)

Glazba ili muzika je umjetnost čiji je medij zvuk kojeg organiziramo u vremenu, uglavnom po nekom planu i namjerno, iako ima i drugih načina. Stvaranje, izođenje, važnost, a nekad i definicija glazbe veoma ovise o kulturi i socijalnim aspektima. Glazbu dijelimo u žanrove i podžanrove, ali njihove granice i veze ponekad ovise o osobnoj interpretaciji.

Pojam i definicija

Sama riječ glazba potječe od slavenskog glas, a riječ muzika od grčkog μουσική τέχνη (mousikē téchnē) - "umjetnost muzâ", od čega se zadržala samo prva riječ μουσική, što je izvedenica od riječi μούσα (mousa), što znači muza. Dalje se svijetom proširio latinski oblik musica, koji je uglavnom opisivao ugodne zvukove. Upravo je takav oblik najčešći u svjetskim jezicima.

Definirati glazbu već je malo teže, a to su pokušavali mnogi, od muzikologa do interpretatora. Uglavnom, za glazbu možamo reći da je umjetnost koja se izražava pjevanim i/ili sviranim tonovima, raznim zvukovima, šumovima i tišinom između njih. Zvukovima i šumovima se koriste ponajviše moderni skladatelji kad žele pobliže glazbeno opisati neki sadržaj. Tišinu pak između tonova čine stanke (pauze).

Uz to što je reproduktivna (izvođačka) umjetnost, glazba spada u fine (lijepe) umjetnosti jer joj je cilj estetika. Kao što film nazivamo sedmom umjetnošću, tako je glazba po tradicionalnoj estetici prva umjetnost (odnosno prva na popisu umjetnosti). Glazba ima i dodirnih točaka s kazalištem, ne samo zato što se prakticira u njemu, već postoji i žanr koje je posuđuje i od jednog i od drugog - mjuzikl. Usko vezan sa svo troje (ali posebno s glazbom) je i ples.

Glazba je uobličeno vrijeme, budući da se može doživjeti samo u tijeku nekog vremena (za razliku od slikarstva koje uobličuje prostor). Zbog toga glazba mora imati ritmičko uređenje svog sirovog materijala - tonova i drugih zvukova. Osim toga, glazbu uređujemo i pomoću melodije (niza tonova raznih visina) i harmonije (istovremenosti raznih visina tonova). Tako ritam, melodija i harmonija postaju osnovni elementi glazbe.

Glazba kao fizikalna nauka

Glazbenu građu čine zvukovi, a oni nastaju titranjem nekog tijela, koje tako postaje izvor zvuka. Zvučni valovi se prenose zrakom u obliku krugova od izvora zvuka do našeg uha. Kad su titraji u zraku redoviti, ono što čujemo je ton - dakle pravilan, jasan zvuk. Kad su pak titraji neredoviti, čujemo samo šum ili buku - zvukove uglavnom više-manje neugodne ljudskom uhu (iako se i oni koriste u glazbi).

Jedan izvor titranja može izazvati iste titraje i u drugim predmetima, ali njihovi titraji moraju biti u skladu s titrajima izvora. To se zove rezonancija. Tako zvuk ljudskog glasa ne proizvode samo glasnice nego i rezonantna titranja u šupljini lubanje. Slično i zvučna kutija nekog glazbenog instrumenta titra rezonantno s početnim gibanjem koje je izvođač dao instrumentu. Na primjer, violinska kutija rezonira na titraje žice violine i pojačava ton. Frekvencija titranja (broj titraja u sekundi) određuje visinu zvuka. Što je više titraja u sekundi, viši je i ton. Ljudsko uho je izvanredno osjetljivo na razlike u visini i ima opseg od oko 20 do čak 20.000 titraja u sekundi. Jedan mješoviti zbor proizvodi frekvencije između otprilike 64 i 1500, a koncertni klavir između 20 i 4176. Kad skupina glazbenika svira zajedno, oni usklađuju svoje instrumente pri čemu je ton A definiran sa 440 Hz-a.

Glazba kroz povijest

Razvoj je glazbe vezan uz ljudski razvoj, pa je tako i glazba neraskidiva od društvenog okruženja, civilizacijskog i materijalnog razvoja čovjeka. Razdoblja u povijesti glazbe uglavnom odgovaraju razdobljima u drugim umjetnostima (književnosti, slikarstvu). O njezinim počecima možemo reći da glazba postoji otkad i čovjek, slično kao i ples.

Imala je veliko značenje u životu primitivnih naroda, još i prije civilizacije, ali ovim se periodom povjesničari glazbe ne bave previše, zanimljivija su im glazbena dostignuća kulturnih naroda Antike. Ipak, muzikolozi su, proučavajući povijesne izvore i upoznajući primitivna plemena, donijekli više zaključaka o glazbi u pretpovijesno vrijeme:

1. Glazba je najprije služila kao magijsko sredstvo, koja je trebala pomoći nekoj radnji (žetvi, braku, uspješnom lovu...). Takva je glazba redovno praćena plesom, a bila je vezana uz religijske ceremonije.
    2. Na naprednijem stupnju razvoja, služila je kao sredstvo uzdizanja borbenog duha i rodoljubnih osjećaja.
    3. U još kasnijem periodu, kod prve podjele rada, unosila je u njega radost i neki ritam.

Prvi su instrumenti bili frule, drvene ili od kostiju, bubnjevi i udaraljke i, dakako - ljudski glas, najsavršeniji instrument.

dalje o glazbi na wiki

.................

Što za vas predstavlja glazba?
    Koliko je zastupljena u vašem životu i jel bi mogli uopće zamisliti život bez glazbe bilo to sviranje ili samo slušanje?
    U kojim trenucima najčešće slušate glazbu? Jel vas ona opušta, smiruje, potiče, motivira...?
    Ako se dosjetiti još kojeg pitanja vezanog uz povezanost glazbe i čovjeka, nas samih, slobodno ga postavite

Za mene je glazba skoro pa mogu reći život. Od kad se probudim (a probudi me radio ) uvijek nešto slušam i nemogu zamisliti dan bez glazbe. Ako i ne slušam pažljivo i pratim svaki ton uvijek nešto u pozadini mora svirati jer mi je inače previše pusto, čudno. Čak i kad idem na spavanje mora mi nešto svirati da lakše zaspim
    Veći dio svog života se i bavim izvođenjem glazbe. Jedno kratko vrijeme sam taj dio zapostavio i vrlo brzo sam imao osjećaj da mi nešto fali a to je bilo upravo to, svakodnevno muziciranje. Sad sam ponovo počeo sviruckati opet mi je život s te strane ispunjen
    .
    Ti si moja tajna, moja zvizda sjajna
    sva nestvarna ka duga, moja divojka sa juga

Zagrli me jako, najjače što znaš, ljubi me polako tebi pripadam...

Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

Re: Što je to glazba i što znači u vašem životu?

u podforumu glazba imamo puno tema koje se slušaju, tako da je jedna ovakva u kojoj se piše baš osvježenje. bravo, Joks! ( tko će drugi imati ideju i inicijativu nego on ).

sad da odgovorim - ne kaže se uzaludno da je glazba govor duše. samo treba prepoznati kojim to govorom tvoja duša priča u pojedinim trenucima. glazba je neizostavna kulisa nekih veselih događaja, pjeva se na svadbama, rođendanima, a muzike ima i na sprovodu, dakle potrebe ljudi da se izraze kroz glazbu su sveopće.
    ja osobno svoj senzibilitet za glazbu mogu zahvaliti obitelji. vjerujem da većina ljudi prve glazbene korake stječe u krugu obitelji, a kasnije u školi i uz prijatelje i društvo. negdje oko puberteta kreću experimenti vezani uz glazbene pravce, neki postaju metalci, neki pankeri, neki vole danijelu, neki narodnjake, Joks tamburice, a neki žele biti operni pjevači..dobro, to rjeđe

osobno, televizor mogu sutra bacit u smeće ( ajd nedostajat će mi VH1), al da mi netko oduzme radio, e to je okrutna kazna..

V.I.P. Član Avatar od korisnika ally
    Datum registracije
    11-03-09
    Poruka
    4,656
    Liked
    506 times

joks, moneypenny.
    mogu se samo vama pridružiti i reći glazba je smisao mog života, neznam dali se ikad desilo da je moj radio na jedan dan bio ugašen(jedino ako ga nisam mogla slušati iz nekog razloga)..u svojoj glavi imam ogromni đuboks, pun pjesama, općenito bilo kakve vrste glazbe..od narodnjaka, do opernih arija, svih mogućih vrsta skladbi..dovoljno je da se par puta neka skladba odvrti na radiju, meni već uđe u uho i pamtim je, jednostavno za to sam rođena

kao što je rekla mp, sve počinje iz obitelji i ja njima mogu zahvaliti za moju ljubav prema pjesmama, jer i moji roditelji dok sam ja dijete bila uvijek su nešto pjevušili, posječivali festivale, kupovale se stare longplejke..tako su ljubav prema glazbi prenijeli i na mene..
    uglavnom nadam se da glazbenih genijalaca nikad neće nestati i da če mene i dalje uveseljavati stvarajući pjesme ugodne za uho i dušu.
    zapivajmo noćas u konobi našoj srići dignut čemo čaše
    i onda kad nebude nas bilo pivat če se pisme naše

prof. Foruma Avatar od korisnika kopp
    Datum registracije
    17-10-09
    Starost
    33
    Poruka
    1,092
    Liked
    145 times

za temu

Glazba je (uz stvaranje novog života) nešto najljepše stvoreno od čovjeka u povijesti čovječanstva.

Ne mogu zamisliti življenje bez glazbe. Mislim da bi nam u tom slučaju percepcija lijepog i skladnog bila više usredotočena na neke vizualne oblike umjesto na zvuk. Kao primjer bi uzeo gluhe i gluhonijeme osobe (i njihov govor rukama) koje su nažalost uskraćene za taj dar. Da, definitifno dar samog autora svijetu. Autor dijeli svoje misli, osjećaje i maštu sa svima nama spletom tonova tj. zvukova.

Baš kao što je Moneypenny rekla, jednostavno neizostavna kulisa svega što se događa... Počevši od ratova (marševi, koračnice) do veselih proslava...

Jednostavno, glazba je stimulans za mentalni sklop svakog pojedinca. Živjelo bi se i bez nje ali taj život bi sigurno bio puno teži, stresniji i bezidejniji nego ovakav kakav danas poznajemo.

Sve u svemu, glazba nema definiciju jer ju svako od nas doživljava i definira na sebi svojstven način. Zato i je nešto nezamjenjivo i posebno nama ljudima.

Uvaženi forumaš Avatar od korisnika Miss.Slash
    Datum registracije
    26-02-10
    Starost
    22
    Poruka
    731
    Liked
    85 times

ja sam jedna od onih koji sa lakocom mogu rec da mi je glazba apsolutno apsolutno sve
    slusam glazbu dok spavam..dok jedem..dok se tusiram...dok perem zube..dok se smijem..dok placem...
    vjerovatno sam tu ljubav prema glazbi naslijedila od mame... hvala Bogu ne i glazbeni ukus..tu se dosta razlikujemo
    osobno stvarno slusam sve i svasta, ovisno o raspolozenju..ali kao sto svi putevi vode u Rim tako i moj glazbeni ukus vodi ka rocku
    i sad kad su me skoro svi ostavili znam da me glazba nikada nije..nikada ni nece...
    i uvijek je bila tu..u svakom prekidu..u svakoj novoj ljubavi..u svakom obiteljskom problemu...
    i nikada joj to nije bilo tesko...
    < sa usana ću tvojih čitat priču svog života i neće biti boli, laži ni sramota.Budi za me tu, budi za me čist i kad budeš star meni bit ćeš isti! MOJ! ♥ >

GospodiČna maČki sliČna Avatar od korisnika Arylin
    Datum registracije
    12-07-07
    Starost
    25
    Poruka
    8,222
    Liked
    19 times

Sredstvo zabave i opuštanja.

Lajkaj nas na Facebooku