Pokazujem rezultate 1 do 6 od 6

Kako da dođem do fajlova koje je uklonio Checkdisk?

Raspravljate o temi Kako da dođem do fajlova koje je uklonio Checkdisk? u Help Service forumu, dio Tehnologija i Tehnika foruma; Nisam mogao otvoriti folder u kojem mi se nalazila hrpa daunlodiranih stvari. Restartirao sam PC i WinXP je automatski napravio ...

Starter
    Datum registracije
    27-10-06
    Poruka
    4
    Liked
    0 times

Kako da dođem do fajlova koje je uklonio Checkdisk?

Nisam mogao otvoriti folder u kojem mi se nalazila hrpa daunlodiranih stvari. Restartirao sam PC i WinXP je automatski napravio Checkdisk pri čemu je uklonio sadržaj tog foldera.

Pošto sam vidio po slobodnom prostoru na D: driveu da fajlovi nisu obrisani, pokrenuo sam Disk Cleanup za drive D: i dobio podatak za "Old Chkdsk files" koji se nalaze u "disk drive's root folder".

To bi trebao biti uklonjeni sadržaj foldera, ali ne znam kako da dođem do njega.

Što je i gdje je "disk drive's root folder" i kako da dođem do fajlova u njemu?

Molim za pomoć!

Akademik Foruma Avatar od korisnika saban sajnovic
    Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

Re: Kako da dođem do fajlova koje je uklonio Checkdisk?

ja mislim, al nisam baš sto procentno siguran, da je rut u d:/
    ja bi to na tvom mestu napravio ovako:
    start-run-cmd
    (dos prompt)
    d:
    i onda
    copy *.* c:/dokumenti/ (to bi sve prebacio na c:/ u dokument fajl pa tamo onda dalje)

ali nemoj nista jos raditi, pricekaj vac-a on ti je guru za te stvari. Ima u avataru velikog smajla pa ako ne vidi tvoju pruku posalji mu pm

Starter
    Datum registracije
    27-10-06
    Poruka
    4
    Liked
    0 times

Nažalost, informatičko znanje mi je skromno, tako da te nisam najbolje razumio.

Ti fajlovi su definitivno ostali negdje na D: disku, što vidim po količini slobodnog prostora, a i Disk Cleanup za D: je našao "Old Chkdsk files" koji veličinom odgovaraju izgubljenom.

Probao sam i "view hidden folders" i "search hidden folders i system folders", ali ništa!

Pomoć!

Starter
    Datum registracije
    27-10-06
    Poruka
    4
    Liked
    0 times

Našao sam izgubljene fajlove kad sam u Folder Options - View otključao "Hide protected operating system files (Recommended)".

Nalaze se u D:\FOUND.001 (koji je dosad bio nevidljiv) i svi su pretvoreni u .CHK (Type: Recovered File Fragments) i to u puno komadića.

Pokušat ću ih spasiti s programom UNCHK3 što će navodno trajati satima, ali možda uspije.

Ako ne uspije - pošto je taj folder FOUND.001 jako velik, smijem li ga (ili njegov sadržaj: FILE0000.CHK, FILE0001.CHK,... do FILE0092.CHK) obrisati?

U pitanju su "protected operating system files" pa ne znam da li je brisanje sigurno?

Hvala.

Starter
    Datum registracije
    27-10-06
    Poruka
    4
    Liked
    0 times

Uspio sam.

Prvo sam probao 'Unchk3' ali - ili ja nisam shvatio kako se koristi ili šta drugo, u svakom slučaju nakon što je radio dulje od sata i završio - u folderu određenom za spašene fajlove nije bilo ništa!

Onda sam probao 'FileCHK' i za manje od deset sekundi (za više od 3GB podataka) je preimenovao (spasio) oko 80% fajlova (slike, video, rar,...),

Nakon toga sam napravio: start–>run–>cmd–> chkntfs /x c: d: - što bi trebalo isključiti automatski Checkdisk nakon restartiranja.
    Je li to u redu ili mi može praviti probleme u budućnosti?

Akademik Foruma Avatar od korisnika saban sajnovic
    Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

pa chkdsk ce se samo jednom pokrenuti na pocetku dok ne obnovi bad clastere, kada to ucini valjda se vise nece pokretat napocetku. Tako je bilo kod mene.
    Kad je napravio svih 5 od 5 provera vise se nije starto

Lajkaj nas na Facebooku