| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Igre bez granica Raspravljate o temi 10 000 čuda prirode i čovjeka u Humor forumu; Eto , palo mi na pamet da bi kroz ove igrice mogli bolje upoznati našu planetu i naučiti nešto. ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| praskaton, nick praskaton | 10 000 čuda prirode i čovjeka Eto , palo mi na pamet da bi kroz ove igrice mogli bolje upoznati našu planetu i naučiti nešto. Znači ideja bi bila da svatko postavi sliku (1 ili najviše par slika, znači ne ono da idemo atachmente naguravati, nego samo čisto ovako kao igra), i da obavezno uz nju napiše što ta slika prikazuje i kratki opis toga (najmanje jedna rečenica) Čuda prirode, a i čuda čovjeka kao što su razne građevine i arhitekture su svuda oko nas, pa zašto ih nebi ovdje malo sakupili na jedno mjesto i ovjekovječili. Nadam se da će i ova tema dogurati do 10 000 poruka. ![]() Eto ja ću krenuti. ![]() Salto Angel Najveći vodopad na Zemlji (visok 979 metara). Salto angel zapravo znači anđeoski slap. Slap se nalazi u nacionalnom parku Canaima u Venezueli. ![]()
__________________ I hope they can understand that it’s not “just a dog” but the thing that gives me humanity and keeps me from being “just a person." CP virtualna kladionica - 1. kolo |
| | |
| | #2 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Jezero Titicaca Jezero Titicaca (šp. Lago Titicaca), na 3821 metara nadmorske visine, najviše je jezero na svijetu na kojem je moguća komercijalna plovidba. S površinom od oko 8.300 kvadratnih kilometara (širine 65 km i dužine oko 194 km), Titicaca je najviše slatkovodno jezero u Južnoj Americi. Nalazi se na granici Perua i Bolivije. Jezero Maracaibo u Venecueli, s djelomično slanom vodom, veće je, i ima oko 13.000 kvadratnih kilometara, ali ga neki svrstavaju u more jer je inače povezano s oceanom. ![]() ![]() ![]()
__________________ Gutta cavat lapidem,non vi sed saepe cadendo. (Kap buši kamen, ne snagom, već čestim kapanjem.) |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Banned | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Kilimanjaro Iz daljine je Kilimanjaro nalik pravilnom stošcu, no izbliza se vidi da je zapravo riječ o dva vulkana Kibo i Mawenzi, koji su međusobno udaljeni desetak kilometara. Prvi ima oblik tipičnog kratera s pravilnim rubom i u tom se rubu nalazi i najviši vrh (5895 m). Njegov ga je prvi osvajač, Nijemac Hans Meyer, nazvao imenom njemačkog cara Kaiser Wilhelm Spitze, no prilikom oslobađanja Tanzanije od kolonijalnih gospodara, preimenovan je u Uhuru Peak, što znači Vrh slobode. Kilimanjaro (čita se Kilimandžaro) znači na hrvatskom Brdo demona. Meyer se na vrh popeo 6. listopada 1889. u društvu s Austrijancem Ludwigom Purtschellerom. Mawenzi je niži (5355 m), ali znatno teži za uspon. Ima oblik golemih rastrganih stijena, sa šiljcima gotovo crne boje, pa mu odatle i ime (Mawenzi znači Crni vrh). Njegov je najviši vrh nazvan, po spomenutom Austrijancu, Purtschellerspitze. ![]() ![]() ![]() |
| | |
| | #4 (permalink) |
| praskaton, nick praskaton | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Katedrala Evora u Portugalu Ova katedrala u gradu Evora prije je nalik nekoj neosvojivoj tvrđavi. Pod patronatom je UNESCO-a. Izgrađena je u XII. stoljeću u ranogotičkom stilu, te odlično sačuvana do današnjih dana. ![]()
__________________ I hope they can understand that it’s not “just a dog” but the thing that gives me humanity and keeps me from being “just a person." CP virtualna kladionica - 1. kolo |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| Banned | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Citat:
![]() | |
| | |
| | #6 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 25-11-07
Poruka: 3,002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Grad Dubrovnik mislim da o ovom gradu ne moram pisat ![]() ![]() Kineski zid Kineski zid (kin. 万里长城/萬裡長城, Wànlĭ Chángchéng "zid dug 10.000 lia", ali i kin. 中国长城/中國長城 Zhōngguó Chángchéng "dugi kineski zid") predstavlja obrambeni zid s kulama, u sjevernoj Kini. Dugačak je 6.352 km (glavni dio 2.450 km) što ga obujmom i masom čini najvećom građevinom na svijetu. Zid se sastoji od više međusobno povezanih ili nepovezanih dijelova različite starosti i načina gradnje. ![]()
__________________ ...for those who seek perfection there can be no rest this side of the grave..... Zadnji Uredio pajo-patakRi : 13-07-08 u 23:39. |
| | |
| | #7 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Crvena tvrđava Agre Red Fort ili Lal Qila, tj. Crvena tvrđava, bila je dio grada Shahjahanabad. Izgradnja tvrđave započela je 1638.g., a završena deset godina kasnije - 1648.g. Red Fort, Lal Qila ili Crvena tvrđava izgrađena je od crvenog pješčenjaka i ima tornjiće i kule. Na sjeveroistočnom uglu grada, tvrđava je opasana šancem. Zid je dugačak 2 kilometra, a visina mu varira od 18 metara uz rijeku do 33 metra u gradu. Red Fort, Lal Qila ili Crvena tvrđava sadrži sve važne građevine Mughalske vlasti kao npr. privatne dvorane za audijenciju Diwan-I-Aam i Diwan-I-Khas, dvorane za narod, mramorne palače, privatne apartmane, džamiju i vrtove.
__________________ Gutta cavat lapidem,non vi sed saepe cadendo. (Kap buši kamen, ne snagom, već čestim kapanjem.) |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Nježni predator | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Slavonski Brod: najveća sačuvana artiljerijska tvrđava u Evropi. Sagradio ju je Eugen Savojski. Tvrđava je izgrađena za obranu od Osmanlija, ali nikad nije bila napadnuta. ![]()
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Banned | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Sveučilište u Teheranu Sveučilište u Teheranu, najstarije i najveće sveučilište u Iranu, sa najvećom knjižnicom u toj zemlji. U Iranu se popularno naziva „Majkom iranskih sveučilišta“. Fakultete upisuju studenti iz cijelog svijeta, a samo sveučilište je poznato po širokom spektru znanstvenih tema koje se istražuju. Studenti ovdje mogu steći neke od 116 različitih diploma osnovnih, 160 magistarskih i 120 doktorskih studija. Na sveučilištu se nalazi oko 340 stranih studenata. Susjedno Medicinsko sveučilište, iako administrativno odvojeno, dijeli isto glavno dvorište i objavljuje sva znanstvena istraživanja pod imenom "Sveučilišta u Teheranu". ![]() |
| | |
| | #10 (permalink) |
| praskaton, nick praskaton | Re: 10 000 čuda prirode i čovjeka Super da je tema krenula, jako zanimljivo ![]() Nisam uopće znao za ovo u Slavonskom Brodu, stvarno interesantno. Astronomski sat u Pragu Velika turistička atrakcija na Starogradskom trgu u Pragu je tzv. Astronomski sat postavljen u 15. stoljeću. Svaki sat u točno vrijeme na dva prozorčića pokazuju se kipovi dvanaest apostola. Jedinstven je po tome što datira iz 15. stoljeća, a pokazuje precizno minute, sate, dan, mjesec, godinu, mjesečevu fazu, položaj planeta, te horoskopske znakove. Prikaz je točan, te popraćen slikovito i maštovito. Svaki sat okupi se četa turista koja promatra izlazak 6 od 12 apostola skrivenih iza vrata. ![]()
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 23:19.