Citat Pravi autor: Scorpy Pogledaj Poruke
Kada u tražilicu utipkaš pojam ili sintagmu, npr. zimska obuća Zagreb, Googlebot pretraži čitavu svoju bazu pa u skladu s navedenim kriterijima sortira sajtove i ponudi ti rezultate.
I to radi strahovito brzo zato što kompanija - izračunali su prema potrošnji struje - ima oko milijun (!) aktivnih servera. I još toliko u rezervi da svaki odmah mogu zamijeniti čim se pokvari.

Ilustracije radi, ovaj se forum vrti na jednom - pretpostavljam, dediciranom - serveru. Dedicirani znači da se ne dijeli, da na njemu nema drugih klijenata. Zato je i skup, najam takvog servera godišnje stoji nekoliko tisuća eura.

No to ni izdaleka ne oslikava koliko je Google sposoban i moćan. Primjerice, sve što od servisa ima - tražilica, Gmail, YouTube, Google Drive, Google Maps, Google+, Google Docs... - pokreće jedan jedini program od dvije milijarde redaka! Cijeli Windowsi imaju 50 milijuna, usporedbe radi. To je fascinantan softver, remek-djelo Googleovih inženjera. Na planetu vjerojatno nema boljih. Bog svemogući našeg interneta, to ti je Google.