| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Književnost, Knjige i Časopisi Raspravljate o temi Charles Baudelaire u Kultura i Zabava forumu; Albatros Često za zabavu mornari na brodu Love albatrose, bijele morske ptice Što prate brodove uz duboku vodu Kao ravnoduš... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 22-08-07 Lokacija: Rijeka Godina: 20
Poruka: 1,059
![]() ![]() ![]() | Re: Charles Baudelaire Albatros Često za zabavu mornari na brodu Love albatrose, bijele morske ptice Što prate brodove uz duboku vodu Kao ravnodušne, tihe suputnice. Tek što ih uhvate i na daske stave, Vladarice neba nespretno i bijedno Spuste svoja krila i, pognute glave, drže ih ko vesla postiđeno, čedno. O, kako je mlohav taj putnik krilati! Nedavno prekrasan, kako li je ružan! Netko mu kljun draži onim što dohvati, Drugi oponaša hod mu tako tužan. Pjesnik je nalik tom gospodaru neba Što živi u buri i carskog je roda, U zemaljskoj hajci nema što mu treba I silna mu krila ne daju da hoda. Ovo mi je njegova najdraža pjesma jer mi na savršen način opisuje sebe, umjetnika u okrutnom svijetu. ![]() |
| | |
| | #13 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 17-01-08 Lokacija: Zadar Godina: 23
Poruka: 433
![]() | Re: Charles Baudelaire Njegovu poeziju zavolila sam već na početku srednje, a tek kasnije sam otkrila njegovu prozu. Kakvi su vam Umjetni rajevi?
__________________ "Leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo, stvorena; za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema korijena." |
| | |
| | #14 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 24-01-08 Godina: 34
Poruka: 29
![]() | Re: Charles Baudelaire mračan tip, buntovan, pravi darker... od djetinjstva pati radi majke koja se preudala za nekog frajera bila sam na njegovom grobu, ali davno dok sam imala 18-tak godina… vječno je bio bolestan, a nije tajna ni da je imao sifilis |
| | |
| | #15 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 25-03-08 Lokacija: okolica Zg Godina: 24
Poruka: 118
![]() | Re: Charles Baudelaire Genijalac istina.. no Poe je bolji
__________________ "..Šetamo kroz grad mokri ti i ja utopljeni tugom već dosanjanog sna slične noći nekad su za nas bile raj kiša, muk i tama su za nas noćas kraj.." |
| | |
| | #16 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 11-09-06 Lokacija: Ulan Bator
Poruka: 757
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Charles Baudelaire Baudelaire je genij, ali recimo meni su draži Gongora i Federco Garcia Lorca Evo iz glave jedna gongorina. valjda se dobro sjećam Samoća Kad bi znale oči iščilit iz mraka Pobjegle bi misli od sumpora uma. Iz dasaka nijemih tamo pokraj druma Izbilo bi vrijeme kroz kosti baraka. A mramorni koraci razasuti krajolikom Uzbuđivali bi kremen da krikom proplamsa Uumorene slutnje u pustinji glasa Ukrotile bi logiku-stvarale bi slikom. Koja metaforika i igra riječi
__________________ Jebeš potpisr" |
| | |
| | #17 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 04-06-08 Lokacija: Italija Godina: 18
Poruka: 55
![]() | Re: Charles Baudelaire Baudelaire mi je prirastao k srcu poglavito iz razloga sto je s njime rodjena i figura "prokletog pjesnika", koji se protivi visokim klasama drustva, do te mjere da poprima oblik auto i destruktivnog ponasanja: nesposobnost da se dosegne savrsenost, koja ga u isto vrijeme privlaci i odbija, ga vodi za slatkim okusom grijeha i dekadence. Osim toga, cijenim njegov pjesnicki izraz koji izgleda da nema potrebe da koristi logicni slijed tad uobicajene poezije, vec ga pretvara u ocaravajuce veze tad nepoznate izmedju stvarima i sensacijama. No, eto, patim na dekadencu u generali, a Baudelaire je dio tog smjera, pa mozda...
__________________ "Pice uklanja banalnost, a kad bi se dovoljno cesto mogao skloniti od banalnosti, mozda bi izbjegao da i sam postanes banalan." (Bukowski) |
| | |
![]() |
| Tagovi: cvjetovi, ljepota, pjesnik |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 16:54.