Pokazujem rezultate 1 do 3 od 3

Koja biste djela uvrstili u školsku lektiru?

Raspravljate o temi Koja biste djela uvrstili u školsku lektiru? u Književnost, Knjige i Časopisi forumu, dio Kultura i Zabava foruma; Neću reći da na popisima lektire ima loših uradaka - ali svakako ima neprikladnih, učenicima često nejasnih i nerazumljivih. Svaka ...

Akademik Avatar od korisnika Scorpy
    Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Koja biste djela uvrstili u školsku lektiru?

Neću reći da na popisima lektire ima loših uradaka - ali svakako ima neprikladnih, učenicima često nejasnih i nerazumljivih. Svaka knjiga ima svoje vrijeme, i nije isto Krležu ili Marinkovića čitati kao petnaestogodišnjak i kao tridesetogodišnjak. Što vrijedi za njih, vrijedi dakako i za druge - Joycea, Manna, Becketta, da ne nabrajam.

Kako držim da ne postoje klasici i trivijalna književnost - nego samo dobra i loša djela - uvrstio bih štošta od "šunda": majstore političkih trilera poput Le Carrea, znanstvenofantastične legende poput Asimova, Le Guinove i Herberta, careve krimića kao što su Ellroy i Chandler.

Zašto? Sve su to vrhunski pisci, majstori pera, djela su im odavno "opća kultura", o njima se govori na stranim sveučilištima - pa zašto ne bi i u nas, na našim fakultetima i u našim školama?

Priznajem, nikad mi neće biti jasno zašto smo toliko uskogrudni i staromodni. Ako se slažete sa mnom, napišite nekoliko rečenica o naslovima za koje mislite da ih klinci u klupama svakako trebaju pročitati.
    Potpisi su za budale.

Starter
    Datum registracije
    22-06-06
    Poruka
    1
    Liked
    0 times

Re: Koja biste djela uvrstili u školsku lektiru?

kerouac "na cesti"

Regularni forumaš
    Datum registracije
    18-09-09
    Poruka
    455
    Liked
    0 times

Re: Koja biste djela uvrstili u školsku lektiru?

Joj, ne Kerouack.

M.J.Zagorka za osnovnu školu, Kći Lotršćaka, možda. Meni njena najbolja.
    Miro Gavran (mada pretpostavljam da se on čita, ne sjećam se ja više)
    Za srednju školu:
    Kundera
    Coleho
    T. Mann, ne znam čita li se on
    G.G. Marquez
    Dumas, otac i sin
    Kishon
    kad je ruska književnost u pitanju, mogli bi malo proširiti vidike, a ne davati samo ZiK i Anu Karenjinu
    uvesti malo skandinavske književnosti, za promjenu

i tak...
    Zadnji Uredio Miss Hyde : 14-11-09 u 01:49

Lajkaj nas na Facebooku