Idi nazad   Croportal Forum > Kultura i Zabava > Književnost, Knjige i Časopisi
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Književnost, Knjige i Časopisi Raspravljate o temi najgora knjiga koju sam pročitao.... u Kultura i Zabava forumu; alen bović - metastaze najgora knjiga koju sam pročitao od kad pamtim , čak i kupio jer je kakti imala dobre kritike.... . ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 20-02-07, 19:12   #1 (permalink)
Master of ceremony

Datum registracije: 29-05-05
Poruka: 2,095
Slider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobarSlider je stvarno dobar
Thumbs down najgora knjiga koju sam pročitao....

alen bović - metastaze najgora knjiga koju sam pročitao od kad pamtim , čak i kupio jer je kakti imala dobre kritike.... .
užas

jel ko pozna tog papana ???

nikako ne preporučujem

edit:
evo malo sam češljao po netu:
"Glavno pitanje tekuće književne sezone jest tko je Alen Bović? Tko je autor izvanrednih Metastaza? Možda dobrostojeći sredovječni gospodin, iz fine obitelji, situiran i kreditno sposoban, otac i suprug - čijem društvenom statusu i ugledu ne priliči literatura iz narkomanskog, kvartovskog limba?... Etablirani književnik kojeg svi poznajemo, a koji pod pseudonimom zapisuje kvartovsku usmenu književnost, bilježeći Evanđelje prema Alenu Boviću?... Marketinška šifra za hrvatskog Irvinea Welsha?... Ili možda liječeni narkoman, povratnik iz komune u Španjolskoj koji s Metastazama želi zaraditi za hors, ali se boji potpisati roman da ga frendovi iz kvarta ne bi dokrajčili prije zarađenog šuta?"

Zadnji Uredio Slider : 20-02-07 u 19:14.
Slider je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-07-07, 12:52   #2 (permalink)
Starter

Datum registracije: 25-07-07
Poruka: 1
tina216 se izdvaja iz mase
Re: najgora knjiga koju sam pročitao....

Alen Bović, Metastaze; Konzor, 2006.

Komu još nije dosadila mlitava stvarnosna proza koja se po stranicama hrvatske književnosti posljednjih godina razvlači kao sluz za puževima golaćima nakon obilnijih kiša, neka digne ruku. – Vas se troje nećete oduševiti romanom Metastaze Alena Bovića. Ali ostali će, dok ga budu čitali, bez pretjeranog truda uspjeti dijagnosticirati većinu manjkavosti od kojih naša anemična mlada proza boluje, a koje je Bović svojim romanom (barem jednokratno) izliječio ponudivši umjesto slabašne i neuvjerljive radnje snažnu priču o zagrebačkom kvartovskom undergroundu, a umjesto šupljikavih i počesto patetičnih Ich-zapisa o prirodi i društvu – vješto oslikanu sliku margine iz koje pršti život.

Dakako, život koji pršti iz Metastaza nije život za kojim bi itko normalan žudio. To je život izvan normale, onkraj normi i morala – možda baš zbog toga toliko dopadljiv? ...
Zarez 186-187
tina216 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-11-07, 20:16   #3 (permalink)
Starter

Datum registracije: 28-10-07
Poruka: 41
HSSP se izdvaja iz mase

...dvorio sam engleskog kralja... Lik svira violinu, čini mi se, ako dobro pamtim. I ima tu neku curu s kojom se je... u vrtu. I onda se s njenom sestrom. I posvađaju se.
DA; TO JE SVA RADNJA...
Odgovori sa citatom
Star 07-11-07, 21:34   #4 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,555
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Emile Zola: Germinal

Ne možeš mi dati tako glupo idiotnu knjigu za lektiru. Znam da sam poslije nje pročitala desetke glupavih knjiga (da ne nabrajam- od socijalno kršćanskog nauka, do Razingerovog Uvoda u kršćanstvo), ali ova ih je sve nadmašila.

Preljigavo dosano nezanimljiva rigamise knjiga!!!
ritam ti lijepe za noge
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-11-07, 22:28   #5 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 17-07-07
Godina: 30
Poruka: 3,269
kresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku kresola

Nije mi najgora, al me satrala...

Herman Hesse - Igra staklenim perlama
kresola je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-12-07, 16:27   #6 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 03-12-07
Godina: 20
Poruka: 482
LAMPA8 se izdvaja iz mase

mučnina
Odgovori sa citatom
Star 31-01-08, 18:16   #7 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 04-01-08
Poruka: 248
Rowanne se izdvaja iz maseRowanne se izdvaja iz mase

Citat:
Bram Stoker nije mrtav i danas je njegovo ime Elizabeth Kostova.

Knjigom Elizabeth Kostove 'Povjesničarka' Stokerova priča je nastavljena, podjednako zanimljivo, strašno i romantično kao u 'Drakuli'. Iako je roman dugačak (u Algoritmovom izdanju broji preko 600 stranica), na kraju čitanja poželite neki malo kraći nastavak.

Podnaslov romana mogao bi biti 'Potraga za Drakulom'. Naravno, što bi na to natjeralo junake do li ovo zlo koje je većina njih zazvala – nenamjernim i glasnim čitanjem određenog izrjeka! Ove riječi postaju nalik kamenu bačenom u vodu koji preplavljuje svijet oko junaka i uvlači u priču sve više lica.

Složena kompozicija romana prepliće dva generacijska razdoblja koja se na samom kraju susreću u razrješenju svih zagonetaka. Kako radnja napreduje, prva priča gubi na opsežnosti i intenzitetu, dok priča iz dalje prošlosti dobiva zamah i njeni likovi postaju životni i dominantni. Dio teksta napisan je u formi pisama što podsjeća na dnevničke zapise u Stokerovom 'Drakuli'. Na taj način prenesena nam je intima nesvjesnih strahova i groze, a upravo ta unutrašnja jeza i ovdje je okosnica na kojoj počiva stalni osjećaj napetosti koji obuzima čitatelja.

Teško je povjerovati da je ovako obimno, kompozicijski složeno djelo prva knjiga Elizabeth Kostove. U početku pomalo ukočenog stila, štivo se postepeno čita lakše, opisi postaju sažetiji ali prirodniji, često živopisni i pronicavi. Lik pripovjedačice ponekad djeluje staromodno i papirnato, dok Helena, heroina prethodnog okršaja sa mračnim silama, ima u sebi više snage, živosti i prethodnica je današnje emancipirane žene.

Roman se dotiče paralele izmišljenog sa stvarnim zlom, kroz povijest Europe od starovjekih osvajača do sablasti komunizma. Tekst je pun zanimljivih podataka, istinitih i izmišljenih, isprepletenih uz pomoć simbola i folklora. Elizabeth Kostova je nadaren erudit i knjiga odiše uvjerljivošću.

Velik dio radnje odvija se u Bugarskoj i Rumunjskoj pa se očekuje, potaknut knjigom, novi vid turizma u ovim zemljama. Hrvatska i neki njeni krajevi i gradovi (Dubrovnik, Zagreb, Split) također su spominjani u knjizi. Međutim, ove lokacije su tek usputne, iako je možda bilo za očekivati da se npr. Dubrovnik 'grad od bjelokosti' sa svojim zidinama postavi kao alegorija zida dobra koje zaustavlja i štiti od zla, kao granica civilizacija i kultura koje se spominju u knjizi. Nadajmo se da će turisti potaknuti knjigom posjetiti i Hrvatsku te da će se film, čija produkcija je najavljujena za iduću godinu, snimati na originalnim lokacijama.

Kad bi detaljnije iščitavali roman, naišli bismo na nekoliko manjih nedostataka. Jedan od likova, kavalirski pratitelj mlade heroine, na kraju biva izgubljen u tekstu, iako je Elizabeti Kostovoj bila dosta samo jedna rečenica da izbjegne ovu malu nespretnost. Neke naznake u radnji nisu do kraja završene, a ima i dupliranja opisa događaja preko priče pojedinih junaka u ionako preopširnom štivu. Doduše, sve ono što nije objašnjeno ili je ostalo tek u naznakama daje mogućnost nastavka novim romanom, zar ne?

Ono što će ponijeti čitatelja je sasvim nova ideja: Kostova je svog Drakulu pretvorila u strastvenog povjesničara i knjižničara. Čitatelj može naslutiti opsjednutost i Drakule i spisateljice pa i samog sebe istom strašću - za znanjem i istinom. Nije li baš to krv modernog doba za kojom svi žeđamo, a nije nam, unatoč svemu, uvijek dostupna?

Taj aspekt romana daje mu notu humora i pomiče njegove granice, iako toga u prvi mah niste svjesni. Svojim svijetom knjiga i simbola iz prošlosti roman načas podsjeti na Eccovo 'Ime ruže' i 'Zovem se crvena' Orhana Pamuka. Iako je lik Drakule naslijeđen od Stokera, autorica mu je dala sasvim nove neočekivane karakteristike pa stoga ne možemo opovrgavati originalnost priče. Međutim, romanu se nikako ne može pretskazati da postane popularan i stekne kultni status kao 'Da Vincijev kod', iako ga ponegdje u reklamama uspoređuju s ovim intrigantnim i inteligentno napisanim djelom.

Niti u jednom romanu, u zadnje vrijeme, nije češće spominjana riječ knjiga i nigdje se nije više radnje odvijalo u knjižnicama. Doduše, ime glavne junakinje, ujedno i pripovjedačice u knjizi, nije uopće spomenuto, pa možemo samo nagađati da se zove - Elizabeth.

Čitajući knjigu, doznajete da svuda postoje legende o vampirima, pa i oko vas. Najednom osjećate da niste sigurni u ovom svijetu i počinjete sumnjati u bajkovitost tih legendi jer je Elizabeta Kostova probudila u vama pomalo uplašenog, ali zadovoljnog povjesničara.
F.I.L.M: Recenzija / ELIZABETH KOSTOVA: POVJESNIČARKA (knjiga)

Elizabeth Kostova: "Povjesničarka"
--> jedna od vrlo, vrrrlooo rijetkih knjiga od kojih sam odustala (tu još ubrajam poneke (samo poneke) lektire ). Dozlaboga dosadna. Radnje gotovo pa i nema, likovi se kreću iz Engleske u SAD, pa u Tursku pa u Mađarsku pa u Rumunjsku, pa natrag, pa ispočetka, pa u Mađarsku (kao ona pjesma: "Bio jedan pas, i ukrao je kost...."). Štivo se uopće ne "postepeno lakše čita", kao što kažu recenziji - uvijek se čita robovski teško. Likovi su crno-bijeli, jedino što je strašno u cijeloj priči je to što je jezivo dosadna, od Drakule nema ni D do, valjda (kažem, odustala sam), samoga kraja, a to što je uspoređuju sa Brownom - Kostova je dobila nagradu za "roman u nastajanju" i vjerujem da je u roman uloženo puno truda, istraživanja, ideja.... Ali.. Ona i Brown se ne mogu uspoređivati. Brown je ZANIMLJIV!!! Možda je stvar u tome da sam ja previše očekivala od te knjige? Novu Anne Rice, novog Stokera?Ali likovi se u toj priči stalno vrte u krug, čitaju pisma, opisuju pejzaž, traže tog fucking Drakulu kojeg nema pa nema, kopaju po knjigama i knjižnicama - i to je TO. Taman kada postana malčice zanimljivo - eto ti nje, opet tuče po pejzažu i povijesti, znamenitostima i običajima nekog grada. Možda je kraj bolji i zanimljiviji? Možda je netko čitao tu knjigu i ima drugačije mišljenje o njoj...
Sto ljudi, sto ćudi. Ja inače zbilja nemam naviku pljuvati po knjigama i odustajati od njih - ali ovo je, za mene, strašno...dosadno...

Zadnji Uredio Rowanne : 31-01-08 u 18:19.
Rowanne je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-01-08, 18:18   #8 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 06-09-07
Godina: 26
Poruka: 541
Davor1507 se izdvaja iz maseDavor1507 se izdvaja iz maseDavor1507 se izdvaja iz mase
Nesuvisla, kontradiktorna i jako dosadna - Biblija.

kresola rep- :

Kada nekome dajem negativnu reputaciju obavezno objasnim zašto sam to napravio....

Dakle, uopće me ne smeta svađa oko takvih stvari u temama namjenjenim za to, znači teme tipa religija, vjera, čak i filozofija....ali napisat u temi književnost da je najgora knjiga koju si pročitao Biblija graniči sa zdravim poimanjem stvari.... Ja sam član Katoličke crkve, rijetko kad odem na mise, poimanje Boga mi je bitno drugačije nego poimanje tog istog Crkve, više individualno (kao i većini ljudi, neovisno o vjeri) a Biblija, kao knjiga promiče puuuuno više pozitivnih vrednota nego negativnih. Uostalom siguran sam da si i ti čitao puno većih sranja u životu od Biblije, ali da ovo politika priča iz tebe....

Hvala Kresola na objašnjenju, ali ova tema nema veze sa vjerom kao ni moj komentar o Bibliji. Ako nisi vidio nisam komentirao njezin utjecaj na ljude (pozitivan ili negativan).
Da si pročitao Bibliju onda bi vidio da je to knjiga od 930 stranica, najdosadnijih 930 stranica u mom životu. Kontradiktorna je jer glavni lik - Bog - malo milostiv pa malo gnjevni razarač.
Nesuvisla jer se opisuju stvari koje nedolaze u kontekst sa bilo kojim drugim djelom u knjizi.

Pa zato ljepo odjebi.

Zadnji Uredio daidza : 31-01-08 u 20:27.
Davor1507 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-01-08, 20:57   #9 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 03-04-07
Godina: 25
Poruka: 503
Bluebird se izdvaja iz maseBluebird se izdvaja iz maseBluebird se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bluebird

Uff,kad sam vidjela topic odmah mi je Biblija pala na pamet,ali držim se toga da nijedna knjiga nije loša,jer uvijek naučiš nešto novo. Pa makar to novo bilo nešto s čim se ne slažeš,spoznaja je bitna.
Odgovori sa citatom
Star 31-01-08, 20:59   #10 (permalink)
Starter

Datum registracije: 08-06-07
Poruka: 68
///M5 Power je zabranio reputaciju
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku ///M5 Power Pošalji poruku preko MSN-a korisniku ///M5 Power Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku ///M5 Power Pošalji poruku preko Skype-a korisniku ///M5 Power

Ništanas s gledancom

procito sam dvije knjige u zivotu, jbg ni naslova se ne sjecam
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: alen bovic, knjiga, metastaze, najgora knjiga

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 03:55.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103