Pokazujem rezultate 1 do 3 od 3

Kameleoni

Raspravljate o temi Kameleoni u Kućni ljubimci forumu, dio Život i Stil foruma; Večini se ova stvorenja gade jer su im hladni i ružni, al meni su baš slatki jer su posebni čudni ...

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika dadyml
    Datum registracije
    24-06-07
    Starost
    23
    Poruka
    2,384
    Liked
    3 times

Red face Kameleoni

Večini se ova stvorenja gade jer su im hladni i ružni, al meni su baš slatki jer su posebni čudni i imaju dugačak jezik

Prvi fizički kontakt s njima mi je bio na putu u Tunis na kojem sam se očarala prirodnim ljepotama malog djela te zemlje, ali dovoljno sam vidjela da me ostavi bez teksta... Svakakve smo mogli životinjice tamo vidjeti, a i držati tko se usudio. ()
    Tako su super mekani na dodir, a opet su mi guba s tom hrapavom kožom... I kak se stisne nožicama uz mene

Pa eto, kameleoni
    Ja bih jednom, al su jako skupi i egzotični i pomalo zabranjeni

Kameleoni (Chamaeleonidae) su porodica životinja iz reda ljuskaša. Opisano je oko 160 različitih vrsta, koje se dijele u dvije potporodice. Gotovo sve vrste su ugrožene u svojim prirodnim staništima, zbog čega su pod zaštitom Washingtonskog sporazuma o zaštiti vrsta.

Evo nešto o već spomenutom jeziku

Jezik: Još jedna u životinjskom svijetu jedinstvena osobina kameleona je njihov jezik. Jezik je uvučen u grlenu vrećicu i povezan s jezičnom kosti. Nije smotan, nego ga se može usporediti s kratkom gumenom trakom. Vrh vrlo dugog i mišićavog jezika je zadebljan i podijeljen na dva dijela. Premrežen je sekretom koji nije ljepljiv, nego potpomaže stvaranju velike površinske napetosti koja drži plijen uz jezik. Kada se dovoljno približi plijenu, izbacuje jezik do plijena, što traje jednu desetinku sekunde, tako da plijen ne može pobjeći.

Izbacivanje jezika dijeli se na 5 faza:

1. plijen se fiksira i ispituje njegova veličina, oblik, vrsta i udaljenost,
    2. polako otvara usta, priprema jezik za izbacivanje i gura ga malo prema naprijed,
    3. izbacuje jezik,
    4. plijen je uhvaćen,
    5. plijen se jezikom privlači ustima kojima ga drži, dok se jezik vraća u grlenu vrećicu. Nakon toga guta čitav plijen u jednom komadu.

Jezik koriste i za pijenje vode.

Par slika:

Brokesia Cameleon

dr.sc. Foruma Neighbour Wars Champion, Stage Diver Champion, Pang Champion, Spacerunner 2 Champion, Balloon Drop Champion, Super Mario Flash Champion, Mercury Drops Champion, Memory 2000 Champion, Neon Champion, Eggz Champion, Asteroid Miner Champion, Franky The Fish Champion, Venture Kid Champion, Firewall Champion Avatar od korisnika Bluebird
    Datum registracije
    03-04-07
    Poruka
    2,180
    Liked
    4 times

Re: Kameleoni

A super su mi, samo mislim da te životinjice pripadaju svom prirodnom okruženju, i nisam za njihovo držanje kao ljubimaca.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika dadyml
    Datum registracije
    24-06-07
    Starost
    23
    Poruka
    2,384
    Liked
    3 times

Re: Kameleoni

Predobri su mi

Mjenjanje boje...

Jedno od vrlo značajnih obilježja kameleona, do mjere da su postali sinonim za prevrtljivost, je njihova (iako ne samo njihova) osobina da mogu mijenjati boju kože.

Svaka vrsta ima određeni broj boja. Unutar tog spektra mogu pokazati različite tonove i uzorke. Taj proces (ovisno o vrsti i situaciji) odvija se različitom brzinom. Najbrže mijenjaju boju u slučaju opasnosti ili u borbi sa suparnikom. Tako je kod vrste chameleo calyptratus izmjerena promjena boje od neutralne do borbene za manje od 6 sekundi. Danas se često tvrdi da mijenjanje boje služi prikrivanju. No, to je samo dijelom točno. Kameleoni koriste boju prije svega za komunikaciju. Time pripadnicima iste vrste pokazuju svoje raspoloženje i osjećaje, koje dodatno potvrđuju govorom tijela.

Lajkaj nas na Facebooku