Pokazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tanganyika

Raspravljate o temi Tanganyika u Kućni ljubimci forumu, dio Život i Stil foruma; Buduci da sam dosta dugo clan ovoga portala, a jos nista nisam napisao, bio bi red. Kao sto iz naslova ...

Uvaženi forumaš Avatar od korisnika sophos
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    30
    Poruka
    769
    Liked
    5 times

Tanganyika

Buduci da sam dosta dugo clan ovoga portala, a jos nista nisam napisao, bio bi red. Kao sto iz naslova mozete procitati, pisat cu o jezeru Tanganyika. Razlog tome je sto akvarist u 4 akvarija koja imam (800l, 400l, 350l i mali od 75 litara) drzim iskljucivo ciklide jezera Tanganyika. Neko vrijeme sam drzao i Malawi ciklide (i jedno i drugo jezero pripadaju velikom africkom "riftu", kao jos i jezero viktorija) no, s vremenom je ipak prevladala ljubav prema ciklidima ovoga jezera, zbog vece raznolikosti u obliku, ponasanju, zahtjevima...jezero je dugacko oko 680 km, siroko oko 60km, a najveca dubina je oko 1470m. Jezero dijele 4 drzave: Burundi, Congo, Tanzanija i Zambija (u nazivima nekih geografskih varijeteta pojedinih vrsta kada ih budem navodio, naici cete na nazive ovih drzava. npr. Cyphotilapia frontosa north Burundi). Jezero je drugo najvece na svijetu, iza bajkalskog, no ono sto je meni najzanimljivije su svakako ciklidi koji obitavaju u njemu. Ciklidi su inace jako siroka porodica riba, grubo, dijelimo ih na ciklide novog i starog svijeta. neki od njih su vam sigurno poznati, recimo skalari, ili discusi, koji zive u srednjoj i juznoj americi. Tanganyika ciklidi, logicno, spadaju u ciklide staroga svijeta. Neke opcenite zanimljivosti kod ciklida: dokazano, najinteligentnije ribe, iako cete se mnogi nasmijati, cemu uopce spominjati inteligenciju kod riba, ali ove ribe vas mogu jako iznenaditi. recimo, nedavno sam bio uvjeren da mi jedna od zenki nosi mrijest (koristim ovaj naziv jer kod te, a i velikod dijela drugih vrsta, zenke doslovno nose jaja i izlegnute male u ustima), ali ne, ona je natrpala usta algama, tako da ju muzjaci ne gnjave. takodjer, dobar dio muzjaka ce "glumiti" zenke kako bi izbjegli maltretiranje dominantnih muzjaka. no, ono sto me zbilja privuklo Tanganyika ciklidima je njihova raznolikost u oblicima, bojama, nacinu zavodjenja i parenja. no, o svemu tome vise drugi put kada cu imat vise vremena i kada cu predstavljati pojedine vrste. sada, par slika

Zadnji Uredio sophos : 11-05-09 u 15:20

irm
    irm je offline
    V.I.P. Član Avatar od korisnika irm
    Datum registracije
    16-01-08
    Starost
    32
    Poruka
    12,113
    Liked
    263 times

Re: Tanganyika

i sad si puno napisao

mada me fascinira inteligentnost ženki.... natrpaju usta algama...hmm..jer da znaju pričat vjerovatno bi rekle: boli me glava hahahahaha
    "Praviš se finjaka, a više si jaja stukla od dupe nego od tavu..."

Uvaženi forumaš Avatar od korisnika sophos
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    30
    Poruka
    769
    Liked
    5 times

Re: Tanganyika

hehehe, a ne mogu se kao u reklami za studenu praviti da je zbog dehidracije osim toga, muzjaci ciklida nisu kavaliri kao mi...ne pitaju oni jel sta boli

Lajkaj nas na Facebooku