| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Lijepa Naša Raspravljate o temi Razlikovni riječnik u Društvo forumu; Citat: Pravi autor: saan Jes, ovo su mal stariji izrazi, al neki se još koriste tu u okolnim selima. OBAŠ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #91 (permalink) | |
| nevoljen Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: tamo gdje su nesretni Godina: 31
Poruka: 13,762
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Razlikovni riječnik Citat:
obaška - injule (samo za sebe, pojedinačno) otrebiti - tribit (npr, istribit pokvarena zrna fažola iz hrpe fažola, ili tome sl.) fažol je, naravno, grah milošća - ne znam grušava - možda postoji izraz, sumnjam, u okolici Splita i po otocima je rijetko tko držao krave, a po Vlaškoj (zagori) ne znam kako se to kaže, moram pitat gnjesti - štrukavat (npr. iz naranče se "štrukava" sok, a kad se mokro rublje cijedi onda se "izažima" - npr. Triba izažet šugaman) loćkav - ne znam, morao bi se raspitat, teško da ima nešto tako opisno
__________________ Boja ...Bila boja je boja; bila boja je najbolja na svitu i niko mi ne more reć' da nije tako! | |
| | |
| | #92 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 07-04-06 Lokacija: Valpovo Godina: 31
Poruka: 734
![]() ![]() | Re: Razlikovni riječnik Ma imam toga hrpu, mama mi piše za lokalne novine i piše te šokačke izraze, neki se još koriste, neki ne. Imamo jako puno germanizama i turcizama ko i vi dolje talijanskog. Firangla,peškir, pendžer, fangla, jorgan, kirvaj ne mogu se sad više sjetit...ovo se često koristi. Neke riječi koriste se i dalje po Hrvatskoj, ne mogu sad odredit više.
__________________ Pain is caused by pleasure |
| | |
| | #93 (permalink) |
| nevoljen Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: tamo gdje su nesretni Godina: 31
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Razlikovni riječnik Istina... ali to je i logično, obzirom na kulturološke utjecaje Turcizama ima i ovde kod nas... Neke od ovih riječi se koriste: fangla (zidarski alat - jesam li u pravu?) jorgan (debeli zimski pokrivač za krevet) a ove neke znam - pendžer je prozor, peškir je ručnik (šugaman ), kirvaj bi bio kao neka seoska svetkovina, svečanost, praznik, tako nešto...jedino ne znam šta je firangla? ![]()
__________________ Boja ...Bila boja je boja; bila boja je najbolja na svitu i niko mi ne more reć' da nije tako! Zadnji Uredio damfisk : 22-05-06 u 23:54. |
| | |
| | #95 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Razlikovni riječnik Tapet jest tepih (u smislu podne prostirke - može bit tepih, ćilim, tepison... sve je to "tapet") A "tapeta" pojmam nemam šta je. Nikad čuo. Možda su mislili na zidne tapete?
__________________ Boja ...Bila boja je boja; bila boja je najbolja na svitu i niko mi ne more reć' da nije tako! |
| | |
| | #96 (permalink) |
| next best thing | Re: Razlikovni riječnik šarafciger,fajerciger,rangla,vajdling,cukurpiksa,špigl,firange,glanc,špajza,šmirgl,šlager,špahtla,fangla,vangla,štaub,ima toga još,ali sjetit ću se
__________________ ....oooO............... .....(....)...Oooo.... ......)../.....(....)... .....(_/.......)../.... ...............(_/...... ... I WAS ............. .......... HERE ....... |
| | |
| | #98 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Razlikovni riječnik Valjda misliš na SKLN? To je skraćenica od "Suva Kurca Lica Nevesela" a koristi se za opis situacije u kojoj ideš doma a mislio si jebat ali nisi dobio ništa. Vrlo neugodno i krajnje frustrirajuće. ![]()
__________________ Boja ...Bila boja je boja; bila boja je najbolja na svitu i niko mi ne more reć' da nije tako! |
| | |
![]() |
| Tagovi: razlikovni, rijecnik |
« Imoćani..??
|
Samobor... »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 06:56.

), kirvaj bi bio kao neka seoska svetkovina, svečanost, praznik, tako nešto...