Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 22

linux

Raspravljate o temi linux u Linux forumu, dio Računala foruma; neznam nista o linuxu, niti sam ga ikada koristio pa me zanima par stvari, da li je tok instalacije isti ...

rip
    rip je offline
    Starter
    Datum registracije
    14-12-06
    Poruka
    4
    Liked
    0 times

linux

neznam nista o linuxu, niti sam ga ikada koristio pa me zanima par stvari,

da li je tok instalacije isti kao i na win
    da li podrzava programe za win
    ako ne da li se mogu win postaviti za virtualni OS i kako se to radi
    da li bi onda preko tog virtualnog OS-a mogao pokrenuti te programe

unaprijed hvala na odgovoru

mrzitelj Avatar od korisnika Servant
    Datum registracije
    05-11-05
    Starost
    24
    Poruka
    5,784
    Liked
    95 times

Re: linux

Zanimljiva pitanja... I ja se nadam točnom i cijelovitom odgovoru sa strane nekoga od korisnika....

V.I.P. Član Avatar od korisnika Gogy
    Datum registracije
    28-03-04
    Starost
    23
    Poruka
    6,453
    Liked
    5 times

- Instalacija Linuxa nije ništa teža nego instalacija Windowsa
    - Ne podržava ali može se preko Wine-a pokrenit neke programe
    Tutorijali.Net - tutorijali na hrvatskom jeziku [photoshop, programiranje, izrada web stranica i ostalo...]

Radar404 <- moj blog

Banned Avatar od korisnika silence
    Datum registracije
    21-10-05
    Poruka
    8,458
    Liked
    1 times

najbolja stvar kod Linuxa su "Live CD/DVD" verzije, koje možete pokrenuti bez BIKO KAKVE instalacije. Sve što trebate je stavite medij u CD ROM, prebacit "First Boot Device" u BIOSu na CD/DVD i imate Linux.

Na taj način možete isprobate Linux bez da išta prčkate po kompu, instalirate ili mjenjate. Naravno da je u tom slučaju komp malo sporiji, ali će vam dati feeling o Linuxu.

Druga velika prednost posjedovanja "Live CD"-a je to u slučaju da vam Windowsi odi tolko u kurac da ih ne možete ni podići (meni se dogodilo) i da kad je jedini izlaz "format c:", možete podići Linux i recimo spržiti ažne dokumente na CD ili DVD uz pomoć programa za prženje (ovo govorim iz osobnog isjustva - doslovno uopće nisam mogo uć u XP, čak ni u "safe modu", a pošto XP sprema po difoltu jako puno toga na C particiju, ljepo sam stavio "Live CD" Linuxa, digo komp bez beda, spržio kompltne "Documents And Settings" na DVD i onda preinstalirao XP).

Od distribucija preporučam :
    Ubuntu / Kubuntu - jedna od boljih (razlika je u desktop manageru)
    SuSe 10.2 - za zahtjevnije korisnike

Beryl Screenshot - My Photo Gallery

Screenshot Ubuntu distribucije sa Beryl dektopom... kad vidite neke stvari kaj se rade u Linuxu, jasno vam je da je Vista već zaostala
    Pogledajte još malo te screenshotove i vidit ćete da je Linux ozbiljan OS... ponekad čak i zabavan

V.I.P. Član Avatar od korisnika Gogy
    Datum registracije
    28-03-04
    Starost
    23
    Poruka
    6,453
    Liked
    5 times

Ja sam probo Ubuntu i izuzetno sam zadovoljan...Da postoje neki programi i igre sa windowsa i za linuxe linuxi bi mi bili primarni OS... a ovako još moram imat i windowse...

Linuxi vam daju puno veću kontrolu cijelog OS-a... sve se da prilagodit do najmanje sitnice... Jest da treba pročitat malo dokumentacije al nije problem.
    Zadnji Uredio Gogy : 17-12-06 u 13:41
    Tutorijali.Net - tutorijali na hrvatskom jeziku [photoshop, programiranje, izrada web stranica i ostalo...]

Radar404 <- moj blog

Starter Avatar od korisnika micho
    Datum registracije
    28-06-08
    Poruka
    39
    Liked
    0 times

mrzim linux..pogotovo na svom asusu

Starter
    Datum registracije
    07-07-08
    Poruka
    1
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: micho Pogledaj Poruke
    mrzim linux..pogotovo na svom asusu

boze moj svako ima nesto sto voli ja sam na linuxu vec pola godine hehe

Regularni forumaš Avatar od korisnika darksar
    Datum registracije
    15-04-09
    Starost
    42
    Poruka
    165
    Liked
    2 times

U linuxu se moze win postaviti za virtualni OS.
    Svi ce programi normalno raditi kao i Windowsu i mozemo to
    sto radimo u win. istovremeno prevuci na linux ili obratno.Uz malo truda mogu raditi i igre u dx9
    Zbog cega primatima nikada ne iskljucuju elektriku oni u principu ionako rijetko citaju.

Starter Avatar od korisnika abiko
    Datum registracije
    14-04-08
    Poruka
    20
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: rip Pogledaj Poruke
    neznam nista o linuxu, niti sam ga ikada koristio pa me zanima par stvari,

da li je tok instalacije isti kao i na win
    da li podrzava programe za win
    ako ne da li se mogu win postaviti za virtualni OS i kako se to radi
    da li bi onda preko tog virtualnog OS-a mogao pokrenuti te programe

unaprijed hvala na odgovoru
    Pa da odgovorimo:
    Tok instalacije je isti, cak i bolji nego kod windowsa, govoreći o particioniranju.

Win programi su podržani preko Wine emulatora, ali ako stvarno zelis iskusati Linux preporucavam da si potrazis alternative.
    Mozda nece biti iste onima sa Win ali mogu biti bolje.
    Primjer - za glazbu mi je Amarok totalni favorit i cak bi ga htio i na win staviti kad ih koristim.

A za virtualni OS ti je najjednostavnije:
    Virtualbox.
    Evo moj primjer - morao imati Office najnoviji imati zbog glupog faxa na kompu, a imao sam debian lenny gore i stvaarno mi se nije dalo micati sve i opet bootloader podesavati.

Instalirao sam WinXPlite i stavio gore Office.
    Sve je radilo super, samo je bilo sporije ucitavanje sa shared foldera (jer su montirani kao network drive-ovi), ali sve ostalo je super islo.
    Zauzece memorije 200 MB max, kada se upali 110 MB.

ALI ako se mislis igrati, linux ti nece pruziti taj komoditet, ali imaju i oni svojih igrice koje su sasvim u redu.

Sto se odabira distribucija tice - skini si 10 najpopularnijih sa Distrowatcha i iskusavaj.

Svi ce ti reci Ubuntu, ali probaj i OpenSUSE, Fedora, Debian (jako stabilan i super optimiziran).

Eto, mojih 5 centi

Uvaženi forumas Avatar od korisnika Nowhereman
    Datum registracije
    21-03-08
    Starost
    31
    Poruka
    710
    Liked
    0 times

tok instalacije je jednostavniji od windowsa i brži ..no poslije se mora napraviti update i ako je verzija na kraju ima jos nekih pola sata za updatat..no ok..dodao bi jos da ako se radi dualboot da se obrati paznja i da se doda prostora za linux particiju...jer ce inace instalirati samo onoliko koliko bude potrebno za OS. ukoliko zelite imati samo linux odaberite drugu opciju(koristit cijeli disk)

abiko: drugo sta si napisao o Virtual boxu...u synapticu kad se upise "virtualbox" daje samo opciju za "VirtualBox OSE" no taj VBOX je pusiona..zasto? jer ne podrzava USB portove...zato preporučan VirtualBox PUEL..kod njega usb radi kao puška..

inace svakom pocetniku preporucujem Ubuntu..Mandriva free, OpenSuse su ok, ali problem je u tome sta su besplatni i nisu razvijeni 100%, to je besplatne verzije imaju puno bugova i nedostatka koje kasnije trebas rucno instalirati i ispraviti..a to za pocetnika je malo teze..Mandriva jos je i puno naprijed sta se toga tice za razliku od OpenSuse...
    Evo i Sabayon je super distribucija...no uostalom..stvar odabira
    He's a real nowhere man,sitting in his Nowhere Land,
    making all his nowhere plans for nobody.

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku