Pokazujem rezultate 1 do 4 od 4

Bol u lijevom koljenu??

Raspravljate o temi Bol u lijevom koljenu?? u Medicina forumu, dio Zdravlje foruma; ...

 1. #1
  Regularni forumas Avatar od korisnika ledrfejs
  Datum registracije
  08-01-09
  Poruka
  310
  Liked
  0 times

  Bol u lijevom koljenu??

  Zadnja tri tjedna osjećam bol na lijevoj strani lijevog koljena malo ispod njega točnije...
  Zna li netko mozda sto bi to moglo biti?

 2. #2
  irm
  irm je offline
  V.I.P. Član Avatar od korisnika irm
  Datum registracije
  16-01-08
  Lokacija
  Amateur's town
  Starost
  38
  Poruka
  12,479
  Liked
  1916 times

  Re: Bol u lijevom koljenu??

  Bolovi u koljenima - spadaju u bolesti modernog čovjeka  Glavi razlog je sve veći napredak tehnologije koja nam smanjuje fizičke napore i time rad mišića kako na radnom mjestu tako i u kućanstvu pa čak i u hobijima.

  Dugotrajna izloženost zračenju (radno mjesto, krevet) kao i senzibilitet osobe izložene zračenju pogoduju razvoju raznih bolesti. Smatra se da ako krevet stoji na mjestu izloženom zračenju da osoba ima velike šanse u slijedećih 2-8 godina oboljeti od teže bolesti. radi li se pak o izloženom zračenju na čvoru ( križanju dvije linije zračenja) tada u kratko periodu nastupa teže oboljenje i smrt.

  Kretanje ljudskog tijela je složeni proces koji ovisi o mnogim čimbenicima (moždanim impulsima, mišićima, kostima, zglobovima sili gravitacije i težini tijela) kao i njihovom međusobnom skladu.


  Danas je vrlo često sklad između trenutnih sposobnosti i zahtjeva bitno narušen i to najčešće kod zaposlenih ljudi, posebno žena, zbog sve manjeg kretanja i sve više sjedenja. Takav način života i rada danas je skoro nemoguće izbjeći, a kao posljedicu ima neizostavno oštećenja mišića i zglobova, te otežano kretanje. Zbog gubitka i poremećaja odnosa snage mišića dolazi do preopterećenja i prenaprezanja hrskavica i ligamentarnog sustava zgloba što dovodi do oštećenja zgloba i pojave npr. artroze koljena, kuka, problema s kralježnicom i sl.  Obzirom na brzi napredak razvoja društva problem će se povećavati i pojavljivati sve ranije što dokazuje i sve veći broje mladih pa i djece sa jakim poremećajem i oštećenjem funkcija mišića i zglobova radi stalnog sjedenja ili nepravilnog bavljenja sportskim aktivnostima u kojima u stvari nema stručnog nadzora. Sve veći broj ljudi odlazi u teretane radi spoznaje o potrebi fizičke aktivnosti, no i sve više na ispitivanja dolazi s tegobama koje su počele nakon vježbanja u teretanama jer programi nisu sačinjeni na temelju egzaktnog ispitivanja mogućnosti te u konačnici možemo imati veću štetu nego korist.

  Artroza
  Umor - bol - zakočenost - deformacija

  Subjektivne tegobe i znakove bolesti nemaju svi bolesnici s rendgenski uočljivim znakovima artroze. Znakovi se obično očituju kao umor, bolovi, zakočenost i deformacije, odnosno zadebljanja i smanjenje pokreta, ponekad izljev u zglob i slabost okolnih mišića.
  U početku se osjeća umor u zglobovima, najprije pri dužem, a poslije i pri kraćem opterećenju.
  Bol je najčešći znak artroze i glavni razlog zašto bolesnik dolazi reumatologu. U većine bolesnika u početku se opisuje kao tupa ili podmukla i duboka, ograničena na zahvaćeni zglob, a zglob je bolan samo nakon jačih opterećenja. Bol nestaje mirovanjem i ponovo se javlja pri opterećenju. Tegobe nestaju nakon kratkog razgibavanja pa se može nastaviti s hodanjem ili nekim drugim poslom. Kada bolest uznapreduje i blago opterećenje pa i pokret u mirovanju uzrokuju bol u zglobu, dok u jako razvijenoj fazi pokreti mogu biti čak i ograničeni. Bol se obično pogoršava nakon izlaganja toplini, čime se objašnjava pojava bolova noću u toplom krevetu. Često se javlja pri promjeni vremena i pogoršava izlaganjem hladnoći i vlazi.
  Zakočenost je često prvi znak artroze. Javlja se ujutro ili nakon dužeg odmora tijekom dana. Često kratko traje, najduže 15 minuta, kad iščezava, a razgibavanjem i znatno prije.
  Deformacija najčešće nastaje na krajnjem zglobu prsta, šake, kuku i koljenu. Nastaje zbog grča mišića, povećanog opterećenja te slabijeg ili jačeg stupnja išćašenja zgloba. Zglobovi s razvijenom deformacijom najčešće su savijeni prema naprijed. "Oteklina" nastaje zbog općeg ili djelomičnog zadebljanja zglobnih tijela ili nastaje prava oteklina zbog stvaranja viška zglobne tekućine.
  U žena se u potkožnom tkivu u okolini zgloba (lakat, koljeno) nakupljaju naslage sala u obliku manjih ili većih elastičnih jastučića koji su više ili manje osjetljivi na dodir. Bolesnice im posvećuju puno pažnje i žele ih uvijek pokazati pri reumatološkom pregledu. Međutim, ti jastučići nisu od posebnog značenja, jer ne oštećuju zglob i nikada ne izazivaju bol, posebno ne jaču.
  Kod uznapredovale artroze smanjuje se veličina opsega pokreta u zglobu i posljedično razvija opća slabost mišića u okolini zgloba.

  Statistike također pokazuju da 75% osoba starijih od 50 godina ima artrozu koljenskog zgloba, a 33% artrozu kuka. Ovaj problem osobito pogađa žene, a danas je dobna granica kada se pojavljuju diskretni znaci poremećaja bitno pala ispod 45 godina života.  Za postavljanje dijagnoze najčešće je potreban pregled reumatologa i eventualno rendgenska slika zahvaćenog zgloba. Laboratorijske pretrage krvi, mokraće i posebni testovi za dokazivanje reumatoidnog faktora obično nemaju veće značenje, drugim riječima nema testa koji bi potvrdio dijagnozu kao što je to slučaj kod drugih bolesti. Takve pretrage u prvom redu treba napraviti onda kada bolest nije jasna ili po nekim tegobama sliči drugoj bolesti kod koje treba učiniti određene laboratorijske pretrage.
  Rendgenska slika otkriva koštane  promjene i suženje zglobnog prostora kao znak nestajanja hrskavice, a liječnik se dalje usmjerava prema bolesnikovom usmenom iskazu o tegobama i znakovima te nalazu zadebljanja ili izljeva u zglob.


  Prognoza - Artroza se ne pogoršava uvijek. Kod mnogih bolesnika doseže vrhunac kroz nekoliko godina od početka tegoba i na toj razini ostaje ili se lagano pogoršava. Na nekim zglobovima, kao što su kuk i koljeno, artroza se pogoršava jače, zglobovi postaju jako bolni, a funkcija i pokretljivost otežani.
  Liječnik ne može predvidjeti pogoršanje, a nema ni dokaza da tjelesna aktivnost, dijeta ili liječenje značajno utječu na prirodni razvoj /napredovanje-progresiju/ artroze. Većina osoba s artrozom živi normalnim životom, iako u neku ruku postaju invalidima. Ponekad se poboljšava spontano, ali to je ipak rijetkost.
  "Praviš se finjaka, a više si jaja stukla od dupe nego od tavu..."

 3. #3
  Akademik Avatar od korisnika Scorpy
  Datum registracije
  18-10-08
  Poruka
  3,930
  Liked
  77 times

  Re: Bol u lijevom koljenu??

  Citat Pravi autor: ledrfejs Pogledaj Poruke
  Zadnja tri tjedna osjećam bol na lijevoj strani lijevog koljena malo ispod njega točnije...
  Zna li netko mozda sto bi to moglo biti?
  Menisk ili ligamenti, možda od udarca, možda od bolesti, kako veli Irm. Idi liječniku po uputnicu za magnetsku rezonanciju, tako ćeš jedino sigurno znati. I to što prije, dugo se čeka.
  Potpisi su za budale.

 4. #4
  Starter Avatar od korisnika giovanni11
  Datum registracije
  22-01-09
  Lokacija
  ZG
  Starost
  36
  Poruka
  61
  Liked
  0 times

  Re: Bol u lijevom koljenu??

  Ako hodaš,baviš se sportom ili čak imaš problem s težinom
  koljeno najviše trpi.Vidim da je bol došla sama,jer bi znao od
  čega te boli da si u nekom trenu osjetio bol.To ti može biti nakupina hrskavice(prljavština)koja ostaje u samom zglobu
  i taj problem rješava vrlo jednostavan zahvat.Moraš kod doktora

Lajkaj nas na Facebooku