Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 22

Doniranje organa

Raspravljate o temi Doniranje organa u Medicina forumu, dio Zdravlje foruma; Evo otvorio sam ovu temu jer me, naravno, zanima kakvo je vaše mišljenje o tome i da vidim koliko ste ...

Akademik Avatar od korisnika pajo-patakRi
    Datum registracije
    25-11-07
    Poruka
    3,665
    Liked
    4 times

Doniranje organa

Evo otvorio sam ovu temu jer me, naravno, zanima kakvo je vaše mišljenje o tome i da vidim koliko ste informirani oko doniranja organa.

Primjerice, jedna jako zanimljiva informacija je u našem zakonu o darivanju organa, za koju sam doznao pred koji mjesec.

"Uz Austriju, Španjolsku, Luxemburg, Finsku, Poljsku, Portugal, Belgiju, Francusku, Mađarsku, Norvešku i mnoge druge zemlje Hrvatska ima zakon tzv. pretpostavljenog pristanka što znači da su svi građani Republike Hrvatske mogući darivatelji ukoliko se za života nisu tome protivili.

Dijelovi tijela s umrle osobe uzimaju se radi presađivanja, ako se umrla osoba za života nije tome izričito pismeno protivila.

Građani bi trebali donijeti odluku vezano uz darivanje organa poslije smrti te sa svojim stavom upoznati svoje bližnje. Osobe koje ne žele poslije smrti darovati organe i tkiva trebaju popuniti Izjavu o nedarivanju kod izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite"

I još nekoliko osnovnih informacija oko doniranja:

Tko može postati davalac organa?

Sve osobe mogu izraziti svoju želju da daruju organe. U vrijeme smrti se određuje je li osoba za to pogodna ili ne. I mlađi od 18 g. mogu izraziti takvu želju.

Postoje li dobne granice za davaoce organa?

Ne postoji dobna granica za davaoca organa. Odlučujući čimbenik je stanje organa koji se presađuju, a ne dob.

Koje organe i tkiva mogu darovati?

Organi: srce, bubrezi, gušterača, pluća, jetra.
    Tkiva: rožnica, kost, ligamenti, hrskavica, krvne žile.

Koliko ljudi trenutno čeka presađivanje organa na nacionalnoj listi čekanja?

Oko 900 ljudi čeka bubrege, 20 bolesnika srce, 30 jetru, oko 300 slijepih čeka rožnice itd.

Je li čovjek uistinu mrtav kad mu uzimaju organe?

Organi se mogu uzeti samo osobama kod kojih je nastupila moždana smrt, jer bez mozga čovjek nema života.

Može li se pogrešno postaviti dijagnoza moždane smrti?

Ne. Moždana smrt proglašava etički odbor koji se sastoji od tri liječnika i koji pacijentovo tijelo i njegove reakcije nekoliko puta pomno pregledaju u određenom vremenskom razmaku nakon postavljanja takve sumnje. Ukoliko se pregledima potvrdi sumnja, provode se visoko specijalizirane pretrage mozga kojima se bez pogriješke može utvrditi postoji li još uvijek moždana aktivnost.

Koja je razlika između moždane smrti i kome?

Smrt mozga nastaje nakon teških ozljeda mozga uzrokovanih najčešće ozljedama glave ili krvarenjima unutar lubanje. Ova stanja prekidaju dotok krvi u mozak što je nužno za njegovu normalnu funkciju. Bez krvne opskrbe, moždane stanice ne primaju kisik i hranjive tvari, i umiru. Posljedica je potpuni prestanak rada mozga. Ne postoji mogućnost oporavka života nakon što je mozak mrtav. Srce nastavlja raditi jedino ako se nastavi sa strojnom podrškom.

U komi pak mozak nastavlja raditi s drukčijom aktivnošću nego prije toga. Oporavak je moguć i ovisi o stupnju oštećenja mozga. Ovo je stanje reverzibilno.

I po meni jedno od najdiskutabilnijih pitanja:

Ako liječnici znaju da želim darovati organe i ako mi se nešto dogodi, neće se dovoljno truditi da mi pomognu.

A ovo kažu na Hrvatskoj donorskoj mreži:

ekipa koja liječi bolesnika i transplantacijski tim su potpuno odvojeni. Svakom bolesniku se pruža najbolja moguća medicinska briga, a o darivanju organa se razmišlja tek kad su svi pokušaji liječenja neuspješni.

Dakle, biste li darovali svoje organe i tkiva nakon smrti ili ne? Zašto? Jeste li uključeni u darivanje krvi ili koštane srži? Što mislite o ovom zadnjem pitanju?

Frozen sunflower Avatar od korisnika tendre poison
    Datum registracije
    18-06-08
    Starost
    4
    Poruka
    6,595
    Liked
    654 times

Re: Doniranje organa

Nisam upoznata s time, mada sam neko vrijeme razmišljala o tome.

Najveći Car Foruma Avatar od korisnika xarfaxus
    Datum registracije
    01-09-07
    Poruka
    7,332
    Liked
    6 times

Dao bi organe i dajem krv
    Life is like Vin Diesel...it's bald and it's in a lot of bad movies!

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

Zanimljivo, jako zanimljivo. Biti ću iskren i reći da nisam o tome razmišljao, ali eto potaknuo si me!!

Nisam protivnik, dapaće nemam ništa protiv doniranja organa.

Morat ću se time pozabaviti i saznati više o donorskoj mreži!!

Odlična tema, bravo!!

▌║█║▌║▌│║▌
    Datum registracije
    19-06-07
    Poruka
    10,328
    Liked
    1 times

Znam za to da ako se ne izjasnis drugacije za zivota pristajes donirati svoje organe. I naravno da nemam nista protiv toga, samo neka uzimaju

Dao bi i sad bubreg bez razmisljanja da nekom bliskom treba...

Krv mislim da ne mogu davat jer povremeno pijem lijekove za alergiju. Jbg...

I da, ovo zadnje pitanje kao da se doktori nece dovoljno trudit da me izljece ako moji organi mogu nekom pomoc mi je bezveze, ne vjerujem da bi netko to moga onapravit

mama 2 be :) Avatar od korisnika dorina
    Datum registracije
    28-02-07
    Starost
    29
    Poruka
    9,610
    Liked
    41 times

Na faxu je bila akcija za mogućnost doniranja koštane srži i sudjelovala sam u tome

Voljela bih da mogu davati i krv, ali nemogu (tako mi rečeno) jer imam manje kg nego kaj treba i anemična sam...

Da skratim, ako mogu kaj iskoristiti neka uzmu. Meni ionako više neće trebati.
    stupid is as stupid does

Akademik Avatar od korisnika pajo-patakRi
    Datum registracije
    25-11-07
    Poruka
    3,665
    Liked
    4 times

ja nisam znao za naš zakon...samo me iznenadio, ali ni ja nemam ništa protiv toga

na kraju krajeva ona donorska kartica je besmislena

osobno darujem krv i, kao što je gigač rekao, dio jetre ili bubreg bi dao odmah da zatreba nekom bliskom.

Akademik Avatar od korisnika Vidolinho
    Datum registracije
    16-03-07
    Starost
    28
    Poruka
    5,515
    Liked
    77 times

Ja sam već dao krv i organe, samo ne svoje!

Šalu nastranu, ako ja riknem, a nekome mogu koristiti moji djelovi, neka si ih uzme, nemam ništa protiv toga.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: pajo-patakRi Pogledaj Poruke

"Uz Austriju, Španjolsku, Luxemburg, Finsku, Poljsku, Portugal, Belgiju, Francusku, Mađarsku, Norvešku i mnoge druge zemlje Hrvatska ima zakon tzv. pretpostavljenog pristanka što znači da su svi građani Republike Hrvatske mogući darivatelji ukoliko se za života nisu tome protivili.

Dijelovi tijela s umrle osobe uzimaju se radi presađivanja, ako se umrla osoba za života nije tome izričito pismeno protivila.
    Mislim da je to zamena teza.Svaka osoba može svojom voljom postati eventualni donator organa.Tu ne može biti zamerke.

Dugogodišnji sam dobrovoljni davalac krvi i nameravam postati i potencijalni donator ako ne postoji ograničenje u pogledu starosne dobi ali zakon o pretpostavljenom pristanku nikako ne bih podržao.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika markorakija
    Datum registracije
    20-07-08
    Starost
    18
    Poruka
    3,031
    Liked
    3 times

nisam o tome razmišljao ali kad umrem neće mi trebati pa ako treba neka me cijelog "izvade"
    inače moj cimer iz sobe ima tu karticu za darivanje organa nakon smrti
    Za ljubav se doista isplati boriti, isplati se biti hrabar, isplati se riskirati. Problem je u tome što ako uopće ne riskirate, riskirate puno više

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku