Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 21

Povišeni bilirubin

Raspravljate o temi Povišeni bilirubin u Medicina forumu, dio Zdravlje foruma; ...

 1. #1
  Regularni forumas Avatar od korisnika crni225
  Datum registracije
  07-02-07
  Lokacija
  Wild Wild West
  Starost
  36
  Poruka
  427
  Liked
  5 times

  Povišeni bilirubin

  danas sam bio na vađenju krvi... i sve je dobro samo mi je bilirubin povišen,,, ima tko ko zna kaj to znači???
  Do you feel lucky, Punk?

 2. #2
  Hard Sports Avatar od korisnika Pretorian
  Datum registracije
  20-02-04
  Lokacija
  Zagreb
  Poruka
  15,993
  Liked
  748 times

  Re: Povišeni bilirubin

  bilirubin ti je pigment koji nastaje razgradnjom hemoglobina

  ako si inače ovako zdrav onda možda imaš gilbertov sindrom, to je nasljedni poremećaj, (ali različite varijante se različito nasljeđuju) u kojoj dolazi do umjerenog povišenja bilirubina u krvi ...

  povišenje uzrokuje fizički napor, gladovanje, iscrpljenost, infekcije, alkohol i neki lijekovi ... u principu to je nije opasno, ali bilo bi dobro da se obradiš i da se to definitivno utvrdi, jer u tom slučaju moraš znati popis lijekova koje ne bi trebao uzimati - čisto da znaš zlu ne treba
  UVOD

  Žutica ili ikterus je žućkasto obojenje seruma, a posljedično tome žutilo mekih tkiva, sklere, sluznica i kože. Žutica je rezultat hiperbilirubinemije (povećane količine bilirubina u serumu), koja se javlja kada proizvodnja bilirubina prelazi stupanj njegove eliminacije. Jačina i raspodjela žutog pigmenta po tkivima ovisi o 4 faktora:
  1. koncentraciji ukupnog serumskog bilirubina
  2. obliku bilirubina (konjugiran ili nekonjugiran)
  3. kapilarnoj perfuziji
  4. sastava tkiva (na pr. tkiva bogata mastima predodređena su za depoziciju nekonjugiranog bilirubina, topivog u mastima, dok su tkiva bogata elastičnim nitima, kao što su sklera i koža predisponirana za depoziciju konjugiranog bilirubina topivog u vodi)

  BILIRUBIN

  To je žučni pigment nastao metabolizmom porfirina (4 pirolova prstena) iz hemoglobina oslobođenog željeza, a stvara se u retikuloendotelnom sustavu (RES), odnosno slezeni, jetri i koštanoj srži. Izvori hema, osim hemoglobina uključuju još mioglobin i druge hem enzime (citokrom, katalaza i peroksidaza).

  Hemoglobin oslobođen iz eritrocita (crvenih krvnih stanica) fagocitira se u stanicama mononuklearnog fagocitnog sistema u jetri, slezeni i koštanoj srži. Globin se enzimatski razgrađuje do amino-kiselina, željezo se veže na transferin da bi se transportirao, a hem se prevodi u biliverdin pomoću hemoksigenaze, a kasnije do bilirubina pomoću biliverdin reduktaze.

  Bilirubin, slobodan u krvi, nalazi se u relativno netopivom obliku pri fiziološkom pH, a vezan je uz serumske proteine, albumine. Ovaj bilirubin, naziva se još i nekonjugiran, a deponira se u mekim tkivima bogatim mastima.

  Transport bilirubina u jetru završava odvajanjem od albumina u hepatičkim sinusoidalnim membranama. Jedan dio takvog bilirubina ulazi u hepatocite gdje se veže (konjugira) sa glukuronskom kiselinom, što ga pretvara u više topivog , te se kao takav lakše izlučuje u žuć. Ovakav bilirubin naziva se konjugiran, topiv u vodi.

  Posthepatički metabolizam bilirubina

  Bilirubin se iz jetre izlučuje kao žučni pigment sa ostalim sastavnim dijelovima žuči : žučnim solima , fosfolipidima (ugl. lecitin), kolesterolom i anorganskim solima. Jednom kada uđe u probavni trakt kroz duodenum (dvanaestnik) u konjugiranom obliku, više se ne reapsorbira. Bakterije probavnog trakta reduciraju većinu konjugiranog bilirubina u grupu bezbojnih tvari, nazvanih urobilinogeni.

  Većina urobilinogena (30%-50%) reapsorbira se u tankom crijevu i ponovo dolazi u jetru, te se ponovo izlučuje u žuči. Nešto od ovoga vraća se u tanko crijevo putem enterohepatičke cirkulacije, dok ostatak ulazi u opći krvotok. Urobilinogen u plazmi, za razliku od bilirubina, nije vezan ta albumine, te se lako filtrira kroz bubrege i izlučuje u urinu, te mu daje karakterističnu boju. Drugi se manji dio izlučuje putem fecesa ili u nepromjenjenom obliku ili dalje razgrađen u sterkobilinogen, koji daje boju fecesu.

  VRSTE ŽUTICE

  Žutica se može javiti u tri oblika, odnosno iz tri razloga :

  1. obstruktivna žutica, gdje je ekskrecija žučnih pigmenata spriječena blokiranjem žučnih vodova

  2. hemolitička žutica, kod koje je izlučivanje žučnih pigmenata nekompletno zbog njihove prebrze prizvodnje kod rapidne hemolize (razgradnje crvenih krvih tjelešaca) i

  3. hepatička , gdje je izlučivanje žučnih pigmenata nepotpuno zgob oštećenih ili uništenih hepatocita (stanica jetre).

  Opstruktivna žutica

  Obuhvaća oko 85 % svih slučajeva, a može biti izazvana unutarnjom opstrukcijom žučnih vodova zbog žućnih kamenaca (najčešće) ili ponekad askarida (crijevnih parazita), opstrukcijom zbog promjena na zidovima žućnih vodova kod upale, strikture ili neoplazme, opstrukcije zbog pritiska na žučne kanale zbog novotvorina, cista, povećanih limfnih čvorova i rijetko, zbog torzije žučnih vodova.

  Mehanizam:
  Konjugirani bilirubin je refluktiran u plazmu. Ovaj bilirubin-glukuronid posljedično prolazi kroz glomerularnu filtraciju. Kod kompletne opstrukcije žučnih puteva, teoretski nedostaju urinarni urobilinogen i fekalni sterkobilinogen.

  Hemolitička žutica

  Izazvana je prebrzom razgradnjom eritorcita i oslobađanjem njihovih pigmenata. Ako nije vezana uz oštećanja jetre, karakterizirana je nedostatkom žučnih boja u urinu, te povećanom količinom urobilinogena u mokraći i stolici.

  Mehanizam:
  Zbog ubrzane razradnje eritrocita, zabilježena su povećanja količine nekonjugiranog bilirubina u serumu (jer bilirubin ne prolazi glomerularnu filtraciju), te sterkobilirubina u fecesu (dajući tamniju boju stolici) i urinarnog urobilinogena.

  Hepatocelularna žutica

  Može nastati zbog trovanja arsfenamonima, kloroformom ili fosforom, cirozom jetre, akutnim infekcioznim hepatitisom i dr. , te apscesom ili karcinomom jetre.

  Mehanizam:
  Kod hepatocelularne patologije, mogu se javiti povećane količine konjugiranog bilirubina. Manje količine nekonjugiranog bilirubina također mogu biti povećane u serumu kao rezultat smanjene apsorpcije pigmenta. Konjugirani bilirubin i urobilinogen mogu se detektirati u urinu. Povećan urinarni urobilinogen može biti posljedica nemogućnosti resekrecije urobilinogenskog dijela u žuć zbog oboljelih hepatocita.

  DIJAGNOSTIKA

  Pristup životinji sa žuticom započinje sa detaljnom anamnezom. Simptomi vezani uz hemolitičku žuticu uglavnom započinju naglo, te uključuju slabost, anoreksiju i pigmenturiju.
  Kod opstruktivnog ikterusa simptomi se javljeju postepeno, jer je on uglavnog kroničnog toka, a započinje blagom inapetencijom i depresijom, pa sve do jakog povraćanja i diareje.

  Važno je u anamnezi utvrditi da li je bilo izlaganja toksinima , medikamentima ili nutrientima koji štetno djeluju na jetru, a kod pasa i mačaka djeluju hepatotoksično (na pr. luk), te prisutnost i karakteristike drugih simptoma, kao što su proljev, povraćanje, krvarenje iz probavnog trakta, aholična stolica ili anemija...

  Klinička pretraga

  Vrlo je bitno detaljno pregladati jetru kod svakog ikteričnog pacijenta; njenu veličinu, oblik, prisutnost ili odsutnost ascitesa, zatim prisutnost anemije, povišene tjelesne temperature, splenomegalije, te odrediti stanje drugih organa, kao što su probavni trakt, pankreas i srce.

  Životinju obavezno pregledati na prisutnost hematemeze, hematohezije, abdominalne boli, povećanja abdomena, te srčanih šumova i aritmija. Važno je i odrediti prisutnost simptoma nervnog sistema (disfunkcije CNS-a, ptijalizam, amauroza). Bitno je i odrediti oftalmoskopijom okularne lezije kod multisistemskih procesa , osobito kod mačke, jer se žutica u njih javlja kod infekcioznog peritonitisa.

  Zatim treba izvršiti pretragu kompletne krvne slike, broj trombocita, kao i broj retikulocita, kompletnu serumsku biokemiju, analizu urina, te Rtg pretragu abdomena i toraksa, po potrebi i ultrazvučnu pretragu abdomena.

  Diferencijalna dijagnostika

  Kod diferencijalne dijagnostike hiperbilirubinemije u obzir treba uzeti sve faktore koji mogu dovesti do ovog poremećaja kao što su degenerativne , razvojne, alergijske, autoimune, anatomske, metaboličke, mehaničke, nutricionalne, neoplastične, infektivne, upalne, toksične i traumatske promjene.

  TERAPIJA

  Žutica predstavlja simptom, a ne specifičnu bolest i to je najvažnija činjenica kod terapije. Terapiju, osim opće i potporne, provodimo isključivo prema uzroku.

  Larissa Steinberger, dr.vet.med.
  Zadnji Uredio Pretorian : 06-03-07 u 19:00

 3. #3
  Uvaženi forumas Avatar od korisnika himalajka
  Datum registracije
  21-12-06
  Poruka
  606
  Liked
  5 times

  Re: Povišeni bilirubin

  ...ma ništa strašno, meni je uvijek malo povišen..
  Love me or leave me............. Hey,where is everybody going ???

 4. #4
  Radost Europe Avatar od korisnika Lovel
  Datum registracije
  19-05-04
  Starost
  13
  Poruka
  3,604
  Liked
  5 times

  Re: Povišeni bilirubin

  , Kiki to si od neke veterinarke našao sajt!
  Show love with no remorse

 5. #5
  Hard Sports Avatar od korisnika Pretorian
  Datum registracije
  20-02-04
  Lokacija
  Zagreb
  Poruka
  15,993
  Liked
  748 times

  Re: Povišeni bilirubin

  pa da

 6. #6
  Banned Avatar od korisnika silence
  Datum registracije
  21-10-05
  Lokacija
  Tierra del Fuego
  Poruka
  7,880
  Liked
  7 times

  Re: Povišeni bilirubin

  Citat Pravi autor: crni225 Pogledaj Poruke
  danas sam bio na vađenju krvi... i sve je dobro samo mi je bilirubin povišen,,, ima tko ko zna kaj to znači???
  jetra, al ne mora niš značit .. ja sam se jednom na jednom rođendanu prejeo torte (pojeo 3/4) i bilo mi je loše ... bilirubin mi je tolko skočio da su me poslali na dodatne pretrage, ali se organizam isčistio dok sam otišo, pa su rezultati bili normalni ...


  ako ti je stalno povišen .. onda možda trebaš obavit dodatne pretrage, ali ako je jednom, onda nije neka panika

  (ja nisam doktor i govorim iz svog iskustva, nemoj odgovore koje dobiješ na forumu od nestručnih ljudi uzimat kao točne ... ipak se probaj savjetovat s nekim ko zna)

 7. #7
  Master of Sex n Sin Avatar od korisnika tarquino
  Datum registracije
  28-09-05
  Poruka
  2,883
  Liked
  17 times

  Arrow Re: Povišeni bilirubin

  bitno je koliko je povišena ta vrijednost, značajno ili samo malo...često se događa da u određenom trenutku vrijednosti pojedinih dijelova krvnih nalaza nisu u okviru granica, jer se trenutno mogu poremetiti pod utjecajem vanjskim faktora.....npr. bilirubin..djelovanjem lijekova, alkohola i sl.

  utvrđivanjem koliko je povišena ta vrijednost, liječnik će ponoviti pretrage ili te uputiti kod specijaliste na dodatne pretrage i preglede

  bilirubin se obično poveća zbog poremećaja u radu jetre i žuči ili zbog različitih vanjskih utjecaja na rad tih organa
  ....žrtva sam bludnih misli....

 8. #8
  Regularni forumas Avatar od korisnika crni225
  Datum registracije
  07-02-07
  Lokacija
  Wild Wild West
  Starost
  36
  Poruka
  427
  Liked
  5 times

  Re: Povišeni bilirubin

  sad sam se obrazovao... ocito vise nesmijem alkohol piti
  Do you feel lucky, Punk?

 9. #9
  Mamojebac Avatar od korisnika DinoB
  Datum registracije
  06-01-07
  Lokacija
  Salt City
  Poruka
  18,084
  Liked
  289 times

  Re: Povišeni bilirubin

  ja imam gilbertov sindrom..imo sam 89,6 bilorubin ,a 21 je normalno ja mislim...e tad sam pravo bio loš..stari me odnjeo u bolnicu..nisam mogo hodat..i kasnije su otkrili da je to gibertob sindrom...
  smijes sve jest,pit bez problem..to mi je jedini put bio da sam los bio..a to j bilo prije 8 godina...
  ako ti oci pozute nekad,nemoj se brinut...to ti je od fizickih,psihickih napora..
  npr ako pijes 10 dana bez prestanka,il ako jedes peceno meseo 10 dana isto ce ti bit...zato nemoj mislit da alkohol nesto utice stetnije od drugih stavri...
  neko je gore spomeno da moze i od lijekova..i to je moguce...
  u tim situacijama mozes osjecat umor češće pa uzmi popij kutiju b vitamina...on je dobar...
  et to ti je moj savjet posto i ja imam isto sranje...al nije opasno..mnogi ljudi zivot prozive sa tim a da nemaju pojma

 10. #10
  Regularni forumas Avatar od korisnika crni225
  Datum registracije
  07-02-07
  Lokacija
  Wild Wild West
  Starost
  36
  Poruka
  427
  Liked
  5 times

  Re: Povišeni bilirubin

  danas sam bio na pretragama i otkrili su mi da imam.. gilbertov sindrom!
  Do you feel lucky, Punk?

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku