Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 21
Like Tree10Likes

hrvatski plaćenik

Raspravljate o temi hrvatski plaćenik u Muški Kutak forumu, dio Društvo foruma; ...

 1. #1
  prof. Foruma Avatar od korisnika daredevil
  Datum registracije
  10-05-07
  Lokacija
  slavonija
  Starost
  40
  Poruka
  1,788
  Liked
  393 times

  hrvatski plaćenik

  ...danas ćete često puta ćuti bilo u medijima bilo u društvu oko sebe izraz plaćenik... plaćenik za kutiju cigara...možda kilu banana...ne baš... nadnice koje plaćenici dobivaju su daleko veće... no vratimo se na početak i znaćenje riječi plaćenik...

  Plaćenici su osobe koje sudjeluju u oružanom sukobu, ali koje nisu državljani strane u sukobu, nego su "motivirani za sudjelovanje u neprijateljstvima isključivo željom za privatnu korist, te im je obećana, od strane ili u ime strane u sukobu, materijalna naknada znatno veća od one koja se isplaćuje borcima slične funkcije u oružanim snagama te strane. tb_blackwater_300x450.jpg Profesionalni pripadnici regularne vojske ne smatraju se plaćenicima iako za svoju službu oni dobivaju novčanu nagradu.
  -wikipedia

  ...vlade pojedinih država i režimi preferiraju ovaj pouzdani izvor discipline u odnosu na običnu policiju i vojsku, koja rijetko ulazi u direktna borbena djelovanja kada to nije nužno... jednim dijelom i zbog medijskog pritiska, jer brzo i promptno odrade svoj posao po ugovoru. osim toga imaju punu pravnu zaštitu zemlje za koju odrađuju posao, te također birokratsku zaštitu ukoliko nešto iskrsne neplanirano.blackwater-guards1.jpg

  nadnica koja se isplaćuje za uložen trud kreće se od 5.000 us dolara pa do 20.000 us dolara mjesečno... naravno ovisno o osposobljenosti plaćenika, borbenim okolnostima na terenu i tako dalje.
  poznato je da američka firma koja pruže plaćeničke usluge blackwater blackwater_logo.jpg svojim djelatnicima isplaćuje plaću od 6.000 us dolara pa do 20.000 us dolara.
  no međutim ovisno o okolnostima na terenu početna plaća se kreće i od 10.000 us dolara.
  morate priznati da u normalnim oklonostima rijetko možete zaraditi takvu plaću...pogotovo ako se konstantno nalazite u svom kvartu i pravite zaradu popisivačima stanovništva od nekoliko kovanica koje će poradi vas staviti u džep...

  krajem rata na prostoru bivše jugoslavije, mnogi su vojnici razvojačeni, mnogi otpušteni iz službe i tako dalje jer za njih više nije bilo potrebe... pa su svoj kruh pokušali zaraditi kao plaćenici...
  svoje znanje i vještine na ponudu su stavili mnogim zemljama kao i tajkunima koji su pod sporim djelovanjem vojske i policije tih zemalja odlućili povećati dodatnu sigurnost svoga kruga oko sebe.
  jako puno je pripadnika hv-a i hvo-a otišlo svoj kruh zaraditi izvan granica rh i bih... nebi li zaradili nešto novca izlažući svoju sigurnost beneficijama koje bi napunile njihov ali i džep njihovih obitelji.
  najzanimljiviji poslodavac su svakako američke firme koje zapošljavaju plaćenike, a svoje usluge vrlo sigurno prodaju sjedinjenim američkim državama za brojna djelovanja njihovih interesa u svijetu... kao i pojedinih američkih firmi koje trebaju takav vid zaštite.blackwater-1001-03.jpg

  tako naprimjer prijevozničke kompanije su vrlo zainteresirane za ovaj vid zaštite... posebice u onim dijelovima svijeta gdje se nalaze prijevozničke rute... a gdje nema kontrole zakonodavne vlasti zbog različitih uzroka.
  jedno od takvih žarišta su pomorski putevi oko afrike, gdje postoji jako puno pomorskih gusara ...primjerice u somaliji, koji se ne priklanjaju vlasti, već za osobnu korist pljačkaju turističke i gospodarske brodove.
  zanimljiva je činjenica da su brojne kompanije koje zapošljavaju plaćenike i nude svoje usluge jako zainteresirane za hrvate kao vojsku u svojim djelovanjima. tome svijedoči i namjera korištenja resursa hrvatske vojske za namjene obuke i gospodarskog djelovanja plaćeničkih kompanija.

 2. #2
  prof. Foruma Avatar od korisnika daredevil
  Datum registracije
  10-05-07
  Lokacija
  slavonija
  Starost
  40
  Poruka
  1,788
  Liked
  393 times

  Re: hrvatski plaćenik

  Plaćenici - 50 Hrvata u lovu na somalske pirate
  Najveća američka privatna zaštitarska tvrtka “Blackwater” ponudila je usluge zaštite posada i tereta brodarskim kompanijama čijim brodovima prijeti otmica od piratskih bandi koje mjesecima harače pred obalama Somalije.
  Tvrtka koja zapošljava 20 tisuća bivših vojnika iz cijelog svijeta, uglavnom iz SAD-a i Europe, namjerava angažirati između 30 i 50 Hrvata, nekadašnjih vojnika HV-a i HVO-a, koji u odori “Blackwatera” trenutačno rade u Iraku i Afganistanu.
  Jedan naimenovani bivši hrvatski vojnik i donedavni djelatnik “Blackwatera”, kaže da američki partneri cijene Hrvate te da je njihov angažman, ali i drugih plaćenika, u vodama Somalije očekivan.1128_blackwater.jpg
  -slobodna dalmacija

  – Radio sam u Iraku na osiguranju naftnog postrojenja u neposrednoj blizini Bagdada. Nakon toga sam osiguravao zgradu iračke vlade u predgrađu. Američke baze u susjedstvu Somalije u svakom su trenutku spremne osigurati logistički prihvat djelatnika “Blackwatera” do njihova odlaska do čuvanog objekta ili osobe. To je ustaljena praksa. Neće biti problem pronaći još Hrvata, osobito onih koji rade u Kabulu, gdje se već osjeća zamor. Situacija u Somaliji je vruća, a za profesionalce ne previše riskantna i dade se zaraditi – kazuje nekadašnji plaćenik “Blackwatera”, rodom iz sjevernog dijela Hrvatske.
  - Ne bi trebao biti problem izići na kraj sa somalskim piratima, sirotinjom koja, osim kalašnjikova i bacača granata, nema težeg naoružanja. Problem je što su vrlo mobilni i nepredvidljivi – dodao je. pirati1.jpg
  -slobodna dalmacija

 3. #3
  prof. Foruma Avatar od korisnika daredevil
  Datum registracije
  10-05-07
  Lokacija
  slavonija
  Starost
  40
  Poruka
  1,788
  Liked
  393 times

  Re: hrvatski plaćenik

  ...no međutim pored sigurne nadnice od 6.000 us dolara do 20.000 us dolara... hrvati često puta idu na varijantu uz veći rizik da više zarade po početnoj plaći pa se i direktno pridružuju kao plaćenici pojedinim vladama i režimima zemalja kojima je taj oblik zaštite neophodan...a što poradi loše obućenosti i nezaintresiranosti stanovništva za vojna djelovanja.

  tako su se za nadnicu od 10.000 us dolara do 20.000 us dolara mnogi pridružili moameru gadafiju i njegovim vojnicima u sukobima za libijski prostor bogat naftom... reuters 3 17 11 pro Gaddafi soldiers.preview.jpg
  plaćenici s prostora hrvatske nisu bili samo obični vojnici već vrlo često i članovi posebnih postrojbi koji su se nerijetko nalazili uz sam vrh libijskog zapovjedništva, uključujući gadafija i njegove sinove.
  u novinskim člancima ovih dana se mogu naći članci kako pobunjenici u libiji napreduju i osvajanjem teritorija zarobljavaju ratnu opremu ali i vojnike... među kojima se nalazi i velik broj hrvata...

  prostor hrvatske ali i drugih zemalja bivše jugoslavije... oduvijek je bio privlačan pojedinim režimima jer su bili zadovoljni njihovim plaćenicima koji su se borili za njih... tako se sjećam jedne reklame iz jednog časopisa mislim da je to bio svet kompjutera, stajalo je slika sadama huseina i natpis... saddam´s bodyguard ...call now i broj telefona...
  images.jpg

 4. #4
  Regularni forumaš Avatar od korisnika TechDE
  Datum registracije
  20-07-07
  Poruka
  104
  Liked
  2 times

  Re: hrvatski plaćenik

  Odlična tema...
  Iako, vjerojatno se svakodnevni život plaćenika dosta razlikuje od onoga kako ih prikazuju filmovi. Što zna svatko tko je proveo barem par sati na straži... Što se plaće tiče, koliko god izgledala velika, u konačnici su za "naručitelja" jeftiniji nego regularna vojska, posebno kod pogibija.
  A što se samih plaćenika tiče, po meni jednom-vojnik-uvijek vojnik. U civilnim strukturama za takve nema mjesta...
  daredevil and darksar like this.

 5. #5
  Početnik
  Datum registracije
  28-09-11
  Poruka
  5
  Liked
  1 times

  Re: hrvatski plaćenik

  JEL ZNA NEKO KAKO OTICI O SOMALIJUILI NEGDJE DRUGDJE KAO PLACENIK.HVALA NA ODGOVORU
  crolav likes this.

 6. #6
  prof. Foruma Avatar od korisnika daredevil
  Datum registracije
  10-05-07
  Lokacija
  slavonija
  Starost
  40
  Poruka
  1,788
  Liked
  393 times

  Re: hrvatski plaćenik

  Plaćenici su najčešće regrutirani iz redova bivših pripadnika redovnih vojnih snaga, jer se time dobiva obučenog vojnika. Specijalne postrojbe su najomiljenije za izbor plaćenika 28r0eio.jpg, tako da danas diljem svijeta ratuje veliki broj bivših pripadnika SAS-a, Zelenih beretki, Legije stranaca, a u posljednjih desetak godina posebno ruskog Specnaza. Raspadom država na istoku Europe povećao se broj plaćenika, a smatra se kako je time i srušena »cijena rada«. Naime, dok se prije na godinu dana plaćeništva uredno moglo zarađivati i do 250 tisuća dolara, danas je zarada mnogo manja. Prema medijskim izvještajima, stranci u Libiji su zarađivali pet tisuća dolara na mjesec, odnosno 60.000 godišnje. Ipak, prema napisima u stručnim medijima, elitni pripadnici SAS-a i sličnih renomiranih vojnih postrojbi danas još uvijek zarađuju i do 150 tisuća dolara godišnje. Cijena ovisi o opasnostima na terenu, tako da u nekom lokalnom prepucavanju s pobunjenicima zarada ipak bude manja od zbilja krvavog rata.

  Internet je plaćenicima omogućio da se kontaktira na direktnoj razini s onima koje interesiraju njihove usluge. U vrijeme prije globalne mreže postojalo je nekoliko časopisa 2i9l3ja.jpg koji su služili kao oglasno sredstvo za plaćenike. Neki od njih su se održali do danas, iako se sad javno odriču sudjelovanja u plaćeničkim transakcijama. Pomoću šifriranih oglasa ljudi pronalaze ratove za ratovanje. Naravno, oni koji žele u rat, vrlo dobro znaju kako pronaći vezu za odlazak na front.To nije javni posao, ali mreže za vrbovanje vrlo dobro djeluje.

  *dio teksta preuzet od novilist.hr
  Zadnji Uredio daredevil : 29-09-11 u 11:06

 7. #7
  prof. Foruma Avatar od korisnika daredevil
  Datum registracije
  10-05-07
  Lokacija
  slavonija
  Starost
  40
  Poruka
  1,788
  Liked
  393 times

  Re: hrvatski plaćenik

  Prema konvencijama, plaćenici su osobe koje su posebno regrutirane za sudjelovanje u borbama, koje nisu dio oružanih snaga strane u sukobu, nisu poslani od neke druge države da služe u sukobima te im je motivacija čista ekonomska dobit. Tek ako je sve to zadovoljeno, osoba se može proglasiti plaćenikom te za njega ne vrijede Ženevske konvencije. Svedeni su na razinu špijuna, kojeg se prema ratnom pravu odmah može eliminirati.mercenaries.jpg

  Ovo je možda dobar trenutak i za razbiti jednu predrasudu s ovih prostora – da za snajperiste ne vrijedi Ženevska konvencija. Ukoliko se snajperisti identificiraju kao vojnici te su u vojnoj odori, smatraju se normalnim borcima za koje vrijedi ratno pravo. Ukoliko su osobe u civilu te tajno ratuju u pozadini, smatraju se špijunima.
  sniperMOS1404_468x3631.jpg

  *dio teksta preuzet od novilist.hr

 8. #8
  Početnik
  Datum registracije
  28-09-11
  Poruka
  5
  Liked
  1 times

  Re: hrvatski plaćenik

  sta stvarno niko nezna nikog za afriku. mi smo bivsi vojnici A brigade GROM. znaci iskustva imamo pa gdje su ti sto skuplaju ljude za afriku.hvala na pomoci svima

 9. #9
  prof. Foruma Avatar od korisnika daredevil
  Datum registracije
  10-05-07
  Lokacija
  slavonija
  Starost
  40
  Poruka
  1,788
  Liked
  393 times

  Re: hrvatski plaćenik

  gle... nitko te neće uzeti sa ceste samo tako, znaš i sam. pogotovo što si bivši pripadnik oružane postrojbe, te nisi aktivan i da bi se povratio u formu moraš opet proći obuku. pokušaj kontaktirati blackwater ili nekoga u ministarstvu obrane.

 10. #10
  Početnik
  Datum registracije
  28-09-11
  Poruka
  5
  Liked
  1 times

  Re: hrvatski plaćenik

  gle trazim iz bosne,srbije ili hrvatske ko skuplja placenike .probo sam i kod blackwatera i drugih firmi iz vana i svi mi mkazu da iz bivse juge ima nekoliko ljudi koji to rade.

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Slične Diskusije

 1. Hrvatski FBI
  By industrial in forum Politika
  Odgovora: 0
  Zadnja poruka: 24-09-09, 20:22
 2. hrvatski-help!!!!
  By jele90 in forum Školarci i Studenti
  Odgovora: 0
  Zadnja poruka: 04-07-09, 16:52
 3. Hrvatski Bob
  By Kit Teler in forum Ostali sportovi
  Odgovora: 0
  Zadnja poruka: 15-12-07, 20:14
 4. Hrvatski vozači
  By speki576 in forum Humor
  Odgovora: 0
  Zadnja poruka: 22-10-07, 19:29
 5. IE hrvatski
  By shem in forum Help Service
  Odgovora: 1
  Zadnja poruka: 13-08-07, 15:40

Lajkaj nas na Facebooku