| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Nogomet Raspravljate o temi Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS u Sport forumu; Inicijator je bio švicarac Thommen, potpredsjednik UEFA-e, koji je 1955. u Baselu okupio predstavnike 10 europskih velesajamskih gradova (Barcelona, ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 04-04-07 Lokacija: Zagreb Godina: 29
Poruka: 841
![]() ![]() ![]() | Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS Inicijator je bio švicarac Thommen, potpredsjednik UEFA-e, koji je 1955. u Baselu okupio predstavnike 10 europskih velesajamskih gradova (Barcelona, Basel, Birmingham, Frankfurt, Kopenhagen, Laussane, Leipzig, London, Milano i Zagreb)i predložio organizaciju natjecanja gradskih reprezentacija. Osvajači kupa: 1955.-58. Barcelona 1958.-60. Barcelona 1960./61. A.S. Roma 1961./62. Valencia CF 1962./63. Valencia CF 1963./64. Real Zaragoza 1964./65. Ferencvaros 1965./66. Barcelona 1966./67. NK Dinamo Zagreb 1967./68. Leeds United 1968./69. Newcastle United F.C. 1969./70. Arsenal 1970./71. Leeds United Dinamo je jedini hrvatski klub koji je osvojio neki od europskih kupova. Zbilo se to 1967. kada je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova, četiri godine kasnije od poraza u finalu istog natjecanja protiv Valencie. Te sezone je Dinamo igrao fantastično. U studenom 1966. Dinamo je u Srednjoeuropskom kupu, koji se igrao u isto vrijeme kao i Kup velesajamskih gradova, porazio jaki A.C. Milan sa Schnellingerom, Riversom, Amarillom, Sormanijem. Slaven Zambata je zabio jedini pogodak na utakmici. U veljači 1967. u prijateljskoj utakmici u Glasgowu, pred više od 65.000 navijača, Dinamo je ponovno golom Zambate pobijedio snažni Celtic, momčad koja će nekoliko mjeseci kasnije postati prvak Europe. U četvrtfinalu Kupa velesajamskih gradova "Stara dama" se jedina izvukla, u Torinu, gdje su Zagrepčani, s dva pogotka Jukića, sve do posljednjih trenutaka vodili s 2:1. Poraz Juventusa od 3:0 u Zagrebu bio je najveći europski poraz u tri sezone što ga je doživio talijanski velikan. Golove su zabili Novak, Mesić i Belin. U polufinalu je njemački Eintracht Frankfurt dolazio u Zagreb s ogromnom prednosti od 3 gola iz prve utakmice. Ipak veličanstvenom predstavom pred punim Maksimirom Dinamo je pobijedio 4:0. Briljantno je odigrao Stjepan Lamza, a golove su postigli Slaven Zambata u 14. minuti, Marijan Novak u 16., Josip Gucmirtl u 87. te napokon nakon 102 minute igre iz jedanaesterca, koji je iznudio Lamza, gol postiže Rudi Belin. Pohvat protiv Eintrachta, 14. lipnja 1967., ostvarili su: Škorić, Blašković, Brnčić, Mesić, Belin, Ramljak, Novak, Gucmirtl, Zambata, Lamza i Rora. U finalu je srušen i veliki Leeds United sa Sprakeom, Bremnerom, Grayem, 0'Gradyjem i - Jackijem Charltonom. Plavi su 30. kolovoza 1967. u prvoj utakmici postigli odlučujuću prednost od dva gola. Strijelci su bili mladi devetnaestogodišnji Marijan Čerček i Krasnodar Rora. U uzvratu su Englezi pokušali na svom terenu dostići Dinamovu prednost ali nisu mogli slomiti obranu predvođenu Zlatkom Škorićem, Mladenom Ramljakom i Filip Blaškovićem. Bio je to datum koji će zlatnim slovima biti upisan u povijest hrvatskog nogometa: 6. rujna 1967. Tadašnji predsjednik FIFA-e Sir Stanley Rous predao je trofej kapetanu i najboljem strijelcu Dinama Slavenu Zambati. Momčad koja je ostvarila taj sjajan uspjeh: Slaven Zambata, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl, Stjepan Lamza. Treneri su bili Branko Zebec i Ivica Horvat. Tad su se mnogi prisjetili i početka sezone te sreće koja obično prati hrabre, a bez koje Dinamo ne bi prošao ni prvo kolo. Nakon 0:2 i 2:0 protiv Spartaka iz Brna, "modre" je spasio ždrijeb, odnosno novčić i spretnost kapetana Zambate. Mučili su se i sa škotskim Dunfermlineom (2:4 i 2:0), strijepili i protiv rumunjskog Dinama (1:0 u Pitestiju i 0:0 u Maksimiru). Potom su domino-sustavom oborili najveće - Juventus, Eintracht, Leeds United... __________________________________________ Nitko ne tvrdi da Kup velesajamskih gradova = Kup UEFA, ali činjenica je da je Dinamo Zagreb prvi klub u bivšoj državi koji je osvoji neki međunarodni trofej. __________________________________________ MENE ZANIMA: Zašto većina "neDinamovaca" vrijeđa i omalovažava najveći uspijeh hrvatskog klupskog nogometa???
__________________ Zakaj volim Zagreb mozda ne znam reci, al za mene on je i od veceg veci. Sve je vise veli, sve je vise plavi, a ja sam v njemu zagrepcanec pravi... |
| |
| | #2 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 28-10-07 Lokacija: Krapina
Poruka: 1,229
![]() | Re: Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS Nije većina nego (za sada) samo Damfisk, vidjet ćemo šta drugi kažu. Ali kad se vide pobjednici, sve se vidi kavo je ovo natjecanje bilo...ovdje se naravno čini da je Ferencvaros slab, ali sjetite se kakva je tada Mađarska bila. Leeds je tada bio među 2-3 najbolja Engleska kluba, za Newcastle ne znam, niti baš za Zaragozu kakva je bila ovi svi drugi su veliki klubovi. Zadnji Uredio Dinamo12 : 11-12-07 u 21:13. |
| |
| | #4 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 07-08-06 Godina: 30
Poruka: 2,370
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS Ne mislim da je zanemarivo i ne omalovažavam , ali nikako ne mogu shvatiti da je razina frustracije među pojedinim krugovima bliskim Dinamu dosegla toliku razinu da se izmišlja , frizira i pravi nešto od nečega što to nije. KVG nije kup UEFA , KVG ni jedan od osvajača ne tretira kao Dinamo tj. ne smatra ga velikim europskim kupom i na kraju u to vrijeme bio je neusporedivo lakše osvojiti KVG nego postati prvak Jugoslavije. P.S Dodao bih samo da je taj KVG u zadnjih 5-6 godina odjednom dosegao vrijednost kakvu nikad prije nije imao ni u samom Dinamu , pa bih rekao da to puno više govori o sadašnjosti i stanju u Dinamu i hrvatskom nogometu nego o tom davnom vremenu kad je kup osvojen. Zadnji Uredio Ibort : 12-12-07 u 00:42. |
| |
| | #6 (permalink) | ||
![]() ![]() ![]() | Re: Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS Citat:
...nisu to nikakve frustracije.... frustracija je kada damfisk napiše da je to sajam stočara... to je frustracija.... frustracija je kada damfisk napiše da je vrijednije četvrtfinale LP (ja ne znam da se za to dobije pehar).... to su frustracije... a činjenica je da je to jedini europski pehar klupskog nogometa u Hrvatskoj... Citat:
FCBarcelona.cat The league championships in 1958-59 and 1959-60 and the Fairs Cup wins in 1957-1958 and 1959-60 were due in no small measure to the presence of legendary coach Helenio Herrera, who had a host of talented players at his command, including Kocsis, Czibor, Evaristo, Kubala, Eulogio Martínez, Suárez, Villaverde, Olivella, Gensana, Segarra, Gràcia, Vergés and Tejada. But that veritable constellation of stars would not carry over into the sixties. The lost European Cup Final in Berne 1961 set the scene for a disappointing period in which the only major titles Barça won were the 1963 and 1968 Cups and one more Fairs Cup in 1966 ...rekao bi moj prijatelj damfisk: "Možda, a možda i ne."
__________________ Zakaj volim Zagreb mozda ne znam reci, al za mene on je i od veceg veci. Sve je vise veli, sve je vise plavi, a ja sam v njemu zagrepcanec pravi... | ||
| |
| | #7 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 01-02-07
Poruka: 3,816
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS Četvrtfinale lige prvaka je daleko veči uspjeh nego osvajanje kupa velesajamskih gradova... Barcelona je KVG osvojila rekordni broj puta, a rijetko koji navijač barce će to spomenuti kad govori o uspjesima svoga kluba...prije će spomenuti finala lige prvaka u kojima je barca igrala... Na to natjecanje svi europcki klubovi gledaju kao nešto što je manje vrijedno, čak i od kupa pobjednika kupova, a liga prvaka je nešto največe što postoji u europskom klubskom nogometu, pa je po meni četvrtfinale lige prvaka vrijednije od trofeja KVG... Daleko od toga da je to sramota, to ti neće nitko reči..., ali taj trofej dizati u nebesa je stvarno smiješno...
__________________ ...raspast se može austrija, krepat moredu svi kralji i carevi, ma ajduk ce ostat... |
| |
| | #8 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 23-08-07 Lokacija: Zagreb
Poruka: 1,222
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS Teško je uspoređivat vrijednost svakog kup/lige ili trofeja kad sve ovisi o broju,težini i jačini sudionika, te formatu natjecanja. Al da svaki trofej ima vrijednost ima, pa tako i ovaj. |
| |
| | #9 (permalink) | ||||
![]() ![]() ![]() | Re: Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]()
__________________ Zakaj volim Zagreb mozda ne znam reci, al za mene on je i od veceg veci. Sve je vise veli, sve je vise plavi, a ja sam v njemu zagrepcanec pravi... | ||||
| |
| | #10 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 28-10-07 Lokacija: Krapina
Poruka: 1,229
![]() | Re: Kup velesajamskih gradova SRAMOTA ili PONOS Ova tema nema smisla: ima netko dokaz da je četvrtfinale LP bolja od KVG ![]() Ima netko dokaz da je obrnuto ![]() Odgovor je nema, Hajdukovci će reć ovo, Dinamovci ono. |
| |
![]() |
| Tagovi: dinamo zgreb, kup velesajamskih gradova |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 15:46.