Stranica 1 od 9 123456 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 85

Kreiranje vlastitog doma

Raspravljate o temi Kreiranje vlastitog doma u Obitelj i Dom forumu, dio Život i Stil foruma; Dečec u kasnim 20tima, hoće se osamostaliti. Osnovati vlastitu obitelj. Ima jako dobra primanja. Kako mu je najbolje započeti sa ...

Dr. Love Avatar od korisnika Oggy
    Datum registracije
    21-12-06
    Starost
    31
    Poruka
    5,170
    Liked
    5 times

Kreiranje vlastitog doma

Dečec u kasnim 20tima, hoće se osamostaliti. Osnovati vlastitu obitelj. Ima jako dobra primanja.
    Kako mu je najbolje započeti sa kreiranjem vlastitog gnijezda s time da uistinu počinje od nule?
    S time da ako je ikako moguće izbjegava se kupnja stana.
    Moj nekako je plan slijedeci:
    1. kupnja građevinskog zemljišta koje zadovoljava propise za gradnju kuce (koji su to uopće propisi )
    2. gradnja kuće. Prizemlje i potkrovlje. S time da bi se kuća digla do krova skupa sa prozorima, ali jedino bi se prizemlje uredilo. I to dnevna, spavaca, kuhinja, WC i to tako da se da pristojno zivjetu unutra.
    3. ostalo se uredjuje sa vremenom i količinom love kojom će se moći raspolagati.

Tu me najviše muče za sada cijene gradnje po kvadratu, razno razni propisi te koje sve moguće i nemoguće dozvole trebaju (građevinske, lokacijske tetc etc)

Ajde mladom golubu pomognite savjetima kako da svije gnijezdo svojoj golubici
    Ja sam najsretniji čovjek na svijetu

mama 2 be :) Avatar od korisnika dorina
    Datum registracije
    28-02-07
    Starost
    29
    Poruka
    9,610
    Liked
    41 times

Re: Kreiranje vlastitog doma

To je baš lijepo kaj namjeravaš, puno sreće (vidiš da nisam kuja ).

E, sad moje mišljenje je da je kuća rupa bez dna... Inače živim u kući da nije da nemam pojma kaj govorim.
    Prije sam živjela u stanu i sad evo, skoro 3 god živim u vlastitoj kući. Jest da jkuća nosi gomilu prednosti... ali brate, jebada je to!
    Potreba lokacijske, građevinske, priključci (voda, struja, kanalizacija, plin...)... koštalo je skoro 3x više nego sama kuća.
    A radnici da ti ne pričam!
    Onda, upis u gruntovnicu...
    Neznam gdje si ti, ali ovdje je kvadrat oko 150 eura.
    Ali, o5, vlastiti mir je gušt, ali dok ga dočekaš debelo si u -.
    Sretno svejedno
    stupid is as stupid does

živac. Avatar od korisnika mama
    Datum registracije
    04-07-04
    Poruka
    6,101
    Liked
    25 times

A jooooooooooooooj.

Nemam ja pojma, toliko da kazem.

Ja ne zelim nikad od mamine sise se odvojiti, budem ostala stara cura
    Možda ga baš večeras u mraku
    čeka njegov komad slave,
    Dodijalo mu marisat' uvijek istu raju, legitimacija mu navrh glave.

Uvaženi forumaš Avatar od korisnika Iochannes
    Datum registracije
    27-10-06
    Poruka
    798
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: mama Pogledaj Poruke
    Ja ne zelim nikad od mamine sise se odvojiti

Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!!

Uvaženi forumaš Avatar od korisnika Iochannes
    Datum registracije
    27-10-06
    Poruka
    798
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Oggy Pogledaj Poruke
    1. kupnja građevinskog zemljišta koje zadovoljava propise za gradnju kuce (koji su to uopće propisi )
    Trebaš saznati kakvi su uvjeti definirani prostornim planom (definirana građevinska zona, minimalna širina parcele, lokacijski uvjeti...) - u svakom slučaju se povežeš sa projektantom koji će ti odraditi cijelu proceduru - malo će te više koštati ali ćeš uštedjeti na vremenu, živcima i konačno i u novcima jer te neće vozati po deset mjesta nego će ti ovaj to riješiti u paketu.
    2. gradnja kuće. Prizemlje i potkrovlje. S time da bi se kuća digla do krova skupa sa prozorima, ali jedino bi se prizemlje uredilo. I to dnevna, spavaca, kuhinja, WC i to tako da se da pristojno zivjetu unutra.
    3. ostalo se uredjuje sa vremenom i količinom love kojom će se moći raspolagati.
    Kad ti projektant završi projekt i složi troškovnik možeš napraviti kalkulaciju koliko će te koštati sve i po fazama. Po ovome što si napisao potkrovlje bi bilo roh-bau - no možeš napraviti kalkulaciju koliko bi te koštao visoki roh-bau da bar grube radove izvedeš dok je sve u zamahu jer kasnije to komplicira i čišćenje, transporte i hrpu stvari.

Tu me najviše muče za sada cijene gradnje po kvadratu, razno razni propisi te koje sve moguće i nemoguće dozvole trebaju (građevinske, lokacijske tetc etc)
    Cijene najviše ovise o lokaciji na kojoj se nalaziš, kvaliteti materijala koju koristiš i izvođaču kojega namjeravaš angažirati. Za okvirni izračun ti može poslužiti etalonska cijena gradnje koja sadrži sve troškove u vezi s izgradnjom (projektiranje, građenje, nadzor i dr.) uključivo i PDV, izuzev troškova koji se odnose na zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke građevine na infrastrukturu (ovaj dio ovisi o jedinici lokalne samouprave, angažiranoj snazi i kapacitetima) a kreće se oko nekih 700€/m2 - dakle to je stupanj gotovosti - spremno za useljenje.
    Od 01.10. na snazi je novi zakon o gradnji kojim se umjesto lokacijske i građevinske dozvole treba samo ishoditi suglasnost za gradnju - što djelomična rješava neke stvari ali (lokacijska dozvola košta ~70 kn i građevinska ~500 kn a ono što je najskuplje je vodna naknada koja ide Hrvatskim vodama (pogledati na stranicama ministarstva poljoprivrede u kojoj si zoni pa si možeš izračunati koliko je to €/m2)i komunalna naknada koja se uplaćuje u korist lokalne samouprave + nameti prema državi).
    Usvakom slučaju košta....

Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!!

Datum registracije
    21-12-06
    Starost
    31
    Poruka
    5,170
    Liked
    5 times

Citat Pravi autor: Iochannes Pogledaj Poruke
    Trebaš saznati kakvi su uvjeti definirani prostornim planom (definirana građevinska zona, minimalna širina parcele, lokacijski uvjeti...) - u svakom slučaju se povežeš sa projektantom koji će ti odraditi cijelu proceduru - malo će te više koštati ali ćeš uštedjeti na vremenu, živcima i konačno i u novcima jer te neće vozati po deset mjesta nego će ti ovaj to riješiti u paketu.
    Znači postoji osoba kojoj daš određenu sumu novaca i on može umjesto tebe to sve obići i ishoditi dozvole? Jesam dobro shvatio?
    Kad ti projektant završi projekt i složi troškovnik možeš napraviti kalkulaciju koliko će te koštati sve i po fazama. Po ovome što si napisao potkrovlje bi bilo roh-bau - no možeš napraviti kalkulaciju koliko bi te koštao visoki roh-bau da bar grube radove izvedeš dok je sve u zamahu jer kasnije to komplicira i čišćenje, transporte i hrpu stvari.
    To mi je jasno...tnx
    Od 01.10. na snazi je novi zakon o gradnji kojim se umjesto lokacijske i građevinske dozvole treba samo ishoditi suglasnost za gradnju - što djelomična rješava neke stvari ali (lokacijska dozvola košta ~70 kn i građevinska ~500 kn
    Znači li to objedinjavanje i uštedu na vremenu?
    a ono što je najskuplje je vodna naknada koja ide Hrvatskim vodama (pogledati na stranicama ministarstva poljoprivrede u kojoj si zoni pa si možeš izračunati koliko je to €/m2)i komunalna naknada koja se uplaćuje u korist lokalne samouprave + nameti prema državi).
    Usvakom slučaju košta....
    Znači to je ono što se svi prijete da građevinske i ine dozvole koštaju po (n)000 eura?

I fala na informacijama

Starter
    Datum registracije
    17-09-07
    Poruka
    7
    Liked
    0 times

Ja se malo razumijem u pravila i dozvole, to je više domena moje cure, ali evo ti link na vodič za gradnju, pa si pogledaj što ti je sve potrebno.

Starter Avatar od korisnika femina
    Datum registracije
    08-01-08
    Starost
    33
    Poruka
    3
    Liked
    0 times

ah moj decec bas me zanima koje su ti to kasne 2o-e ,nista ti nevjerujem odlicno zaradivas a kreces od ciste nule!

Datum registracije
    21-12-06
    Starost
    31
    Poruka
    5,170
    Liked
    5 times

Recimo one iznad 25
    Nisu svi mali privilegije da im tata i mama daju sve na gotovo nego su se borili da imaju to što imaju. Ima i toga, ne bi čovjek vjerovo

Uvaženi forumas Avatar od korisnika ivana0015
    Datum registracije
    21-09-07
    Poruka
    865
    Liked
    0 times

šta ti femina pričaš molim te-kreće od čiste nule-znači da mu nitko nije ništa poklonio,nema zemlju ,materijal...sve mora sam kupiti...zar to nije polazak od nule...
    neznam oggy,ako nisi vičan poslu i ako imaš dvije lijeve i ja ti preporučujem stan...ja i moj dragi smo kupili kuću...zajeb da nemože biti veći,kuća super izgledala a kad smo počeli živjeti u njoj malo-pomalo počele sve one "zakrpane" fele izlaziti na vidjelo
    hvala bogu i dragi "školovani bećar" koji nije baš upoznat sa čekićem i ekserom,pa šta god ode plati...
    ali naravno kada sjedneš u svoje dvorište i pustiš svoga pesa...i to je nešto.

Stranica 1 od 9 123456 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku