Mislim da se trebaš obratiti uredu za socijalni rad i policiji.![]()
Raspravljate o temi Psihičko zlostavljanje u Obitelj i Dom forumu, dio Život i Stil foruma; Uspio sam na komp bar na kratko.....3 u noći. Da na brzinu pitam.... što se može napraviti po tom pitanju ...
Tko teži za pravdom i dobrohotnošću, nalazi život i čast.
Mislim da se trebaš obratiti uredu za socijalni rad i policiji.![]()
Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.
Uglavnom treba učiniti ovo šta preporuča Ind!! I to treba učiniti odmah da nebi bilo kasno!!
Možda je tvog oca jednostavno uhvatila nekakva bolest koja iziskuje medicinski tretman, a ljudi u takvim stanjima nisu racionalni. Zato i preporučam što hitnije obraćanje nekoj od institucija koje će vas zaštititi!!
Nemoj čekati, i odgađati, i misliti da će se stanje riješiti samo od sebe. Reagiraj odmah, ne možete to riješiti samo bez pomoći.
Sretno i javi kako je prošlo.
Ljubav se ipak događa svima nama. Htjeli mi priznati ili ne, toliko nam je potrebna da o njoj ovisimo. Cijela ljudska vrsta ovisi o jednom osjećaju.
nemam nista nadodati na ono sto su forumasi vec rekli.
kreni u akciju dok je vrijeme jer kasnije ce biti teze a moze doci i do, nedaj boze, nezeljenih situacija
Kako se je situacija razvijala, majka želi to osobno riješiti i bez uplitanja policije, to je po njoj sramoćenje.
Uskoro ćemo se preseliti u novi stan, da se maknemo od oca i imati svoj mir. Upravo to što dark kaže, mislim da je nekakva bolest. Nema razgovora opće i otac više nije racionalan.
Danas ujutro sam opet htio zvat policiju, no majka govori
" nemoj nemoj, maknut ćemo se od njega " itd.
Što meni nije jasno, i više mi je i nje dosta jer se samo povlači godinama pred njime i njegovim ponašanjem.
Zašto se micati radi nestabilne osobe i sve ispočetka ?
Mijenjati život ?
Zato što misli da je tako bolje, zato što možda uviđa koliko je opasan i iracionalan i u svojoj iracionalnosti bi mogao neuditi životima njenih bližnjih.
Nije ni meni jasno, ali eto, neke žene (ljudi) tako razmišljaju.
U svakom slučaju mislim da ti je najbolje postupiti kako su uglavnom forumaši savjetovali. Sretno.
Zadnji Uredio dorina : 18-11-09 u 11:23
stupid is as stupid does
Budem budem bez brige.Tako ona misli da je najbolje. Rekla mi je to to poštujem. Da se ona želi maknuti od njega skupa samnom.
Uglavnom je to razlog, zato što se boji. Iracionalnost...
Zasad nema brige jer sam ja njemu zaprijetio da ako naudi majci ili meni da će se njemu isto dogoditi. Onda je zašutio...Mislim da je pas koji samo laje. No ipak, vidjet ću kako će se u narednih par dana sve razvijati pa ću vam javiti.
Još jednom, hvala svima puno !
Radi se o tipicnom primjeru nasilja u obitelji.
Nisi naveo dali se radi o osobi koja konzumira alkohol ali iz samog posta se moze zakluciti da
tvoj otac ima ozbiljni psihicki problema.U slucaju da vam ponovo prijeti potrebno je zvati policiju bez obzira sto nije bilo fizickog napada.
Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji (cl. 4.) definira nasilje u obitelji kao:
svaku primjenu fizicke sile ili psihicke prisile na integritet osobe,
svako drugo postupanje jednog clana obitelji koje može prouzrociti ili izazvati opasnost da ce prouzrociti fizicku i psihicku bol,
prouzrocenje osjecaja straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva,
fizicki napad bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili ne,
verbalni napadi, vrijedanje, psovanje, nazivanje pogrdnim nazivima i drugi nacini grubog uznemiravanja,
spolno uznemiravanje,
uhodenje i svi drugi nacini uznemiravanja,
protupravna izolacija ili ogranicavanje slobode kretanja ili komuniciranja s trecim osobama,
oštecenje ili uništenje imovine ili pokušaj da se to ucini.
Kazneni zakon (cl. 215a) nasilnicko ponašanje u obitelji opisuje kao cin kojim clan obitelji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog clana obitelji u ponižavajuci položaj.
Iz osnovnih odredaba Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji (Narodne
novine, broj 116/03.) osobito se naglašava obveza prijavljivanja nasilja
u obitelji te da su zdravstveni djelatnici, djelatnici socijalne skrbi,
psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi i djelatnici odgojnoobrazovnih
ustanova dužni prijaviti policiji ili nadležnom opcinskom
državnom odvjetništvu pocinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali
u obavljanju svoje dužnosti. Osobe koje ne postupaju u skladu sa
zadanim obvezama cine prekršaj.
Savjet za tvoju majku:
Živite li u nasilnom partnerskom odnosu, odgovornost za vaš život i život vaše djece je na vama. Želite li izici iz takvog odnosa potražite pomoc, jer postoje službe koje ce vam pružiti pomoc i zaštitu
Ukoliko postoji opasnost od nasilnickog ponašanja vašeg partnera, izbjegnite prijetecu situaciju i sklonite se kod prijatelja ili rodbine
Ako u vašem partnerskom odnosu prepoznajete neke od znakova nasilja u obitelji ili ako su nastupile neke od navedenih posljedica savjetujemo vam da to prijavite:
policiji
državnom odvjetništvu
nadležnom centru za socijalnu skrb
nevladinoj udruzi
zdravstvenoj ustanovi
pravobraniteljici za ravnopravnost spolova
Ako ste prijavili da ste žrtva nasilja u obitelji, a tijekom prekršajnog ili kaznenog postupka se osjecate nesigurno ili ugroženo savjetujemo vam da se i u toj situaciji obratite navedenim službama
Kada odlucite izici iz kruga nasilja ne zaboravite sa sobom ponijeti:
stvari koje su iskljucivo vaše osobno vlasništvo
službene dokumente (putovnicu, vašu i lijecnicke iskaznice vaše djece, osobnu iskaznicu, vjencani list, dokumente o posjedovanju nekretnina, rodni list za djecu, školske knjižice i sve ostale potrebne dokumente)
neophodne lijekove
kljuceve
novac
najnužniju odjecu i obucu
školsku torbu i knjige
Nakon dugo godina psihickog zlostavljanja tvoja majka kao zrtva preuzima dio odgovornosti na sebe i samim time stiti zlostavljaca,
ne zeli ga prijaviti zbog takozvane sramote,dugo godina je u nasem drustvu bilo odobravano da glava obitelji malo popije pa jadan
covjek onda istjera zenu i djecu po zimi na snijeg,nakon dugogododisnjeg mantretiranja kad netko nekog ubije onda je to slucaj za drzavne organe.
Moj savjet ti je da pokusas svakako sacuvati svoje zivce i zdravlje,nikakvim prijetnjama neces moci pomoc ocu da razumije svoj problem jer je
ocito da on zamislja stvari drugacije od stvarnosti i vi ste mu prijetnja.Ako vidis da ne mozes normalno funkcionirati svakako potrazi savjet doktora
i detaljno mu objasni situaciju u obitelji, zdravstveni djelatnik je po zakonu duzan poduzeti mjere za sprijecavanje nasilja u obitelji.
Zbog cega primatima nikada ne iskljucuju elektriku oni u principu ionako rijetko citaju.