Idi nazad   Croportal Forum > Život i Stil > Obitelj i Dom
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Obitelj i Dom Raspravljate o temi sadnja i održavanje travnjaka u Život i Stil forumu; u više navrata sam sadio ponovo travnjak ispred obiteljske kuće,uvijek mi se ponovi istovjetna situacija ,u prvih par ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 05-04-07, 11:46   #1 (permalink)
Starter

Datum registracije: 06-03-07
Poruka: 51
darko051 se izdvaja iz mase
sadnja i održavanje travnjaka

u više navrata sam sadio ponovo travnjak ispred obiteljske kuće,uvijek mi se ponovi istovjetna situacija ,u prvih par mjeseci travnjak je kao na engleskim nogometnim stadionima ,a nakon pola godine odnosno slijedece proljece on se počinje prorijeđivati i stalno gubi na kvaliteti i gustoči travnjaka ,neznam ima li tko takvih ili sličnih problema da mi pomogne savjetom da mi pojasni gdje griješim ,ali najvise bi volio da se jave i oni koji nemaju sa tim problema
da ostale nauče kako se pravilno održava travnjak

Zadnji Uredio darko051 : 05-04-07 u 11:49.
darko051 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-04-07, 14:46   #2 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 20-01-07
Godina: 24
Poruka: 536
vedo777 ima ono neštovedo777 ima ono neštovedo777 ima ono neštovedo777 ima ono neštovedo777 ima ono neštovedo777 ima ono nešto
Re: sadnja i održavanje travnjaka

Jel skupljaš travu koju kosiš ili ju ostaviš na travnjaku?
Koliko visoko (ili nisko) kosiš?
vedo777 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-04-07, 21:15   #3 (permalink)
Starter

Citat:
Pravi autor: vedo777 Pogledaj Poruke
Jel skupljaš travu koju kosiš ili ju ostaviš na travnjaku?
Koliko visoko (ili nisko) kosiš?
pokošena trava se skuplja u kosilici i bacam ju naravno ,e sad probao sam kositi na sve tri visine ali po ljeti nesmijem na najnizu jer osuši travu odmah ,tako da kosim uvijek na srednju visinua da napomenem da je zemlja crvenica tipa ko glina na nasem podrucju pa jeto jedan veliki problem, + sto nikada nema rose ujutro tako da moram jako puno poljevati ,ali isto tako sam na ovim podrucjima vidio prekrasno odrzavane travnjake,negdje grešim neznam gdje
darko051 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-04-07, 22:09   #4 (permalink)
Uvaženi forumas

vedo777 ima ono neštovedo777 ima ono neštovedo777 ima ono neštovedo777 ima ono neštovedo777 ima ono neštovedo777 ima ono nešto

E, najveća greška ti je što travu skupljaš i bacaš! Probaj ostavljati travu na travnjaku, za dan-dva, ovisno o vremenu ona istrune i to ti je najbolje gnojivo za travu. Ja nikad ne skupljam i trava se ima ćime hraniti, i samo postaje sitnija i gušća, k'o tepih.
I to, vele agronomi je najveća greška, što ljudi skupljaju travu i bacaju, jer žele uredan travnjak! I što se dogodi?! Trava nema veliko korenje i kad ona iscrpi sve hranjivo iz tla... Propada! Makar se ona hrani fotosintezom, ali... Moras ju necime gnojiti! A upravo ona sama sebi najbolja hrana! Ne brini, neće poludjeti (k'o krave)!
Možda je malo problem gruba i tvrda crvenica, ali...
Ma, baci koš s kosilice!
Neki ljudi, zbilja, kupuju neko mineralno gnojivo i sole po travi, onda kupe krivo, pa im trava izgori, pa ne znaju kad treba gnojiti, pa im opet trava izgori... To se kod mene ne događa! Ljeti malko požuti, ali to je zato jer ju nikad i ne zalijevam. Gusta je i zadržava rosu i vlagu u tlu.
Kosim, naravno, na najnižem, to ja mislim da je oko 5-6 cm.
Mi smo oduvijek, od kad smo posijali travu, kosili na najnižem, tako da se ona onda i jača i zgušnjuje se... Kad je velika, široka, onda ona ispušta i puno vlage i zato se suši.

Zadnji Uredio vedo777 : 05-04-07 u 22:12.
vedo777 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-04-07, 22:52   #5 (permalink)
Starter

probao sam ja i bez košare i dok je bio divlji travnjak (znaci samonikla trava) vjreuj mi bilo je ljepše i gušče i zelenije nego sad,,,,i onda sam kosio bez košare

sad kako je novi travnjak posijan koristim košaru jer sam probao i bez nje i tamo gdje je bilo više pokošene trave nastala je veča hrpa sijena i potpuno mi unistila travu na tom mjestu

volio bi znati gdje se ti nalaziš koje podneblje i koliko često kosiš travu(do koje visine je pustiš da raste)ja sam iznad Opatije ,nema vlage ,nema rose ,tvrda zemlja,i kosim je na visinu od tih nekih 4-5 cm kao i ti

i ima još jedna zanimljiva stvar ,na pojedinim mjestima se pojavile prošlu jesen nazovi mo ih flekama gdje je trava puno bolja ,zelenija i 3x brze raste ,neznam sta da radim da to izjednačim ,,,,na tim mjestima naraste a ostatak ni da krene ,,nevjerovatno

i da nakraju dali koristiš i kakva gnojiva

i da da dodam da sam zbog loše zemlje kod sijanja trave bacio 70 vreca po 50 litara humusa po površini a travjak je cca 100-120 m2

Zadnji Uredio darko051 : 05-04-07 u 22:54.
darko051 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-07, 16:10   #6 (permalink)
Uvaženi forumas

Ćim je na mjestima nikla, znači, ima uvjeta!
A ja ti kosim... Ha, često! Obavezno jednom na tjedan, ali sad, u proljeće, kad dosta raste i dva put. Nikad ju ne puštam višu od 3-4 cm više od razine košnje (to nikad nisam ni dozvolio, a kasnije sam čuo da i stručnjaci tako govore). Znači, pokošeni niti trave su dugi 3-4 cm, ćak i manje. Nije tako precizno, ali otprilike.
Ćim veliš da ti nastaje sijeno... Prerijetko kosiš! Ovako, kad često kosiš, kosilica razbaca tu umrvljenu travu i praktički ju ni ne vidiš, jer odmah propada u travu.
Nož obavezno oštrim svakih nekoliko košnji, jer kad kosiš, moraju vrhovi trave biti glatko odrezani, ne smije na njima biti "kose".
U ljeti, kad su vrućine, kosim travu predvečer, a sad, kad najbolje raste, odmah kako prođe rosa.
Ne smiješ ostaviti velike hrpe trave na travnjaku jer, kao što si rekao, trava ispod tog se uništi. Jednostavno, izgori kad sunce prigrije. Grabljama ju "pročešljaj", ako je potrebno. No, neće biti potrebno, ako ćeš često kositi i nećeš dopustiti da trava naraste 2-3-4 cm iznad razine što kosiš...
Znam da se ne isplati, kad je trava rijetka toliko kositi, ali tako se trava jača, bori za život i raste je sve više i više. Ja znam da je stari bacio upola manje trave na ovu površinu nego je trebao, a za dvije godine je već bila gusta ko u engleskom parku. A bila je zalijevana samo kad je nicala i još možda mjesec-dva poslije, par puta na tjedan.

Inaće, ja sam ti u Zagorju, na jednom brdu, nema baš previše vode, a zemlja je nekakva crna, što ja znam.
vedo777 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-07, 20:43   #7 (permalink)
Starter

Citat:
Pravi autor: vedo777 Pogledaj Poruke
Ćim je na mjestima nikla, znači, ima uvjeta!
A ja ti kosim... Ha, često! Obavezno jednom na tjedan, ali sad, u proljeće, kad dosta raste i dva put. Nikad ju ne puštam višu od 3-4 cm više od razine košnje (to nikad nisam ni dozvolio, a kasnije sam čuo da i stručnjaci tako govore). Znači, pokošeni niti trave su dugi 3-4 cm, ćak i manje. Nije tako precizno, ali otprilike.
Ćim veliš da ti nastaje sijeno... Prerijetko kosiš! Ovako, kad često kosiš, kosilica razbaca tu umrvljenu travu i praktički ju ni ne vidiš, jer odmah propada u travu.
Nož obavezno oštrim svakih nekoliko košnji, jer kad kosiš, moraju vrhovi trave biti glatko odrezani, ne smije na njima biti "kose".
U ljeti, kad su vrućine, kosim travu predvečer, a sad, kad najbolje raste, odmah kako prođe rosa.
Ne smiješ ostaviti velike hrpe trave na travnjaku jer, kao što si rekao, trava ispod tog se uništi. Jednostavno, izgori kad sunce prigrije. Grabljama ju "pročešljaj", ako je potrebno. No, neće biti potrebno, ako ćeš često kositi i nećeš dopustiti da trava naraste 2-3-4 cm iznad razine što kosiš...
Znam da se ne isplati, kad je trava rijetka toliko kositi, ali tako se trava jača, bori za život i raste je sve više i više. Ja znam da je stari bacio upola manje trave na ovu površinu nego je trebao, a za dvije godine je već bila gusta ko u engleskom parku. A bila je zalijevana samo kad je nicala i još možda mjesec-dva poslije, par puta na tjedan.

Inaće, ja sam ti u Zagorju, na jednom brdu, nema baš previše vode, a zemlja je nekakva crna, što ja znam.

ok ,probacu kositi češče mada mi se desava da na vecem dijelu travnjaka trava ni ne krene rasti a ovi buseni trave gdje je gusta naraste i do 10-12 cm ,nakon 4-5 dana ,onda vise neznam ni sam kada da kosim

uglavnom na samom početku to je bio početak 3 mjeseca prošle godine kad sam ju posadio trava je bila nesto nevjerovatno gusta nije bilo nigdje šanse da ju recimo nakon košnje probaš rukama (prstima )nagnuti u stranu a da negdje vidiš malo zemlje

onda se postepeno počela prorijeđivati ,bacio sam i 70 vreca humusa na cca 110 m2 nakon sadnje .....a kad sam sijao bacio sam 17 kg sjemena .to mi je rekao jedan agronom da bacim minimalno 12-15 kg jer ono sto pise na uputstvima da je 1kg na cca 40m2 da nemore uspjeti u nasem podrucju

ev sada pogledaj slike kako trava izgleda i kako je na mjestima gdje brzo i gusto raste trava i puno zelenije boje
slike su od danas pa sam poslije toga kosio kako si rekao

ImageShack - Hosting :: dscf1078nh9.jpg

ImageShack - Hosting :: dscf1079gl3.jpg

samo da ti kazem još da na mjestima gdje stvarno brzo ,raste i intezivnije je boje ,samo ta mjesta isto nisu ni blizu kako je bilo u prvih par mjeseci nakon sijanja,jednostavno imam osjecaj da se ona postepeno rijedi ustvari sve vise i vise

neznam vise sta da radim ali jedno je sigurno da necu sijati vise ponovo jer u zadnjih 6 godina 3 puta sam sijao i svaki put ista stvar jedino sam zadni put stavio taj humus jer su rekli da on odrzava travnjak sa hranom dugi niz godina ,samo ja vidim da je humus skroz nestao a bio je debljine 3-4 cm

Zadnji Uredio darko051 : 06-04-07 u 20:46.
darko051 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-07, 21:29   #8 (permalink)
Uvaženi forumas

Humus ti voda nakon par godina ispere, "propadne" u zemlju i sve to...
Ova trava je milina! Nekad je i moja tako izgledala... Samo ju treba kositi! Na slikama je već ohooho prevelika! I da vidiš, nakon godine dana će se zgusnuti! Samo ono pokošeno ostavljaj na travi.
Gledaj na igralištima, u parkovima, gdje je lijap, gusta trava... Non-stop ju kose!
Logično je, ako ju kosiš ćim malo naraste, oni dijelovi što ti ostanu su sitniji, brže istrunu i brže posluže kao hrana drugoj travi.

Imam osjećaj da bih ja ovu tvoju kosio svaki drugi dan!
No, već će netko misliti da sam trava manijak! Ali kad se imaš gdje izvaliti na mekanu travu, i služati što se oko tebe događa... Ma, milina! I normalno, badava okućnica ne znam kakva, s ne znam koliko cvijeća, ako nema lijepi travnjak... Hm...

Evo, imam neku sliku, malo se vidi travnjak...
U drugom mjesecu ove godine je slikano, dakle, još nisam onda kosio.
Na drugoj slici je trava, koja je posađena prije 3 godine, na mjestu gdje je bila stara kuća, koju smo srušili, od nje je ostao sam stari tram i broj. Trava praktički raste na temeljima.
Dodane Slike
Tip Fajla: jpg 200702222.jpg (169.4 KB, 20 pogleda)
Tip Fajla: jpg 200703069.jpg (403.8 KB, 18 pogleda)

Zadnji Uredio vedo777 : 06-04-07 u 21:37.
vedo777 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-07, 22:18   #9 (permalink)
Starter

da super ,vidiš to je kao kod mene u slavoniji kod bake,,,,tamo je trava samonikla ,,nitko je nije sadio ,i upravo tako izgleda gusto i zeleno,,,,,samo sto je tamo i usred ljeta rano ujutro jako velika rosa i ima dosta vlage u zraku pa nitko nikada ne zaljeva

volio bi da je tako i kod mene mada je sušta suprotnost a i zemlja je puno lošija

hvala na savjetu u svakom slucaju sad cu probati tako raditi upravo kao nekada dok je i kod mene bila samonikla ,znaci češče košenje i bez košare

neznam dali da nastavim sa umjetnim gnojivom jer uvijek ga bacim i manje nego sto pise na deklaraciji jer sam jednom bio čak valjda previse pognojio i spalio na nekim mjestima,,,,mislim da moram jer zemlja je stvarno katastrofa ili da probam samo sa ostacima od pokošene trave ????

nadam se isto tako da ce se još neko uključiti u diskusiju sa svojim iskustvom

Zadnji Uredio darko051 : 06-04-07 u 22:21.
darko051 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-07, 22:36   #10 (permalink)
Uvaženi forumas

Opet samo ja... Za gnojivo ti zbilja ne znam! Velim, nikad nismo to radili... Ali mislim da je samo poželjno gnojiti prije sadnje... Kemija je kemija. Kad je u zemlji, dobro dođe, ali kad je direktno na travi... Može ju uništiti, kad djeluje na nju preko lista, a to ni jednoj biljci nije potrebno. Jer u listu ona sama sebi proizvodi hranu.
vedo777 je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: odrzavanje, sadnja, travnjaka

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 16:53.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103