| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Osijek Raspravljate o temi Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću u Lijepa Naša forumu; Ante na Svetog Antu podiže spomenik Anti na Antinom trgu, a građani koje nitko ništa ne pita su ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću Ante na Svetog Antu podiže spomenik Anti na Antinom trgu, a građani koje nitko ništa ne pita su antispomenički raspoloženi. Dvojio sam gdje staviti ovu temu. U politiku (gdje bi bila zapaženija) ili u lokalno (jer je vezana isključivo za Osijek). Ipak se odlučih za lokalno iako bih volio čuti i komentara iz drugih dijelova zemlje. Osijek031.com - Na Trg stižu tri kamene gromade teške 16 tona?! - Osijek Online 031 Grad Osijek - Croatia Dakle o čemu se radi? 13.6.2007. na Svetog Antuna Padovanskog na središnjem Osječkom trgu koji nosi ime Oca Domovine gradonačelnik Anto Đapić otkrit će spomenik Anti Starčeviću. Sve to ide nekako na silu, gradonačelnikovom samovoljom. Sa istog trga prije zadnje adaptacije uklonjen je spomenik pod nazivom "Grupa građana" koji je za sada deponiran u Tvrđi. Svoje mjesto je izgubio zbog novog looka trga i nove fontane, te poskupih klupica na istom. Ispod cijelog trga su poslovni prostori tzv. pothodnik, a novi spomenik sa postoljem teži gotovo 17 tona. Upitna je i arhitektonska uklopljivost novog spomenika visokog 5 metara na ovaj prostor. Osječani već imaju loša iskustva s ružnim spomenicima. Jedan od njih su tzv. radijatori tj. ogromni hrđavi željezni blokovi na totalno neprimjerenom mjestu koji su postavljeni u spomen na pale branitelje. Sad me zanima što vi mislite o ovakvom načinu odlučivanja o postavljanju spomenika, što mislite o samom spomeniku na ovom mjestu i hoćete li možda prisustvovati svečanosti otkrivanja?
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću Kad neće nitko još ću malo ja. Spomenik je sad već na svom mjestu. Prekriven. Ograđen. Pošto spomenik još nema građevinsku i uporabnu dozvolu našla se rupica u zakonu da bi se otvaranje obavilo kako je i planira(n)o. U konačnici visina spomenika s postoljem treba biti nešto ispod 5 metara, a za spomenike čija veličina ne prelazi 4 metra nije potrebna ova dokumentacija pa se sam spomenik za sada nalazi "kat niže" tj. postavljen je na samo jedan kameni blok da ne premaši visinu od 4 metra. Kad (i ako) se ishodi dokumentacija pod spomenik će se postaviti i ostali predviđeni kameni blokovi koji su dopremljeni. Kad se hoće - može se! Pitam se zašto je proveden i plaćen natječaj za idejno riješenje spomenika? Natječaj je koštao 200 000 kn. Stručna komisija je izabrala riješenje koje se uklapa u ovu cjelinu pomalo futurističkog izgleda, ali to se nije svidjelo gradonačelniku pa se on odlučio nabaviti ovaj spomenik. Da ne bi ispalo da to plaćamo mi osnovana je udruga dr. Ante Starčević koja vodi sve poslove oko spomenika. Tko financira udrugu nije mi poznato, samo znam da joj je predsjednik Daniel Srb - predsjednik Županijskog odbora SDP-a. Sam dr. Ante Starčević je bio protiv podizanja spomenika u njegovu čast. Ja sam kao vjerujem i većina građana za podizanje spomenika ovom velikanu ali sam protiv ovakvog načina donošenja dugotrajnih odluka.
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Nježni predator | Re: Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću Koliko je meni poznato otkrivanje spomenika treba biti u srijedu, znači sutra. Ante Starčević je i u komunizmu imao ulice ili trgove u svakom malo većem hrvatskom gradu. Spomenik nisam vidio, ali budemo ga sutra vidjeli, pa ćemo onda suditi. Težina od 16 tona nije ništa spektakularno. Pa iznad pothodnika prolaze tramvaji koji su puno teži, a prolazili su i šleperi čija je bruto težina 40 tona. Pretpostavljam da se radi o kamenoj kocki 2 X 2 X 2 metra, ako je točna tvoja tvrdnja da je postolje visoko 2 metra Potpuno se slažem da su "radijatori" najružniji spomenik koji sam vidi.
__________________ Triste est omne animal post coitum, praeter mulierem gallumque! Poslije sexa sve su životinje tužne, osim žene i pjetla. |
| | |
| | #4 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću Da, napisao sam da je otkrivanje sutra, 13.6.'07. Tramvaji prolaze oko Trga, ne prelaze preko poslovnih prostora pothodnika (osim preko nekih hodnika) već po njhovim rubnim dijelovima, tako i ostala prometna sredstva. Spomenik je baš ispred Centrala, iznad šuplje površine sa postoljem promjera otprilike 2x2m (nisam rekao da je visoko 2m - sad je visina oko 0,6m i još jedan takav kameni blok nije sad postavljen da se zaobiđe zakon) što je prilično opterećenje po jedinici površine, ali ne mislim da će to biti problem. Možda u budućnosti. Iritirajući je način donošenja ovako dugotrajnih odluka. Sutra ćemo vidjeti kako se to sve uklapa u prostor (plaćeno idejno riješenje je ignorirano jer se gradonačelniku nije dopalo).
| | |
| | #5 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 07-05-07 Lokacija: Osijek
Poruka: 2,598
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću taj đapič provodi svo vrijeme u zagrebu i onda mi dođe u grad i stavlja neke masivne spomenike. sve je to u redu... ante starčević, zaslužuje spomenik ali ovaj koji je odabran... katastrofa. |
| | |
| | #6 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću Net.hr Nekako nisam još spreman definirati sve ovo. Bio sam odmah nakon otkrivanja na trgu (zbog gužve u Tvrđi nisam stigao na vrijeme), puno, puno ljudi. Otišao sam brzo jer me program poslije nije zanimao. Bio sam danas pogledati u miru kakav dojam mi taj spomenik na tom mjestu ostavlja. Neću napisati ništa jer mi se osjećaji miješaju. Eto samo ću napisati da bi kažiprst Oca Domovine mogao doživljavati sudbinu nožnog palca Grgura Ninskog.
| | |
| | #7 (permalink) | ||
| dr.sc. Foruma | Re: Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću Valjati će se ova tema još dugo, bar do izbora. Jutarnji.hr Citat:
Citat:
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. | ||
| | |
| | #8 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću Ne razumijem čemu tolika frka oko dizanja spomenika zaslužnom Hrvatu. Dio Osiječke oporbe je ovo doživo kao temu za skupljanje politčkih bodova za predstojeće izbore. Osobno sam vidjela spomenik, koji se nalazi na primjerenom mjestu. Kramarić se po običaju rasplakao nad devastacijom njegovog životnog djela. "Tko sme da diže spomenika, Kramarića da ne pita?" |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 24-07-06 Lokacija: Osijek
Poruka: 83
![]() | Re: Osijek - spomenik dr. Anti Starčeviću Ukratko: spomenik:da takav spomenik:ne savjet dana: trebalo se na početku reći da spomenik bude figuralan pa bi rezultati bili fokusiraniji Kramer: prošo voz Đapić: došo voz zaključak: ionako sam češće na glavnom Zagrebačkom trgu nego Osiječkom Donji grad nikada neće biti Osijek! ![]()
__________________ tako je govorio crazyivan |
| | |
![]() |
| Tagovi: ante, osijek, starcevic |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 15:33.