| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Politika Raspravljate o temi Barel nafte sto dolara, a Hrvatska bez energetske strategije u Znanost forumu; Današnji dan uči će u povijest svjetske energetike i ekonomije: cijena sirove nafte na burzi u New Yorku prvi ... |
| Vidi Rezultate Anketa: Za budućnost hrvatske energetike najvažniji je: | |||
| rast korištenja fosilnih goriva | | 1 | 5.88% |
| razvoj obnovljivih izvora i štednje energije | | 7 | 41.18% |
| gradnja nuklearne centrale | | 5 | 29.41% |
Kiro za predsjednika vlade! | | 4 | 23.53% |
| Glasači: 17. Vi nemožete glasati na ovoj anketi | |||
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 18-10-07 Lokacija: Zagreb Godina: 51
Poruka: 46
![]() | Današnji dan uči će u povijest svjetske energetike i ekonomije: cijena sirove nafte na burzi u New Yorku prvi je put dostigla cijenu od 100 dolara po barelu! U posljednjih godinu dana, cijena je porasla 57%. Prije četiri godine, kada je postalo jasno da okupatorske snage SAD i njihovih saveznika ne uspjevaju "pacificirati" Irak, cijena je bila prešla 40 dolara i to se smatralo strašno zabrinjavajućim. A cijena Eurosupera 95 je prešla granicu od osam kuna po litri. Koliko će hrvatskih potrošača shvatiti da je to prirodna posljedica spomenute cijene nafte, a ova pak činjenice da se nazire kraj svjetnih zaliha nafte? Ono što pak moraju shvatiti glede postupaka hrvatske vlade: ne radi se ovdje o nekom njenom posebnom, parcijalnom promašaju u održavanju obećanja da će cijenu držati ispod osam kuna, nego generalni promašaj trenutne i prethodnih vlada da razviju suvislu energetsku strategiju! Ne da mi se sada cijeli tekst kopirati i prilagođavati. Nego, ako vam je iole zanimljivo, pogledajte tekst: Od Silicijsske doline do Kube, odgovori se nude na bloger.hr. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Uvaženi forumas | Re: Barel nafte sto dolara, a Hrvatska bez energetske strategije U cijelu priču bi trebalo uključiti još nekoliko dijelova slagalice. Tržišna cijena nafte je oko 100 $ ali cijena po kojoj se sirova nafta isporučuje iz npr. Kuwaita je 52 $ ili iz Libije po 50 $ a ruska nafta je još jeftinija za 8-10$ po barelu. S druge strane cijena koja se prikazuje na tržištu je cijena nafte koja dolazi na isporuku za 4-6 mjeseci dok čim se dogodi poskupljenje na burzi INA prati poskupljenjem. Zašto? I zašto je razlika između proizvodne cijene za isporuku i one na burzi tolika? Tko ubire razliku cijene na svjetskom tržištu? Tko ubire razliku na domaćem tržištu? Zašto je npr. Exxon Mobile lani ostvario rekordnu dobit a "jadni" stalno kukaju kako se sa trenutnim cijenama ne mogu pokriti? Druga strana medalje bi bila - što će se dogoditi s daljnjim poskupljenjima. Utjecat će se na potrošnju jer valom poskupljenja radi se udar na pojedine segmente društva i time se stvara oskudica što će u jednom trenutku uzrokovati stabilizaciju cijena - naravno to je pretpostavka uz uvjet da nema "intervencija" u tržišne cijene. Usporavanje gospodarskog rasta, rast inflacije, viša cijena energije. Uz to - moglo bi se povući paralelu sa recimo sueskom krizom kada je nafta također drastično poskupila (detaljno opisano u Engdahlovom Stoljeću rata) te su tada s novom cijenom postale rentabilne platforme u Sjevernom moru. Slično tome moglo bi se govoriti o alternativnim izvorima energije - oni su još uvijek skupi za ovakvo tržište koje se doslovno rasipa s energijom ali kad cijena fosilnih goriva dođe na određenu razinu - započet će se s znatnijim uvođenjem novih - naravno u svemu tome netko ima zaradu. Što se tiće strategije u hrvatskom društvu - nema je ni u jednom sektoru a kamoli u energetici. Sustav funkcionira po principu throw thwm money i nadaj se da će nešto iz toga izaći. Cost benefit nitko ne radi. U svemu se postupa po principu pijanih milijardera a to sve netko mora platiti. I što se tiče same energije - pitanje je koliko treba povećavati proizvodnju a koliko se stvarno može uštedjeti na silnim gubicima? Npr. transport je iz nekog razloga preusmjeren na ceste a željeznice su daleko ekonomičnije i sigurnije za opskrbu i da stvar bude bolja postoji dobra infrastruktura koju samo treba održavati. Vodeni promet je zanemaren. Ili da se spustimo na najnižu razinu - građani - koliko su informirani i osvješteni? Veliki upitnik. Dok su spremni stajati u redu za povrat PET ambalaže uz naknadu od 0,50 kuna/komadu koliko njih je spremno kupiti npr. običnu štednu žarulju i time uštedjeti na energiji i svom novcu. Karikirani izračun: 1 TEŽ 17W žarulja (vrijeme trajanja oko 8000 h) košta 22,30 kn i ako procijenimo da će svaki dan raditi po 2,5 h -> godišnje je to 912 h -> 15,51 kWh što dalje po cijeni od 0,58 kn/kWh daje 9,00 kn No da se koristi obična TEŽ žarulja od 100 W (4,50kn/kom) dobijemo da smo potrošili u istom razdoblju 52,90 kn Dakle - ne samo da smo otplatili žarulju već smo uštedjeli 21,60 kn E sad ajmo uzeti da svaki građanin u svome dome koristi takvu žarulju - recimo 1 po glavi stanovnika a ima nas 4.000.000 -> dolazimo do brojke od 86,3 milijuna kuna što pretvoreno u energiju daje 0,2 MW Znam da je ovo možda previše banalizirana stvar ali laički gledano priča pije vodu.
__________________ Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!! |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 13-01-07 Lokacija: West Hercegovina Godina: 28
Poruka: 3,835
![]() ![]() | Re: Barel nafte sto dolara, a Hrvatska bez energetske strategije Nije banalizirana stvar, sve što si rekao dobro si rekao. Evo ja kod sebe doma koristim štedne žarulje već 4 godinu, jesu malo skuplje ali na kraju se isplati ih imati. Jedina mala mana, ako se to može nazvati tako, je da čekaš 2 sekunde da prosvitli kad je upališ. Ono što me je začudilo je da mi još traju te žarulje, samo mi je jedna crkla.
__________________ TORCIDA WEST HERCEGOVINA |
| | |
| | #5 (permalink) |
| charolastra | Re: Barel nafte sto dolara, a Hrvatska bez energetske strategije Ma ni 2 sekunde, također imam štedne i super sam zadovoljan
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-10-07 Lokacija: Sant'Agata
Poruka: 824
![]() | Re: Barel nafte sto dolara, a Hrvatska bez energetske strategije Ja sam puno puto znao čuti od raznih stručnjaka da nafte ima još za nekoliko stoljeća, te da zapravo samo ovi iz svjetskih sila seru o tome da je ima još za 20-tak godina tako da mogu dizati cijene kako im volja.
__________________ AC MILAN : 2003-2008 ![]() Serie A : 2004, Liga Prvaka : 2003,2007, Kup Italie : 2003, Superkup Italie : 2004, Europski Super Kup : 2003,2007, Svj. klupsko prvenstvo : 2007 |
| | |
| | #7 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 20-08-07 Lokacija: najlipši grad na svitu Godina: 29
Poruka: 1,523
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Barel nafte sto dolara, a Hrvatska bez energetske strategije mislin da je kratkoročno rješenje gradnja nuklearke. vjerojatno će me sad ekipa posrat al koje je alternativa. ![]() vjetroelektrane, solarne elektrane su još daleko daleko od pune primjene čak i u zapadnin zemljama, a kamoli ne u nas i financijski još uvik nisu isplativi. nafte više nema i sve će je manje bit. nikakva okupacija bilo kakve arapske države to neće prominit. mislin da bi jedna do dvi nuklearke tribala u sljedećih 100 godina rješit energetski problem opskrbe struje, a počet odma sa alternativni i obnovivim izvorima energije tako da se te nuklearke u 22. stoljeću zamine ![]() štedne žarulje su super stvar i ja ih iman al to je ka kad oni mali nizozemac sa prstićen zatvara rupu u brani ![]()
__________________ Pop, goes the weasel! |
| | |
| | #9 (permalink) | |||||
| Uvaženi forumas | Re: Barel nafte sto dolara, a Hrvatska bez energetske strategije Citat:
Što je INA napravila prije par godina kada je odradila zamjenu plinskih boca? Poskupili su plin jer je kao dodatni trošak zamjeniti boce iako je njihova obveza uredno odraditi sva potrebna ispitivanja i uz to -> plinske boce su povratna ambalaža. 6 kn po jednoj boci *2,8 milijuna komada -> 16,8 milijuna kuna su građani platili (nekome). Što bi se dogodilo kad bi recimo Karlovačka pivovara mijenjala ambalažu i poskupila 15% zbog toga? Svi bi prešli na žuju. Ali kad je riječ o monopolu onda je sve dopušteno. Citat:
Citat:
Na primjeru SADa je napravljen izračun gdje su iskoristili podatke o prometu i gužvama i kad su dobili rezultat koliko automobila svaki dan zaglavi u gužvama (u prosjeku se vozi 1,1 čovjek u autu) i pomnoži sa vremenom te uz pretpostavku da je snaga motora 60 kW (Ameri inače baš i nisu šparni pa je procjena na strani sigurnosti) i dobili su da se dnevno izgubi 1,4 TW (što je ekvivalent 1 bloka nuklearke) Švedska je prva doskočila takvom problemu pa su uveli porez "na gužvu" Citat:
Citat:
Ako gledaš da si ti "jedan Nizozemac" ali svi bismo trebali postati svjesni da smo svi mi "mali Nizozemci" i da smo svi u istoj kaši a izgubljeno vrijeme i potrošeni novac ne možemo vratiti.
__________________ Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!! | |||||
| | |
| | #10 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 20-08-07 Lokacija: najlipši grad na svitu Godina: 29
Poruka: 1,523
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Barel nafte sto dolara, a Hrvatska bez energetske strategije ma u bitnom se s tobon slažen. al ipak mislin da je sve to utopija. definitivno bi država tribala subvencionirat proizvođače el.energije iz obnovljivih izvora. al izgradnja tih nuklearki mogla bi hr pretvoriti u izvoznika struje i time znatno smanjit cijenu struje. to jest vatrogasna mjera al mislin da je potribna
__________________ Pop, goes the weasel! |
| | |
![]() |
| Tagovi: ekologija, ekonomija, energija, gospodarstvo, hrvatska, odrzivi razvoj, svijet, zeleni |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 05:10.

AC MILAN : 2003-2008