Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 38

Božićnice u državnom resoru

Raspravljate o temi Božićnice u državnom resoru u Politika forumu, dio Znanost foruma; Sindikati javnih službi zatražili su u poonedjeljak ostavku ministra financija Ivana Šukera zbog njegove najave da jednostrano smanji božićnicu sa ...

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Božićnice u državnom resoru

Sindikati javnih službi zatražili su u poonedjeljak ostavku ministra financija Ivana Šukera zbog njegove najave da jednostrano smanji božićnicu sa 1.250 kuna koliko jamči ugovor na samo 500 kuna.

Sindikati su ogorčeni ministrovim nastupom tijekom naprasito prekinutih pregovora u petak oko isplate božićnica u javnome sektoru tijekom kojih im je Šuker, kako su poručili javnosti, rekao da „božićnicu neće dobiti“, te da ugovor kojega su na proljeće potpisali sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom više ne vrijedi. Sindikati javnih službi predstavljaju oko 180.000 zaposlenika u zdravstvu, prosvjeti, znanosti i kulturi.

„Božićnicu ćemo dobiti milom ili silom“, kazala je predsjednica Samostalnoga sindikata zdravsta i socijalane skrbi Spomenka Abveršeka na upit Business.hr-a da pojasni što misli pod uporabom sile, kazala je da će u slučaju neisplate tužiti državu sudu.

Milom ili silom bit će božićnica, zanimljivo zar ne?

Dok privatni sektor trpi svakodnevna otpuštanja, smanjivanja plaća, gospoda na državnoj sisi ne dopuštaju smanjenje božićnice. S jedne strane se slažem, traže ono što im je ugovorom zajamčeno, a Šuker se bahati i ispod časti mu je razgovarati sa "bagrom". Očito nas očekuje nekoliko desetaka tisuća tužbi koje će se morati kad tad platiti. Imamo nesposobnog ministra financija kojeg boli ona stvar za državu jer ga očito ne brinu tužbe, umjesto da je pokrenuo proceduru za izmjene kolektivnog ugovora on kaže da idu Sanaderu.

S druge strane nije mi jasno nerazumjevanje svih državnih djelatnika koji valjda ne žele vidjeti u kakvim smo govnima i kakvo je stanje u privatno sektoru koji ih plača.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Akademik Avatar od korisnika carica
    Datum registracije
    17-05-07
    Starost
    29
    Poruka
    3,953
    Liked
    1 times

Re: Božićnice u državnom resoru

Ha čuj Ind, ja sam jedna od tih državnih djelatnika i mogu ti reći da je svima jasno kako je sve u govnima, ali isto tako u privatnom su sektoru plaće ponegdje i duplo veće nego u državnom i ova Božićnica, radi koje smo pristali na smanjenje plaće od 6%, plus sada "harač", je zbilja prijeko potrebna velikoj većini zaposlenih (kažem velikoj većini)

Osim toga, to je pravo zajamčeno kolektivnim ugovorom, pa gdje bi došli kad bi se baš sve kršilo onako kako se nekom spuhne, barem neke minimalne pravne sigurnosti bi trebalo postojati, dakako bilo bi lijepo kad bi tako moglo biti za sve, ali eto
    I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.

mama 2 be :) Avatar od korisnika dorina
    Datum registracije
    28-02-07
    Starost
    29
    Poruka
    9,610
    Liked
    41 times

Naša država radi po principu "Obećanje - ludom radovanje"
    stupid is as stupid does

jaca amsterdam Avatar od korisnika branja
    Datum registracije
    13-01-07
    Starost
    32
    Poruka
    8,267
    Liked
    2 times

Šuker ima obraza to izjaviti, debela masnu okruglicu treba šutnuti što prije jer vodi državu u bankrot.
    Sirotinji i pas kurac pokazuje.

Najveći Car Foruma Avatar od korisnika ševa
    Datum registracije
    28-08-06
    Starost
    29
    Poruka
    6,907
    Liked
    6 times

mislim, stvar je da privatnom sektoru ne ide dobro, a proračun puni privatni sektor. zašto službenici državne uprave i zaposlenici javnih poduzeća žele piliti granu na kojoj sjede?

ako sindikat javnih službi predstavlja 180.000 ljudi, jednostavnom operacijom množenja te brojke s 1250 kuna božićnice, dolazimo do cifre od 225 milijuna kuna! a to je bez bonusa za ,,top-menadžere" i slične vrste foteljaša.

pa koliko se samo koplja lome oko besplatnog obrazovanja, za koje bi trebalo izdvojiti 300 milijuna, a za to nema novaca.. ja nisam ni za to (barem ne za ponavljače godine na faksu), ali to je druga tema.

jasno je da za blagdansku sezonu svi žele da bude pun stol, ali zar je 500 kuna tako beznačajan dodatak na plaću?

edit:

taman kad sam ovo napisao, otvorim jutarnji i evo na što sam naletio:

HŽ spašavamo sa 1,4 milijarde, a oni daju 2000 kuna božićnice - Jutarnji.hr

- To je suludo. U svim razvijenim tržišnim gospodarstvima, kad nezaposlenost dosegne 16 posto, sindikati trebaju biti zahvalni za svako spašeno radno mjesto, a ne tražiti 13. plaću. Kod nas će uskoro biti 17 posto nezaposlenih, a sindikati traže isplatu božićnica - kaže neovisni ekonomist Ante Babić.
    pa vi recite da je to normalno i u redu...
    Zadnji Uredio ševa : 15-12-09 u 01:42

Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Mislim da je najveći problem u pristupu, nitko ne želi otvoreno doći i razgovarati sa ljudima jer valjda misle da bi tako izgubili na političkoj težini i važnosti. Neka Jaca dođe u dnevnik, lijepo objavi u kakvim smo govnima i ljudi će shvatiti.

Državni tajnici inzistirali su da se sindikalci Šukeru obraćaju s “potpredsjedniče Vlade”, a ne više samo s “ministre financija”.
    Možda bi bilo bolje da mu se obraćaju sa preuzvišeni imperatoru, financijski magu uz ljubljenje nogu. Strašno koliko se neki dozvoljavaju bahatluk. Doveo nas je do samog ruba, ali neda se on.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Uvaženi forumas Avatar od korisnika tuvok
    Datum registracije
    22-11-08
    Starost
    3
    Poruka
    851
    Liked
    1 times

Čudno da Debeli nije već ranije otišao negdje plakati
    za kredu od jedno 2-3 milijarde eura da privremeno
    pogasi požar...
    jedino je u tome dobar
    Komandant Data,bijelo lice,
    Kad ćeš doći do Zemljice
    Da pričas danima,jer nas zanima
    da li u stroju obitava anima.

prof. Foruma Avatar od korisnika BEATMASTER
    Datum registracije
    05-03-09
    Starost
    2
    Poruka
    1,377
    Liked
    12 times

Citat Pravi autor: industrial Pogledaj Poruke
    Milom ili silom bit će božićnica, zanimljivo zar ne?

Dok privatni sektor trpi svakodnevna otpuštanja, smanjivanja plaća, gospoda na državnoj sisi ne dopuštaju smanjenje božićnice. S jedne strane se slažem, traže ono što im je ugovorom zajamčeno, a Šuker se bahati i ispod časti mu je razgovarati sa "bagrom". Očito nas očekuje nekoliko desetaka tisuća tužbi koje će se morati kad tad platiti. Imamo nesposobnog ministra financija kojeg boli ona stvar za državu jer ga očito ne brinu tužbe, umjesto da je pokrenuo proceduru za izmjene kolektivnog ugovora on kaže da idu Sanaderu.

S druge strane nije mi jasno nerazumjevanje svih državnih djelatnika koji valjda ne žele vidjeti u kakvim smo govnima i kakvo je stanje u privatno sektoru koji ih plača.
    zanimljivo je i to da se nitko ne pita kolike su STVARNE plaće u državnom sektoru...
    ne znam da li će vas zanimati podatak da plaća + božićnica za 90% zaposlenih u državi će iznositi manje nego prosječna plaćau RH...
    ne znam da li vam je poznat podatak da ljudi moraju dizati kase uzajamne pomoći da plate režije...
    da je prosječna plaća malo iznad 3000 kn...
    da su plaće tih ljudi veg godinama zamrznute i da se samo uzima, a ne daje...

isto tako je zanimljivo da se nitko nije osvrnuo iz privatnog sektora dok je bilo love i basnoslovnih božićnica na ljude iz državnog sektora, već su njihove plaće bile predmet sprdnje i općeg čuđenja - zar je moguće da netko ima takvu malu plaću???
    Citat Pravi autor: ševa Pogledaj Poruke
    mislim, stvar je da privatnom sektoru ne ide dobro, a proračun puni privatni sektor. zašto službenici državne uprave i zaposlenici javnih poduzeća žele piliti granu na kojoj sjede?

ako sindikat javnih službi predstavlja 180.000 ljudi, jednostavnom operacijom množenja te brojke s 1250 kuna božićnice, dolazimo do cifre od 225 milijuna kuna! a to je bez bonusa za ,,top-menadžere" i slične vrste foteljaša.

pa koliko se samo koplja lome oko besplatnog obrazovanja, za koje bi trebalo izdvojiti 300 milijuna, a za to nema novaca.. ja nisam ni za to (barem ne za ponavljače godine na faksu), ali to je druga tema.

jasno je da za blagdansku sezonu svi žele da bude pun stol, ali zar je 500 kuna tako beznačajan dodatak na plaću?

edit:

taman kad sam ovo napisao, otvorim jutarnji i evo na što sam naletio:

HŽ spašavamo sa 1,4 milijarde, a oni daju 2000 kuna božićnice - Jutarnji.hr

pa vi recite da je to normalno i u redu...
    a taj koji je to napisao vjerojatno je na državnoj sisi i ne pita se da li on zaslužuje toliku plaću...

problem je kod nas što svatko gleda samo svoju guzicu i baš ga boli za onog do njega...bolje ga je i nagaziti kad padne, nego mu pružiti ruku...

u normalnom svijetu i privatni sektor ima svoje sindikate...no do toga se pored ovakvog kmetovskog mentaliteta tek treba doći...

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,942
    Liked
    345 times

bilo koji ugovor (pa tako i kolektivni) se mora ispoštovati
    tu je stvar vrlo jasna i jednostavna
    država/vlada se bahati ovakvim ponašanjem i rade to svjesno jer znaju da će ovaj spor izgubiti na bilo kojem sudu
    vjerojatno samo žele prolongirati neminovno - isplatu potpisanog

da je šuker dobro planirao znao bi da ga ovaj trošak čeka i da ga ne može izbjeći
    mogla je vlada na vrijeme krenuti u razgovore sa sindikatima ali bahati snobovi se ne žele spuštati tako nisko

npr. nijedna banka vam neće oprostiti niti jednu ratu kredita jer ste vi zapali u financijske teškoće
    možete samo razgovarati o reprogramiranju kredita, eventualnoj odgodi ili produženju roka otplate, ali nema otpisa onoga što ste ugovorili plaćati

Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: BEATMASTER Pogledaj Poruke
    zanimljivo je i to da se nitko ne pita kolike su STVARNE plaće u državnom sektoru...
    ne znam da li će vas zanimati podatak da plaća + božićnica za 90% zaposlenih u državi će iznositi manje nego prosječna plaćau RH...
    ne znam da li vam je poznat podatak da ljudi moraju dizati kase uzajamne pomoći da plate režije...
    da je prosječna plaća malo iznad 3000 kn...
    da su plaće tih ljudi veg godinama zamrznute i da se samo uzima, a ne daje...
    Statistika je zajebana, isto tako imaš prosjek u privatnom sektoru, što opet ne znači da svi dobro žive. Ti jedeš zelje, ja meso, a u prosjeku imamo sarmu.

Velika većina gleda samo svoju guzu, no i to će valjda puknuti jedno dana. (toplo se nadam)

Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku