Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi Crkva i utjecaj na društvo u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: damfisk Dakle - NE gradit "još i veće crkve" nego se bavit onim čime se treba ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 17-02-06, 22:52   #41 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 17-02-06
Poruka: 162
orhideja se izdvaja iz mase
Re: Crkva i utjecaj na društvo

Citat:
Pravi autor: damfisk
Dakle - NE gradit "još i veće crkve" nego se bavit onim čime se treba bavit - duhovnim potrebama vjernika.
Ovdje bih se htjela nadovezati.Slažem se sa većinom izjava.Ja sam vjernica i idem u crkvu radi sebe,jer imam potrebu.Ali,smatram da se crkva previše petlja u neke nepotrebne stvari dok im se vjernici osipaju.Tako da bi im se moglo dogoditi da im ostanu samo građevine bez vjernika u njima.Ono što me najviše smeta je to što se svećenici klanjaju kojekakvom SMEĆU od ljudi (političara,tajkuna,mafijaša...) koji zbog privida idu u crkvu i koji su postali vjernici preko noći,a gube prave vjernike.Crkvu se ne može maknuti iz uplitanja u politiku jer se tu radi o velikoj moći i utjecaju ali zato svećenike treba dovesti u red.Što se tiče "Svete mati slobode"-to je UŽAS i izvana i iznutra!!!I kakvo je to uopće ime za crkvu?!
Odgovori sa citatom
Star 18-02-06, 01:12   #42 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 23-10-05
Poruka: 156
santarium se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Casey
Sanatariume, malo argumentiraj svoju tvrdnju o tome da sam ja naivan- jel to zato šta ne mislim kao ti?
Ne, nikako ne želim reći da si naivan jer ne dijeliš moje mišljenje, ono što sam ja htjeo reći je to da ti govoriš takve nonsense da je to neviđeno... Zašto jednostavno ne želiš neke stvari prihvatiti ili bar priznati da smo u pravu nego uvijek odgovoraš sa protunapadom... Ako mi spomenemo problem pedofilije, ti kažeš da ih ima i u vlasti... A naravno da ih ima, ali crkva kao jedna organizacija zadužena za promicanje morala, tolerancije, vjere i ljubavi(prema svima), ne smije si dopustiti da te skandale (ne)rješava unutar same crkve.. U tome je stvar, a ti toliko voliš, poštuješ li nešto treće crkvu da si slijep na to... Ili ne želiš priznati. To je samo jedan od primjera.
Citat:
Spominješ i neke razine, slobodno ti opali, nije meni problem reći ako ne budem dostojan dijaloga sa tobom.
Stvar u razinama je bila da je ovo jedna civilizirana polemika oko nekih ozbiljnih stvari. I da tu nema prepucavanja na razini osnovnoškolaca... Najbolje je da se još počnemo i psovat... Ak ne možemo normalno razgovarat(dopisivati se što god) onda je bolje da i ne razgovaramo...
santarium je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-02-06, 01:41   #43 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence

Citat:
Damfisk, pojasni mi malo demokraciju u praksi? Znam da demokracija u teoriji označava cjelokupno narodno sudjelovanje u upravljanju državom. Uzmi za primjer HR- njom vlada narod, i to kakav! 12% visoko obrazvanih, ostatak jedva da zna čitat. Takvi biraju vlast i vladaju zajedno sa njom.
i na njih se oslanja crkva... jer njima može prodat svoja sranja.
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-02-06, 01:44   #44 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: silence
i na njih se oslanja crkva... jer njima može prodat svoja sranja.
santarium je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-02-06, 03:05   #45 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,385
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: santarium
sam ja htjeo reći je to da ti govoriš takve nonsense da je to neviđeno... Zašto jednostavno ne želiš neke stvari prihvatiti ili bar priznati da smo u pravu nego uvijek odgovoraš sa protunapadom
HTIO!!!
Prihvaćam 100%! U Crkvi ima pedofilije i krađe. U pravu ste, priznajem.
Citat:
Stvar u razinama je bila da je ovo jedna civilizirana polemika oko nekih ozbiljnih stvari. I da tu nema prepucavanja na razini osnovnoškolaca... Najbolje je da se još počnemo i psovat... Ak ne možemo normalno razgovarat(dopisivati se što god) onda je bolje da i ne razgovaramo...
Stariji sam od osnovnoškolca, a opaske proslijedi Silencu kojemu se teško kontrolirati pa tu i tamo upadne sa nekim floskulama. Sad iskreno priznajte, koliko vam je osobno Crkva načinila zla i koliko ste gotovine morali dati dotičnoj? Ja sam u godinu dana dao 50kn, a CARNeta mi je došlo za 1. mjesec 222kn.

Silence care, na nepismene ti se oslanjaju Sanader i Meesich, a ne Crkva. Da ona ima utjecaja nad juncima, nebi se radilo nedjeljom.
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-02-06, 04:41   #46 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
HTIO!!!
Kako god ti kažeš... Iako nisam siguran...

Citat:
Sad iskreno priznajte, koliko vam je osobno Crkva načinila zla i koliko ste gotovine morali dati dotičnoj? Ja sam u godinu dana dao 50kn, a CARNeta mi je došlo za 1. mjesec 222kn.
Ma nije stvar u zlu i novcima nego u principu. Pa nisu mi ni Hitler a ni Pavelić, napravili apsolutno nikakvo zlo (direktno), ni Bush, pa to i dalje ne znači da ih podržavam i odobravam njihove postupke. A što se tiče carnet-a tu si si sam kriv... Znas kolko košta sve si skupio sam, kaj da ti se kaže???
Citat:
Silence care, na nepismene ti se oslanjaju Sanader i Meesich, a ne Crkva. Da ona ima utjecaja nad juncima, nebi se radilo nedjeljom.
A kroz cijelu povijest, a i dan danas, tko su najveći vjernici?? I koliko je posto najsiromašnijih i "nepismenih" vjernika koji su najokorjeliji i brane crkvu... Recimo oni seljaci koji su branili svog svećenika koji je spiskao pare na sex-phone. Prvo sta on ima tamo raditi ako je svećenik, dakle svjesno se odrekao takvih stvari, i drugo čije je novce potrošio. A oni ga još i brane... A kad to političari naprave ko ih brani. Nije da bi ih ja branio ali samo ti hoću reći koja je to razina svjesti.
santarium je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-02-06, 09:50   #47 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence

Citat:
nažalost moram paziti kako odgovaram, ali daj mi ti onda reci za koga glasaju pismeni? ako je činjenica da u većim gradovima i razvijenijim regijama najviše glasove NE dobiva HDZ.

daj ne seri gluposti.
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-02-06, 13:49   #48 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,385
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Silence, potpuno je nevažno tko vlada u Hrvatskoj. Može to bit HDZ, SDP ili pak Libra. Politiku ne možeš dikitrati ukoliko si prezadužen.
Aj aj, dobro si me upozorija, neću više srat gluposti.

Sanatariume, 100% je HTIO. Iako sam nepismen, pismeniji sam od nekih na ovom forumu. Za htjeo se dobiva 1 pa da si i Nobelovac
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-02-06, 14:14   #49 (permalink)
glup & gluplji

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,888
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Damfisk, pojasni mi malo demokraciju u praksi? Znam da demokracija u teoriji označava cjelokupno narodno sudjelovanje u upravljanju državom. Uzmi za primjer HR- njom vlada narod, i to kakav! 12% visoko obrazvanih, ostatak jedva da zna čitat. Takvi biraju vlast i vladaju zajedno sa njom.

Evo opet on upire tamo di ne triba! Pa već sam rekao da definicija demokracija nija tema ove rasprave. Osim toga, kako bi ti da država bude uređena? Da jedan zapovida a drugi da slušaju? Demokracija nije savršena , ali kako savršeni društveni sustav još nije izmišljen (i neće), demokracija je ono što je najizvedivije, najpoštenije i najljudskije.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-05-06, 13:48   #50 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 11-05-06
Poruka: 116
zena_zmaj se izdvaja iz mase

evo Damfisk...

prebacujem joksov post:
Citat:
Pravi autor: joks
Slažem se s ovim

Istina je da se crkva počela u zadnje vrijeme sve češće pojavljivati u medijima sa svojim komentarima o svakidašnjim događajima i javno iznositi svoje viđenje stvari i svoje mišljenje ali to joj je nakraju i uloga, obraćati se vjernicima a kao što je zena_zmaj napisala većina hrvata se deklarira kao vjernici katolici.
Pošto ipak dobar dio "vjernika" ne odlazi na mise i tamo sluša ono što crkva ima za reći oni su počeli koristiti moć javnih medija i na taj naćin se obratiti vjernicima.
A između ostalog kao što i svi imaju pravo javno iznositi svoja mišljenja tako imaju i oni.

Moje mišljenje je da svećenici imaju pravo savjetovati vjernike kako da se ponašaju da bi bili pravi vjernici. Znači ako primjete nešto što nije u skladu s vjerom, nešto kao što je sad ovo s ovim filmom ili onim koncertom, imaju pravo vjernika savjetovati što da radi i kako da se ponaša.

Druga stvar je što većina ljudi od crkve očekuje da podučava samo o vjeri i ne mješa se u dnevnopolitička zbivanja pa takvi njihovi javni komentari ne nailaze na preveliko odobravanje i ponekad imaju kod djela javnosti suprotan učinak od onog koji bi oni željeli.

Što se tiče mješanja crkve u politiku normalno je da će crkva prije biti za stranke desnije orijentacije, koje su u pravilu konzervativnije i samim time jače vezane uz crkvu, i svjesno ili nesvjesno ljude upućivati na njih nego za stranke lijeve orijentacije koje su recimo liberalnije i čiji se stavovi u većini slučajeva baš i ne poklapaju sa stavovima crkve.
sve sto sam misla o crki i javnim manifestacijama sam rekla

sto se tice crkve i politike:
takoder smatram da crkva ima pravo iznositi komentare politickih tendencija vladajucih stranaka jer ima pravo upozoriti ljude sto koja vlada zastupa i apelirati na vjernicku savjest

od lobiranja (iako nisam dozivjela, ocito ima ljudi koji se zale na to) se ogradujem.
mislim da su granice izlaganja i ostavljanja slobodnog izbora dovoljne.

ako je Bog dao covjeku slobodan izbor, ko su ljudi da nam naređuju da biramo 'podobne'
ja sam za onu: svako po svojoj savjesti
zena_zmaj je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: crkva, drus tvo, utjecaj

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Slične Diskusije
Tema Pokretač teme Forum Odgovora Zadnja poruka
Kolekcija viceva RubberDuck Vicevi i Smiješni Tekstovi 6 24-07-07 22:37
Tips & Tricks za Siemens Gigaset Kristijan Mobiteli 1 17-05-07 13:16
Vicevi - Mujo i Suljo (Huso i Haso) Kristijan Vicevi i Smiješni Tekstovi 7 16-08-06 04:09

Trenutno vrijeme na forumu: 01:03.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114