Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi hrvatski i srpski pozdrav u Znanost forumu; Evo ovako, često sam se susrela s recenicom tipa: "Ona ti je srpkinja, vidiš da pozdravlja sa ćao." ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 07-03-08, 12:49   #1 (permalink)
Bolekova koka

Datum registracije: 04-07-04
Godina: 22
Poruka: 5,189
mama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku mama Pošalji poruku preko Skype-a korisniku mama
hrvatski i srpski pozdrav

Evo ovako, često sam se susrela s recenicom tipa:

"Ona ti je srpkinja, vidiš da pozdravlja sa ćao."

Pa me zanima koliko ste upoznati s time, koliku ulogu taj svakodnevni pozdrav ima u vašem životu i stvarate li sliku o nacionalnosti osobe na osnovi pozdrava?

Osobno često pozdravljam sa Ćao i znam brdo ljudi koji također koriste taj pozdrav, a da nisu te nacionalnosti.
Isto tako znam puno njih koji na osnovu pozdrava zakljucuju tko si.

Meni je to malo glupo i zanima me vaše mišljenje o tome.

I što je točno hrvatski pozdrav?

(i ovo ispod nije prijevod buahaha)
mama je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:01   #2 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 26-09-06
Godina: 21
Poruka: 515
EvilM@ster se izdvaja iz maseEvilM@ster se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku EvilM@ster
Re: hrvatski i srpski pozdrav

Neznam koji bi to bili pravi hrvatski pozdravi, ja osobno dosta koristim "zdravo" kao pozdrav..
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:05   #3 (permalink)
V.I.P. Član

Datum registracije: 19-06-07
Poruka: 5,198
gggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobargggiga je stvarno dobar
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku gggiga

To ''ćao'' nikad nisam povezivao s nacionalnošću. Znam hrpu ljudi koji to koriste svakodnevno....

A kao ''hrvatski'' bi možda mogao proći ''bok''. Nekoliko puta mi se u Bosanskom Brodu dogodilo da tako pozdravim kad ulazim ili izlazim iz trgovine, kafića, i da me radnici onako malo čudno pogledaju
We're going home with the championship.
gggiga je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:08   #4 (permalink)
Cobo

Datum registracije: 11-11-05
Poruka: 11,768
slay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosanslay ima na što biti ponosan

Skrenuh s teme, ali samo da pojasnim porijeklo riječi "ćao", po tumačenju don Živana Bezića..
Pozdrav "ćao" se rodio u istoj kolijevci u kojoj je došao na svijet i stari feudalni pozdrav "servus", koji uostalom još nije izumro (čuje ga se i danas npr. u carskom Beču). Ovaj latinski "servus" (sluga, rob) dobio je u srednjem vijeku dvojnika u izrazu "sclavus" (rob, Slaven) i u grčkom homonimu "sklabos", kojima su se često puta označavali slaveni. Ta govorna podvala svoj uspjeh duguje činjenici što su stari slaveni, po dolasku u Europu još neorganizirani u svoje države, mnogo puta bili robovi franaka, Germana i Bizantinaca. Stoga je izraz "sclavus" prešao i u germanske (der Sklave), anglosaske (the slave) i pogotovo romanske jezike: francuski (esclave, esclavage), španjolski (esclavo) i talijanski: schiavo.
Taj posljednji izraz je našao plodno tlo osobito u Veneciji (naši galeoti!) i u Sjevernoj Italiji. U Veneciji su se Slaveni i Hrvati nazivali "Schiavoni" te se je jedan dio mletačke obale zvao "Riva dei Schiavoni". Mlečani su tu riječ izgovarali kao "šćavone", a njezin korijen "šćavo". Pučki je govor tu riječ, zbog lakšeg izgovora, izbrusio na taj način što je izostavio prvi i pretposljednji glas, pa je onda preostalo današnje "ćao" (pisano: ciao).

"Ćao" dakle znači: sluga sam.

slay je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:16   #5 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 02-08-07
Godina: 28
Poruka: 3,641
white devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono nešto

Pozdravljam se sa zdravo, cao, dobar dan, i ne povezujem to sa time ko je kakve nacionalnosti, jednostavno svaka zemlja, oblast,... imaju karakteristican pozdrav i sami biramo kako cemo nekog pozdraviti... A ciao, koji je zapravo italijanski pozdrav, mozda bi bio logicniji za Hrvatsku, nego Srbiju, s obzirom na uticaj italijanskog jezika na neke hrvatske oblasti, recimo Dalmaciju.... A sad, sto neko preferira bok umesto cao je sasvim druga prica...
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:26   #6 (permalink)
LPK
prof. Foruma

Datum registracije: 23-08-07
Poruka: 1,287
LPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz mase

Nisam nikad to povezivao s nacionalnošću, ali zanimljivo je kad sam u Zg pozdravljam sa bok, kad dođem u Istru ili Dalmaciju prebacim se na ćao, u Srbiji i Bosni sam na ćao, a sa Austrijancima na Tschuss...radim to nesvjesno
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:27   #7 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Poruka: 1,884
Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Bok
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:33   #8 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 36
Poruka: 3,662
Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan

Pomoz' Bog, da se i ja pridružim temi!

Ma 'zdravo' je jugonostsalgičarski, 'ćao' srpski, 'bok' vjerojatno komunistički, 'bog' klerofašistički... Jedna rječca za pozdraviti a o njoj sve visi o koncu- tko si, što si, politička uvjerenja... Mislim da se mi uopće ne bismo smjeli ni pozdravljati- koja je vajda od toga, ili je 'njihov', ili je 'naš' pa ćemo čekati prvu priliku da ga iz jala odvučemo u blato da bismo bili prvi u selu.

A Slay se raspisao... Ciao je čisti talijanizam, i dobro kaže pojednostavljeni oblij našeg 'sluga pokorni' (tj. u originalu "vaš sam sluga")

Bilježim se sa štovanjem.
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:40   #9 (permalink)
Celebrity

Datum registracije: 14-04-06
Poruka: 1,494
deedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavandeedee00 je slavan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku deedee00 Pošalji poruku preko Skype-a korisniku deedee00

ja uglavnom koristim pozrav "bok" i nemam pojma gdje to spada i bilo bi glupo da mene ili da ja nekog svrstavam samo po jednoj rijeci, to je samo stvar navike! cesto koristim i "ciao" ali to je cisti talijanizam kao sto je vec receno ili su talijani ustvari prikriveni srbi
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 13:40   #10 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 02-08-07
Godina: 28
Poruka: 3,641
white devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono neštowhite devil ima ono nešto

Podignes obrve i klimnes glavom, pa koga zanima ko si, nek razmislja do mile volje!
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: pozdrav, pozdravi

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 06:25.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103