| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Politika Raspravljate o temi hrvatski i srpski pozdrav u Znanost forumu; Evo ovako, često sam se susrela s recenicom tipa: "Ona ti je srpkinja, vidiš da pozdravlja sa ćao." ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Bolekova koka | hrvatski i srpski pozdrav Evo ovako, često sam se susrela s recenicom tipa: "Ona ti je srpkinja, vidiš da pozdravlja sa ćao." Pa me zanima koliko ste upoznati s time, koliku ulogu taj svakodnevni pozdrav ima u vašem životu i stvarate li sliku o nacionalnosti osobe na osnovi pozdrava? Osobno često pozdravljam sa Ćao i znam brdo ljudi koji također koriste taj pozdrav, a da nisu te nacionalnosti. Isto tako znam puno njih koji na osnovu pozdrava zakljucuju tko si. Meni je to malo glupo i zanima me vaše mišljenje o tome. I što je točno hrvatski pozdrav?
__________________ Imperare sibi maximum imperium est. Žena od tebe želi da budeš najjači na svijetu, na nju najslabiji. (i ovo ispod nije prijevod buahaha) |
| | |
| | #3 (permalink) |
| V.I.P. Član | Re: hrvatski i srpski pozdrav To ''ćao'' nikad nisam povezivao s nacionalnošću. Znam hrpu ljudi koji to koriste svakodnevno.... A kao ''hrvatski'' bi možda mogao proći ''bok''. Nekoliko puta mi se u Bosanskom Brodu dogodilo da tako pozdravim kad ulazim ili izlazim iz trgovine, kafića, i da me radnici onako malo čudno pogledaju ![]()
__________________ Drink, drink, wherever you may be, We are the drunk and disorderly, And we don't give a f*ck, and we don't give a sh*t, We're going home with the championship. |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Cobo Datum registracije: 11-11-05 Lokacija: BikiniLand Godina: 22
Poruka: 11,768
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Skrenuh s teme, ali samo da pojasnim porijeklo riječi "ćao", po tumačenju don Živana Bezića.. Pozdrav "ćao" se rodio u istoj kolijevci u kojoj je došao na svijet i stari feudalni pozdrav "servus", koji uostalom još nije izumro (čuje ga se i danas npr. u carskom Beču). Ovaj latinski "servus" (sluga, rob) dobio je u srednjem vijeku dvojnika u izrazu "sclavus" (rob, Slaven) i u grčkom homonimu "sklabos", kojima su se često puta označavali slaveni. Ta govorna podvala svoj uspjeh duguje činjenici što su stari slaveni, po dolasku u Europu još neorganizirani u svoje države, mnogo puta bili robovi franaka, Germana i Bizantinaca. Stoga je izraz "sclavus" prešao i u germanske (der Sklave), anglosaske (the slave) i pogotovo romanske jezike: francuski (esclave, esclavage), španjolski (esclavo) i talijanski: schiavo. Taj posljednji izraz je našao plodno tlo osobito u Veneciji (naši galeoti!) i u Sjevernoj Italiji. U Veneciji su se Slaveni i Hrvati nazivali "Schiavoni" te se je jedan dio mletačke obale zvao "Riva dei Schiavoni". Mlečani su tu riječ izgovarali kao "šćavone", a njezin korijen "šćavo". Pučki je govor tu riječ, zbog lakšeg izgovora, izbrusio na taj način što je izostavio prvi i pretposljednji glas, pa je onda preostalo današnje "ćao" (pisano: ciao). "Ćao" dakle znači: sluga sam.
__________________ Odrast'o sam, al' na kratko Bit ću dijete život cijeli |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 02-08-07 Godina: 28
Poruka: 3,641
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Pozdravljam se sa zdravo, cao, dobar dan, i ne povezujem to sa time ko je kakve nacionalnosti, jednostavno svaka zemlja, oblast,... imaju karakteristican pozdrav i sami biramo kako cemo nekog pozdraviti... A ciao, koji je zapravo italijanski pozdrav, mozda bi bio logicniji za Hrvatsku, nego Srbiju, s obzirom na uticaj italijanskog jezika na neke hrvatske oblasti, recimo Dalmaciju.... A sad, sto neko preferira bok umesto cao je sasvim druga prica...
__________________ When I'm good, I'm really good, when I'm bad, I'm even better! |
| | |
| | #6 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 23-08-07 Lokacija: Zagreb
Poruka: 1,287
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Nisam nikad to povezivao s nacionalnošću, ali zanimljivo je kad sam u Zg pozdravljam sa bok, kad dođem u Istru ili Dalmaciju prebacim se na ćao, u Srbiji i Bosni sam na ćao, a sa Austrijancima na Tschuss...radim to nesvjesno ![]()
__________________ Onoj osobi koja mi definira ljubav, dao bih Nobelovu nagradu; a maloj princezi koja mi uzvrati ljubav, dao bih vlastiti život |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 36
Poruka: 3,662
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Pomoz' Bog, da se i ja pridružim temi! ![]() Ma 'zdravo' je jugonostsalgičarski, 'ćao' srpski, 'bok' vjerojatno komunistički, 'bog' klerofašistički... Jedna rječca za pozdraviti a o njoj sve visi o koncu- tko si, što si, politička uvjerenja... Mislim da se mi uopće ne bismo smjeli ni pozdravljati- koja je vajda od toga, ili je 'njihov', ili je 'naš' pa ćemo čekati prvu priliku da ga iz jala odvučemo u blato da bismo bili prvi u selu.A Slay se raspisao... Ciao je čisti talijanizam, i dobro kaže pojednostavljeni oblij našeg 'sluga pokorni' (tj. u originalu "vaš sam sluga")Bilježim se sa štovanjem.
__________________ The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he did not exist - The usual suspects |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Celebrity | Re: hrvatski i srpski pozdrav ja uglavnom koristim pozrav "bok" i nemam pojma gdje to spada i bilo bi glupo da mene ili da ja nekog svrstavam samo po jednoj rijeci, to je samo stvar navike! cesto koristim i "ciao" ali to je cisti talijanizam kao sto je vec receno ili su talijani ustvari prikriveni srbi ![]() ![]()
__________________ A wise girl kisses but doesn't love, listens but doesn't belive and leaves before she is left - Marilyn Monroe |
| | |
![]() |
| Tagovi: pozdrav, pozdravi |
« Mladi vozači će smjeti vozit poslije 11h !!!
|
Muđahedini u bih-deportirati ili dati BIH državljanstvo? »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 06:25.

Mislim da se mi uopće ne bismo smjeli ni pozdravljati- koja je vajda od toga, ili je 'njihov', ili je 'naš' pa ćemo čekati prvu priliku da ga iz jala odvučemo u blato da bismo bili prvi u selu.