| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Politika Raspravljate o temi hrvatski i srpski pozdrav u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: anthlon Na ovom dijelu Lijepe naše nikada nije bio prisutan pozdrav "Ćao". Pojavio se ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #21 (permalink) | |
| glup & gluplji Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 13,888
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Citat:
Ma daj molim te nemoj me zajebavat. Pametan čovjek u "najboljim" godinama ne može ovakve bedastoće ozbiljno mislit... Barem se nadam da ne može...
__________________ Sve žene nisu iste. Neke su još gore. | |
| | |
| | #23 (permalink) | |
| Moderator Foruma | Re: hrvatski i srpski pozdrav Citat:
Koju bedastoću tvoj ... mozak ne može shvatiti? To da se do rata ovdje pozdravljalo isključivo sa "zdravo"? To da se s ratom počelo pozdravljati s "bok" ili "bog"? To da se "ćao" ovdje pojavilo nakon mirne reintegracije? To da "reintegrirani" Srbi (ili Srbi uopće) nikada ne pozdravljaju sa "bok" ili "bog" i da takav pozdrav čak smatraju uvrijedljivim? To da zbog toga neki ljudi svrstavaju pozdravljače u određene etničke grupe? To da ja "ćao" doživljavam onako kako sam napisao? Malo od ovoga je moje mišljenje, većinom su to činjenice u čiju opravdanost nisam, niti ću ulaziti. Vježbaj mozak da bude sposoban prihvatiti činjenice.
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. | |
| | |
| | #24 (permalink) | |||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Citat:
Citat:
I ovu. I ovu. Citat:
Citat:
Citat:
Nema potrebe. Dovoljno je uvježban.
__________________ Sve žene nisu iste. Neke su još gore. | |||||
| | |
| | #25 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,577
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Damfisk, sad si počeo pretjerivat. Ne znam koliko i kad si bio u Slavoniji, ali sve što je anthlon rekao je istina. A ono da je "Ćao" pederski pozdrav je njegovo osobno mišljenje i u to ne ulazim. |
| | |
| | #26 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 3,416
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav U zadnje vrijeme nekad u porukama napišem ciao...a nisam ni Srbin, ni peder...
__________________ "...prodali me staari drugovi, ni Bogu ni vraagu donijeli, ljubile me neljubljene, nesuđenee..." |
| | |
| | #27 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Kako to misliš "sad sam počeo.."? Pa ja to uvijek radim. Citat:
Pa neka mu je to osobno mišljenje... taj dio mi uopće ne smeta.
__________________ Sve žene nisu iste. Neke su još gore. | |
| | |
| | #28 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav U istočnoj Slavoniji do mirne reintegracije među Hrvatima nije bio raširen pozdrav ćao, tj. taj pozdrav je postojao u sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom. Hrvati na selima su pozdravljali pretežno sa "Hvaljen Isus i Marija", na što je odgovor bio "U vjeke" ili "Na vjeke", dok se u gradovima pozdravljalo sa"Bok" ili "Zdravo". U mome rodnome gradu nije bio pametno pozdravljati sa "Bog", jer si automatski bio proglašavan ustašom, a sam znaš što je to značilo prije rata. Pozdrav ćao se vrlo često mogao čuti, a njime su većinom pozdravljali Srbi. Otuda dolazi i to mišjenje da je to srpski pozdrav. Što ne znači, dakako, da i pokoji Hrvat nije pozdravljao tim pozdravom. Ako se sjećaš, neko vrijeme prije rata se na kioscima mogao kupit časopis "Ćao". U mojoj sredini je njegovom popularizacijom, došlo i do malo većeg širenja pozdrava "Ćao", ali i opet su to većinom bili Srbi koji su prestali pozdravjati sa "Zdravo" i prešli na "Ćao". Ne znam kako je bio u drugim dijelovima Hrvatske, ali u Slavoniji je situacija bila takva. A ako se sjećaš demografske slike Slavonije iz predratnog razdoblja onda si svjestan da je taj pozdrav bio dosta čest. Dakako, to nije srpska riječ, ai Srbi su pretežno njime pozdravljali. Dakako da anthonova tvrdnja nije točna od riječ do riječi, ali kontekst je većinom istinit. |
| | |
| | #29 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Ma ja u tu priču jednostavno ne mogu povjerovat jer mi beskrajno glupo zvuči izjava da su se Hrvati pozdravljali jednim a Srbi drugim pozdravom i da je to tako trajalo desetljećima prije '91. Možda je to i istina, ne znam... meni to zvuči apsurdno i nadrealno. pa sad, ako je istina, neka je... Ali da je glupo - jest. Glupo je. BTW - "Hvaljen Isus - Vazda budi" je vjerovatno jedan od all time najglupljih pozdrava u galaksiji a i šire. Doduše, nije bio ograničen samo na Slavoniju...
__________________ Sve žene nisu iste. Neke su još gore. |
| | |
| | #30 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Ja, dakako, ne mogu govorit o desetljećima, ali mogu o razdoblju od 1985. na dalje. To i nije nekakvo dugačko razdoblje, a vjerujem da ne može biti ni mjerodavno, pošto su se već tada osjećale strahovite tenzije između Hrvata i Srba. Jedan od načina izricanja pripadnosti tada je bio i pozdrav. Što se ovog pozdrava tiče (Hvajen Isus), roditelji su mi reki da se tako "oduvijek" pozdravjalo, a stariji judi još i danas tako pozdravljaju. Za ilustraciju: u jesen 1990. sam na ulici kredom napisao "Živjela Hrvatska", U školi sam "...zbog rušenja bratstva i jedinstva" (tako je pisalo u sužbenom objašnjenju) dobio ukor pred isključenje, dok su mi roditelji cijelu noć bili na "obavjesnom razgovoru" u tadašnjoj miliciji. |
| | |
![]() |
| Tagovi: pozdrav, pozdravi |
« EU postaje polazište za terorističke napade na SAD
|
I Žužić na proslavi Mesićeva rođendana (pomilovanje na horizontu?) »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 03:13.