Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi hrvatski i srpski pozdrav u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: anthlon Na ovom dijelu Lijepe naše nikada nije bio prisutan pozdrav "Ćao". Pojavio se ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 07-03-08, 18:55   #21 (permalink)
glup & gluplji

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,888
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima
Re: hrvatski i srpski pozdrav

Citat:
Pravi autor: anthlon Pogledaj Poruke
Na ovom dijelu Lijepe naše nikada nije bio prisutan pozdrav "Ćao". Pojavio se tek nakom "mirne reintegracije pa otuda dolaze i ljudske predrasude.

Isto tako se do rata nikada (gotovo nikada) nije pozdravljalo s "Bog" ili "Bok". Bilo je uvijekprisutno "Zdravo", "Dobar dan" ili "Hvaljen Isus".

Zbog toga neki ljudi "Ćao" doživljavaju kao pozdrav koji su uveli reintegrirani Srbi jer nikako preko usta ne mogu prevaliti stare hrvatske pozdrave koji su ponovo oživjeli (bok, bog).

Osobno mi je postalo sasvim normalno, prirodno i uobičajeno reći "Bog".
"Ćao" mi ne ide lako preko usana jer ga doživljavam kao pederski pozdrav. Možete vi meni sad pričati što hoćete ali ja se tako osjećam ako kažem "Ćao" i zato to gotovo nikada ne govorim (Ćao arhitekti!).

Ma daj molim te nemoj me zajebavat.

Pametan čovjek u "najboljim" godinama ne može ovakve bedastoće ozbiljno mislit...

Barem se nadam da ne može...
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:01   #22 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,577
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar

U Sloveniji koristim (neslužbeno) pozdrav "Živio, rođo!". Zašto? Provociram!
Dr Jekyll je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:14   #23 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Godina: 45
Poruka: 4,880
anthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Ma daj molim te nemoj me zajebavat.

Pametan čovjek u "najboljim" godinama ne može ovakve bedastoće ozbiljno mislit...

Barem se nadam da ne može...
Kad sam pisao poruku nisi mi bio ni u peti pa ne vidim zašto bih ja tebe zajebavao.

Koju bedastoću tvoj ... mozak ne može shvatiti?

To da se do rata ovdje pozdravljalo isključivo sa "zdravo"?
To da se s ratom počelo pozdravljati s "bok" ili "bog"?
To da se "ćao" ovdje pojavilo nakon mirne reintegracije?
To da "reintegrirani" Srbi (ili Srbi uopće) nikada ne pozdravljaju sa "bok" ili "bog" i da takav pozdrav čak smatraju uvrijedljivim?
To da zbog toga neki ljudi svrstavaju pozdravljače u određene etničke grupe?
To da ja "ćao" doživljavam onako kako sam napisao?

Malo od ovoga je moje mišljenje, većinom su to činjenice u čiju opravdanost nisam, niti ću ulaziti.

Vježbaj mozak da bude sposoban prihvatiti činjenice.
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:20   #24 (permalink)
glup & gluplji

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Kad sam pisao poruku nisi mi bio ni u peti pa ne vidim zašto bih ja tebe zajebavao.
To je samo izraz, ne treba ga shvatit doslovno...

Citat:
Koju bedastoću tvoj ... mozak ne može shvatiti?

To da se do rata ovdje pozdravljalo isključivo sa "zdravo"?
Ovu.

Citat:
To da se s ratom počelo pozdravljati s "bok" ili "bog"?
I ovu.

Citat:
To da se "ćao" ovdje pojavilo nakon mirne reintegracije?
I ovu.

Citat:
To da "reintegrirani" Srbi (ili Srbi uopće) nikada ne pozdravljaju sa "bok" ili "bog" i da takav pozdrav čak smatraju uvrijedljivim?
Ovu pogotovo.

Citat:
To da zbog toga neki ljudi svrstavaju pozdravljače u određene etničke grupe?
To da ja "ćao" doživljavam onako kako sam napisao?
Ove baš i ne.

Citat:
Malo od ovoga je moje mišljenje, većinom su to činjenice u čiju opravdanost nisam, niti ću ulaziti.
Čisto sumnjam da su baš sve gorenavedene bedastoće zaista činjenice.

Citat:
Vježbaj mozak da bude sposoban prihvatiti činjenice.
Nema potrebe. Dovoljno je uvježban.
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:24   #25 (permalink)
Akademik Foruma

Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar

Damfisk, sad si počeo pretjerivat. Ne znam koliko i kad si bio u Slavoniji, ali sve što je anthlon rekao je istina.

A ono da je "Ćao" pederski pozdrav je njegovo osobno mišljenje i u to ne ulazim.
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:25   #26 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 3,416
Adolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobar

U zadnje vrijeme nekad u porukama napišem ciao...a nisam ni Srbin, ni peder...
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:28   #27 (permalink)
glup & gluplji

Citat:
Pravi autor: Dr Jekyll Pogledaj Poruke
Damfisk, sad si počeo pretjerivat.
Kako to misliš "sad sam počeo.."? Pa ja to uvijek radim.

Citat:
Ne znam koliko i kad si bio u Slavoniji, ali sve što je anthlon rekao je istina.
Sve? Baš sve? Od riječi do riječi?

Citat:
A ono da je "Ćao" pederski pozdrav je njegovo osobno mišljenje i u to ne ulazim.
Pa neka mu je to osobno mišljenje... taj dio mi uopće ne smeta.
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:46   #28 (permalink)
Akademik Foruma

U istočnoj Slavoniji do mirne reintegracije među Hrvatima nije bio raširen pozdrav ćao, tj. taj pozdrav je postojao u sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom. Hrvati na selima su pozdravljali pretežno sa "Hvaljen Isus i Marija", na što je odgovor bio "U vjeke" ili "Na vjeke", dok se u gradovima pozdravljalo sa"Bok" ili "Zdravo". U mome rodnome gradu nije bio pametno pozdravljati sa "Bog", jer si automatski bio proglašavan ustašom, a sam znaš što je to značilo prije rata.

Pozdrav ćao se vrlo često mogao čuti, a njime su većinom pozdravljali Srbi. Otuda dolazi i to mišjenje da je to srpski pozdrav. Što ne znači, dakako, da i pokoji Hrvat nije pozdravljao tim pozdravom.

Ako se sjećaš, neko vrijeme prije rata se na kioscima mogao kupit časopis "Ćao". U mojoj sredini je njegovom popularizacijom, došlo i do malo većeg širenja pozdrava "Ćao", ali i opet su to većinom bili Srbi koji su prestali pozdravjati sa "Zdravo" i prešli na "Ćao".

Ne znam kako je bio u drugim dijelovima Hrvatske, ali u Slavoniji je situacija bila takva. A ako se sjećaš demografske slike Slavonije iz predratnog razdoblja onda si svjestan da je taj pozdrav bio dosta čest.

Dakako, to nije srpska riječ, ai Srbi su pretežno njime pozdravljali. Dakako da anthonova tvrdnja nije točna od riječ do riječi, ali kontekst je većinom istinit.
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:49   #29 (permalink)
glup & gluplji

Ma ja u tu priču jednostavno ne mogu povjerovat jer mi beskrajno glupo zvuči izjava da su se Hrvati pozdravljali jednim a Srbi drugim pozdravom i da je to tako trajalo desetljećima prije '91.

Možda je to i istina, ne znam... meni to zvuči apsurdno i nadrealno.

pa sad, ako je istina, neka je... Ali da je glupo - jest. Glupo je.

BTW - "Hvaljen Isus - Vazda budi" je vjerovatno jedan od all time najglupljih pozdrava u galaksiji a i šire. Doduše, nije bio ograničen samo na Slavoniju...
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 19:58   #30 (permalink)
Akademik Foruma

Ja, dakako, ne mogu govorit o desetljećima, ali mogu o razdoblju od 1985. na dalje. To i nije nekakvo dugačko razdoblje, a vjerujem da ne može biti ni mjerodavno, pošto su se već tada osjećale strahovite tenzije između Hrvata i Srba. Jedan od načina izricanja pripadnosti tada je bio i pozdrav.

Što se ovog pozdrava tiče (Hvajen Isus), roditelji su mi reki da se tako "oduvijek" pozdravjalo, a stariji judi još i danas tako pozdravljaju.

Za ilustraciju: u jesen 1990. sam na ulici kredom napisao "Živjela Hrvatska", U školi sam "...zbog rušenja bratstva i jedinstva" (tako je pisalo u sužbenom objašnjenju) dobio ukor pred isključenje, dok su mi roditelji cijelu noć bili na "obavjesnom razgovoru" u tadašnjoj miliciji.
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: pozdrav, pozdravi

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 03:13.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114