Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi hrvatski i srpski pozdrav u Znanost forumu; Postoje ti dvije verzije porijekla- oni koji koriste 'bog' to objašnjavaju skraćivanjem nekog od tradicionalnih pozdrava koji imaju Bog ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 08-03-08, 03:09   #41 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,879
Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan
Re: hrvatski i srpski pozdrav

Postoje ti dvije verzije porijekla- oni koji koriste 'bog' to objašnjavaju skraćivanjem nekog od tradicionalnih pozdrava koji imaju Bog u sebi (pomoz' Bog, Bog i Hrvati, i sl), a oni koji su skloniji pozdravu 'bok' imaju etimologiju skraćivanjem iz njemačkog pozdrava 'moj naklon' (meine Bocken), što je po meni nekako logičnije sa etimološkog gledišta... Nema neko posebno značenje- neformalni pozdrav koji načelno se ne upućuje 'starijima' (po godinama ili 'statusu').

Inače, moj omiljeni pozdrav je srdačno 'E-he-hej!', ili arhaični ritual pozdravljanja...
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 07:43   #42 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 25-02-07
Godina: 56
Poruka: 711
tonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznat

Evo da ja kažem. Koliko me pamet služi u Dalmaciji, pa možda i na cijelom jadranu pozdravljalo se sa 'evala' i ''adio''. ''Adio'' bi značilo da sa tim ne želiš ni stati da ga samo pozdravljaš. Zdravo, je zaminija taj ''evala i adio'', iako danas među nama starijom generacijom čujem više taj evala nego bilo koji drugi pozdrav, zdravo se izgubija od '90-tih, jer on je bija kao''komunistički ili partizanski'' pozdrav. Sve više čujem ''Bog'', vrlo malo ''čao'', premda sam bio u jednoj situaciji gdje se svećenik usprotivio takvom pozdravu ''Bog''. U zadnje vrime čujem puno pozdrava koje i ne razumijem od naseljenih Albanaca i ostalih sa Kosova.
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 10:44   #43 (permalink)
Regularni forumas

Avatar od korisnika BeLlY_DaNcEr

Datum registracije: 17-02-08
Godina: 18
Poruka: 420
BeLlY_DaNcEr se izdvaja iz mase

ono..moji pozdravi su sa bok(bog...kako god),ćao,ae...
ali sam se našla jednom u takvoj situaciji:
došla ja kod legice koja je srpske nacionalnosti, uđem ja kod nje i njenoj baki kažem bok. baka mene ćudno pogleda, kaže ćao i izađe van.
kaže meni legica kasnije, da ju je baka pitala što mi znaći bok?!!!
oni upotrebljavaju ćao i zdravo najviše, ali zašto nebi i mi????
eto....
BeLlY_DaNcEr je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 11:30   #44 (permalink)
Zauzeta

Datum registracije: 04-07-04
Poruka: 5,289
mama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svima

Zanimljivi postovi, puno toga nisam znala.

Od sad pa nadalje pozdravljam sa Ahoj pa će misliti da sam čehinja (valjda )
mama je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 12:55   #45 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Godina: 45
Poruka: 4,269
anthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon

... pa će ti zapjevati

Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 13:04   #46 (permalink)
Zauzeta

Datum registracije: 04-07-04
Poruka: 5,289
mama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svima

A ne, nema šanse
mama je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 14:11   #47 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Godina: 21
Poruka: 1,993
Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Citat:
Pravi autor: mama Pogledaj Poruke
Ahoj pa će misliti da sam čehinja (valjda )
Da, ahoj je češki
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 16:15   #48 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,175
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: anthlon Pogledaj Poruke
Što reći dežurnom seratoru?
Najbolje ništa. Važno je da je on napisao da netko govori bedastoće i time vjerojatno postigao ekstazu. I tako dan za danom, post za postom. Svatko ima svoj način samozadovoljavanja.

...

Ma vidi tko mi se javlja...

Mislim stvarno neki imaju đon-obraz to je za nevjerovat...

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 18:07   #49 (permalink)
Starter

Datum registracije: 09-02-08
Poruka: 50
barabas

Wolf-HR hvala na pojašnjenju.Ono za "evala" nisam znao, vrlo interesantno,sličan pozdrav sam čuo i u Sandžaku,mislim da je to neki turcizam u pitanju.....
barabas je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 18:25   #50 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Godina: 21
Poruka: 1,993
Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Tu i tamo znam reći 'poštovanje', primjetio sam da to nitko još nije spomenuo.
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: pozdrav, pozdravi

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 03:02.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108