| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Politika Raspravljate o temi hrvatski i srpski pozdrav u Znanost forumu; Postoje ti dvije verzije porijekla- oni koji koriste 'bog' to objašnjavaju skraćivanjem nekog od tradicionalnih pozdrava koji imaju Bog ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #41 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Lokacija: offline Godina: 37
Poruka: 3,879
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Postoje ti dvije verzije porijekla- oni koji koriste 'bog' to objašnjavaju skraćivanjem nekog od tradicionalnih pozdrava koji imaju Bog u sebi (pomoz' Bog, Bog i Hrvati, i sl), a oni koji su skloniji pozdravu 'bok' imaju etimologiju skraćivanjem iz njemačkog pozdrava 'moj naklon' (meine Bocken), što je po meni nekako logičnije sa etimološkog gledišta... Nema neko posebno značenje- neformalni pozdrav koji načelno se ne upućuje 'starijima' (po godinama ili 'statusu'). Inače, moj omiljeni pozdrav je srdačno 'E-he-hej!', ili arhaični ritual pozdravljanja... ![]()
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #42 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 25-02-07 Godina: 56
Poruka: 711
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Evo da ja kažem. Koliko me pamet služi u Dalmaciji, pa možda i na cijelom jadranu pozdravljalo se sa 'evala' i ''adio''. ''Adio'' bi značilo da sa tim ne želiš ni stati da ga samo pozdravljaš. Zdravo, je zaminija taj ''evala i adio'', iako danas među nama starijom generacijom čujem više taj evala nego bilo koji drugi pozdrav, zdravo se izgubija od '90-tih, jer on je bija kao''komunistički ili partizanski'' pozdrav. Sve više čujem ''Bog'', vrlo malo ''čao'', premda sam bio u jednoj situaciji gdje se svećenik usprotivio takvom pozdravu ''Bog''. U zadnje vrime čujem puno pozdrava koje i ne razumijem od naseljenih Albanaca i ostalih sa Kosova.
__________________ SAMO MORU VIRUJEM! |
| | |
| | #43 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 17-02-08 Lokacija: Osijek Godina: 18
Poruka: 420
![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav ono..moji pozdravi su sa bok(bog...kako god),ćao,ae... ali sam se našla jednom u takvoj situaciji: došla ja kod legice koja je srpske nacionalnosti, uđem ja kod nje i njenoj baki kažem bok. baka mene ćudno pogleda, kaže ćao i izađe van. kaže meni legica kasnije, da ju je baka pitala što mi znaći bok?!!! oni upotrebljavaju ćao i zdravo najviše, ali zašto nebi i mi???? eto.... |
| | |
| | #48 (permalink) | |
| women loving misogynist Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 13,175
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Citat:
Ma vidi tko mi se javlja... Mislim stvarno neki imaju đon-obraz to je za nevjerovat...
__________________ Imam majicu na kojoj je ovaj natpis: NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT | |
| | |
| | #49 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 09-02-08 Lokacija: Nepoznata organima gonjenja...
Poruka: 50
![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Wolf-HR hvala na pojašnjenju.Ono za "evala" nisam znao, vrlo interesantno,sličan pozdrav sam čuo i u Sandžaku,mislim da je to neki turcizam u pitanju..... |
| | |
![]() |
| Tagovi: pozdrav, pozdravi |
« EU postaje polazište za terorističke napade na SAD
|
I Žužić na proslavi Mesićeva rođendana (pomilovanje na horizontu?) »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 03:02.

(valjda
)