| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Politika Raspravljate o temi hrvatski i srpski pozdrav u Znanost forumu; Ispricavam se sto sirim krive informacije. Evo sto sam nasla na netu: http://www.domaljevac.com/osinipopra...sir/index.html &... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #81 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 12-04-08 Lokacija: Zagreb Godina: 26
Poruka: 27
![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Ispricavam se sto sirim krive informacije. Evo sto sam nasla na netu: http://www.domaljevac.com/osinipopra...sir/index.html "Građanski trgovci prema svojim mušterijama preuzimaju arhaični austrijski pozdrav "Mein Bücken", iskvarenu verziju austrijskog, odnosno njemačkog, koja se u Zagrebu čitala kao "MAJN BOKN", ili MOJ NAKLON. Tokom vremena paralelno su se razvijale obje verzije tog pozdrava, ali i pozdrava, tako da se pojavljuje i skraćena verzija BOKN ili NAKLON, a u susretanju se pozdravljalo naklonom uz obavezno skidanje šešira. Od tog skraćenog BOKN nastao je tipično zagrebački pozdrav BOK, sa kratkim O ili ponekad dvostrukim O. Te su se obje verzije mogle još čuti kod trgovaca pedesetih godina (kao i obraćanje mladićima sa npr : "mladi gospon" i sl.) ali se kasnije "moj naklon" polako gubi pod utjecajem pridošlica s raznih strana i gubljenjem građanskog obilježja samog grada usred burnog miješanja stanovništva. Dakle, pozdrav Bok ima više veze sa šeširom nego sa Bogom!" A za ciao vele da se koristi vise u Dalmaciji jer je taljanskog podrijetla. |
| | |
| | #83 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 22-08-07 Lokacija: Rijeka Godina: 20
Poruka: 972
![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav Ćao je internacionalizam preuzet iz talijanskog jezika (izvorno ciao), a koji se kasnije ostvaruje u francuskom, španjolskom, njemačkom, hrvatskom, pa tako i srpskom jeziku. No, morate primijetiti razliku između ˝hrvatskog˝ i ˝srpskog˝ ćao. Iako i mi razlikujemo glasove č i ć, Srbi to u govoru čine mnogo jasnije nego mi, oni baš naglase ono ć (kao recimo Primorci ili Istrani/Istrijani, ne Dalmatinci). A što se tiče toga je li taj pozdrav karakterističan u Srbiji, a nešto manje u Hrvatskoj - jest, ali to ne treba doslovno shvaćati niti uzimati zdravo za gotovo.
__________________ Život je ono što nam se događa dok smo zauzeti drugim planovima. Zadnji Uredio M@tej@ : 17-04-08 u 21:58. |
| | |
| | #87 (permalink) |
| Purger | Re: hrvatski i srpski pozdrav Jedna od žeščih provala na forumu ![]() Sjedni ![]()
__________________ Only GOD can judge me... O Boze fala ti, kaj purgeri smo mi o kako bi vi sretni bili da ste purgeri PRAVILA PONAŠANJA |
| | |
| | #88 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 20-08-07 Lokacija: najlipši grad na svitu Godina: 30
Poruka: 1,765
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: hrvatski i srpski pozdrav to znači: govori srpski da te ceo svet razume, bre ![]()
__________________ Fazore na pozdrav kad vidiš komandanta, Fazore u zrak kad vidiš komandanta, Data, Data, Data, Data, Data, Data |
| | |
![]() |
| Tagovi: pozdrav, pozdravi |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 08:33.