najpribližnija hrvatska riječ za to je ustoličenje.
Raspravljate o temi Inauguracija - šta je to u Politika forumu, dio Znanost foruma; ne vidim nigdje, ali ako sam propustio, premjestite pitanje, brišite me... Dakle, da ne otvaram novu temu, postavljam pitanje ovdje: ...
najpribližnija hrvatska riječ za to je ustoličenje.
Totje kad naša naftna kompanija digne cijenu goriva INA-Uguracij(en)a
Ustoličenje su danas spomenuli na radiju i odmah rekli da to nije dobra riječ jer je nije primjerena za predsjednika. Više za kraljeve i one koji bi to htjeli biti.
Dakle, jel ima neko bolju riječ? Pogledao sam na google i nisam ništa našao!
Svečano otvorenje, svečano uvođenje u položaj, ustoličenje, podjeljivanje časti.
Malo detaljnije
Inauguracija je obredna svečanost otvaranja neke ustanove, manifestacije, javne djelatnosti, ili svečano uvođenje u dužnost dužnosnika koji nije vladar (u kojem slučaju govorimo o ustoličenju ili intronizaciji), ili cijelog tijela (inauguracija Parlamenta u Velikoj Britaniji).
Za uvođenje hrvatskog bana u dužnosti u prošlosti se rabio izraz “instalacija”, danas rezerviran za kompjuterske programe i komunalne i ine instalacije. Podrijetlo inauguracije, i faktičko i terminološko, valja tražiti u vjerskim obredima. Suvremene inauguracije čuvaju obredni obrazac, a nerijetko i elemente vjerskog obreda (poput prisizanja na Bibliju, zazivanja Boga itd.).
Pitanje je koliko je to rezultat iskrene vjere i bogobojaznosti, a koliko nastojanja da se impresionira publika, u neskladu s Drugom zapovijedi. Ti elementi su u neskladu s eventualnom nekonfesionalnom naravi sekularnoga plurikonfesionalnog društva, makar se negdje oslanjali na tradiciju.
Sam naziv svečanosti je izravno izveden iz vjerovanja u rimskome mnogobožačkome društvu, gdje se za početak bilo koje akcije zahtijevala suglasnost bogova, a posvjedočili bi je auguri, svećenici koji su volju bogova čitali iz leta ptica. Kršćanstvo je ukinulo augure, prisvojivši inauguraciju.
“Inauguracija” je i u hrvatskome latinizam, složenica: “in” (u) + “auguratio” (auguracija), čiji je korijen vjerojatno “aug-” (rasti, usp.: augmentativ).
.
Ti si moja tajna, moja zvizda sjajna
sva nestvarna ka duga, moja divojka sa juga
Zagrli me jako, najjače što znaš, ljubi me polako tebi pripadam...
Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja
Točno u podne, nakon pucnja Gričkog topa, inauguracija je mogla početi. Naime, tada je sa svojom obitelji novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao na Trg Sv. Marka, te je bio spreman za inauguraciju. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, koja je imala veću tremu nego novi predsjednik Republike Hrvatske, pozvala ga je da prisegne tradicionalnom prisegom:
''Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.
Kao hrvatski državni poglavar:
- držat ću se Ustava i zakona
- brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske
- bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti
- čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.''
''Svatko od nas mora mijenjati sebe''
Nakon prisege novi hrvatski predsjednik potpisao je izjavu,a zatim nakon čestitke predsjednice Ustavnog suda i objave da on stupa na dužnost 19. veljače održao inauguracijski govor.
- U izbore za predsjednika Republike krenuo sam s vizijom europske, prosperitetne Hrvatske, a ključni izvor moje motivacije bila je pravda, moralna i pravna podloga za novo i bolje društvo. Ostvarili smo državu, ali su pravda i pravednost vrijednosti koje tek trebamo pronaći u njihovoj punini - početne su riječi inauguracijskog govora Ive Josipovića.
Izvor: link